Lehetett volna sokkal nehezebb is

A magyar válogatott Ausztráliával és Horvátországgal került egy csoportba a november 23. és 29. között sorra kerülő Davis-kupa 18 csapatos döntőjében.

2020. 03. 13. 14:24
null
Baselben játszott először Fucsovics (jobbra) és Čilić Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott Ausztráliával és Horvátországgal került egy csoportba a november 23. és 29. között sorra kerülő Davis-kupa 18 csapatos döntőjében, s a riválisai közül legalább az egyiket le kell győznie ahhoz, hogy továbbjusson a nyolc közé csoportelsőként vagy a két legjobb második egyikeként. – Lehetne rosszabb is. Klassz lenne, ha a horvátok ugyanazzal a csapattal állnának ki, mint tavaly, akkor több esélyünk lehetne ellenük. Mindkét csapat erős, az ausztráloknál akár Nick Kyrgios is játszhat. Majd meglátjuk, hogy kiket neveznek a madridi döntőre. Örüljünk, hogy ott lehetünk, én úgy érzem, nem panaszkodhatunk a sorsolásra – mondta érdeklődésünkre Köves Gábor, a Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitánya.

A horvátok 2005-ben és 2018-ban megnyerték a Davis-kupát. Tavaly a fináléban az utolsók lettek csoportjukban a végső győztes Spanyolország és Oroszország mögött. Az ausztrálok eddig 28-szor hódították el a DK-serleget, a tavalyi végjátékban a negyeddöntőig jutottak. Ausztrália Adaleide-ben, Horvátország Zágrábban harcolta ki a madridi döntőn való részvételt. Az auszik a brazilokat, a horvátok az indiai csapatot győzték le 3-1-re.

Az ausztráloknál John Millman volt az egyes számú játékos: ő jelenleg a 43. helyen áll a világranglistán, eddig kétszer játszott Fucsovics Mártonnal: tavaly a sydney-i torna nyolcaddöntőjében két szettben nyert, de 2017-ben az angliai Ilkley-ben rendezett füves pályás tornán a nyíregyházi teniszező kerekedett felül. Balázs Attila mérlege hibátlan Millman ellen: 2009-ben Rómában és tavaly a budapesti versenyen is legyőzte az ausztrálok zászlóshajóját.

Baselben játszott először Fucsovics (jobbra) és Čilić
Fotó: Europress/AFP

A második számú játékosuk (a brazilok ellen) a világranglista 64. helyén álló Jordan Thompson volt, ő még nem játszott a két magyar ellen.

Az lenne a pláne, ha Nyck Kirgios, a görög származású fenegyerek is pályára lépne a madridi döntőben. A ranglista 40. helyezettje eddig egyszer került szembe Fucsoviccsal, 2013-ban nyert ellene egy kínai torna negyeddöntőjében. Balázs Attilának még nem volt szerencséje az ausztrálok showmanjéhez.

A horvátoknál Marin Čilić igazi nagyágyú, 2014-ben megnyerte a US Opent, jelenleg a 37. Balázs Attila ellen még nem játszott, de Fucsoviccsal kétszer is megmérkőzött. 2017-ben a baseli torna negyeddöntőjében hallatlanul izgalmas csata végén a tapasztalt horvát győzött 7:6, 5:7, 7:6-ra. A 2018-as találkozójuk sima volt: Čilić 7:5, 6:3-ra nyert Indian Wellsben. Az indiaiak ellen Borna Gojo volt a horvátok második számú játékosa, őt jelenleg a 277. helyen jegyzik, alapesetben az ATP-ranglista 33. helyezettje, Borna Ćorić játszik, de ő sérülés miatt kihagyta az ­indiaiak elleni meccset.

Nehéz vitatkozni Köves Gábor szövetségi kapitánnyal: a sorsolás nem könnyű, de lehetett volna nehezebb is. Az A csoport a spanyolokkal és az oroszokkal, az F a szerbekkel és a németekkel talán még nehezebb lett volna. Örüljünk, hogy novemberben mi is ott lehetünk majd Madridban.

A Davis-Kupa döntőjének csoportbeosztása

A csoport: Spanyolország, Oroszország, Ecuador. B csoport: Kanada, Kazahsztán, Svédország. C csoport: Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország. D csoport: Horvátország, Ausztrália, Magyarország. E csoport: Egyesült Államok, Olaszország, Kolumbia. F csoport: Szerbia, Németország, Ausztria.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.