Legyőzte a futball a politikát

Ugyan két perc erejéig a politika betolakodott a Nou Camp gyepére, de ettől a röpke intermezzótól eltekintve szerencsére a futballé volt a főszerep a végig hatalmas iramú és magas színvonalú El Clásicón, a meccs előtt azonos pontszámmal álló Barcelona és a Real Madrid örökrangadóján. Tucatszámra dolgozták ki a helyzeteket a csapatok, de a végeredmény 0-0 lett.

Ch. Gáll András
2019. 12. 18. 22:26
La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid
SOCCER-SPAIN-FCB-MAD/REPORT Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepetést okozott egymásnak és a világnak a két edző, Ernesto Valverde és Zinedine Zidane a tegnap esti El Clásico előtt; a Barcelonában Busquets az utolsó pillanatban kiszorult a kezdőből, Rakitic állt a helyére, Semedo lett a jobbhátvéd, Sergi Roberto avanzsált a középpályára, a Real Madrid pedig nem Rodrygóval, hanem Bale-lel a csatársorban kezdett, Modrić és Isco közül pedig utóbbira esett a francia szakvezető választása.

Határozott Barça-fölénnyel indult a La Liga 10. fordulójának két hónappal elhalasztott nagy rangadója, mégis Benzema éles lövését kellett védenie Ter Stegennek. Sőt, a 17. percben a szöglet után fejese a hálóba tartott, Piqué fejjel hatalmasat mentett a gólvonalról. Beszorultak a katalánok, több kétes eset is adódott a tizenhatosukon belül, de Hernández Hernández játékvezető egyelőre mellőzte a VAR-t.

Kroos és Messi nagy harcot vívott egymással
Fotó: Reuters

Legutóbb 2016 áprilisában tudta legyőzni a Madrid a Barcelonát, akkor még Ronaldo góljával, és úgy tűnt, Zidane véget akar vetni ennek a negatív statisztikának. Ter Stegen kétszer is bravúrral védett, érett a vendéggól.

A 31. percben mégis Sergio Ramosnak kellett kivágnia a labdát a gólvonal elől Messi lövése nyomán! Rögtön jött Valverde válasza, a kapásbomba alig kerülte el a bal sarkot. Messi álompasszát Jordi Alba majdnem belőtte, odaát Valverde újabb kapáslövéssel kínálta meg Ter Stegent, aki persze a helyén volt. Szédületes futballt hozott az első félidő, de hát erre számítottunk.

A rezümé egyértelmű volt: meglepetésre a Madrid dominált, de kihagyta a helyzeteit, igaz, a Barcelona is azt a kettőt, amennyi adódott Jordi Alba és Messi előtt. Utóbbinak ez volt a 42. El Clásicója, és eddig 26 gólt szerzett, annyit, amennyit senki sem a rangadók történetében. A Nou Camp nézőterén 93 426-an figyelték a történéseket, a nagyvilágban a tévék előtt mintegy 650 millióan. Például azt, hogy a Real presszingje tökéletesen működött, óriási gondot okozott Piquééknek a labdakihozatal.

Ernesto Valverde az 55. percben lépett, lehozta Semedót és beküldte Vidalt, aki az utolsó edzésen hisztizett, amiért nem került be a kezdőbe. Két percig állt a játék, mert sárga labdákat és léggömböket dobtak a játéktérre, ez Katalóniában a tiltakozás jele – szerencsére nem sokáig tartott a politikai demonstráció. Messi hagyott ki újabb helyzetet, fokozatosan uralni kezdte a játékot a házigazda.

Mégis Benzema bombázott az oldalhálóba. A 72. percben Bale gólt lőtt, de előtte Mendy lesen kapta a labdát, a bíró érvénytelenítette a találatot. Potyogtak a sárga lapok, ebben az első félidőben még a Barcelona „vezetett” 3-0-ra, de a hajrában már 4-3 volt a Real javára a lapversenyben. Az utolsó tíz percre Zidane az aranylabdás Modrićot és Rodrygót is bevetette, odaát pedig Ansu Fati jött be – mindkét edző nyerésre játszott!

De mindhiába, mert maradt a 0-0, továbbra is nyílt a bajnoki cím sorsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.