Lemondanak a német Messiről

A német sajtó kész ténynek veszi, hogy Mario Götzével nem hosszabbít szerződést a Borussia Dortmund.

2020. 05. 08. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodagyerekként indult, az első dortmundi időszakában Jürgen Klopp dobta be a mély vízbe, 18 évesen debütált a Bundesligában. Valósággal berobbant a német futballba, őt választották a szezon legjobb fiatal játékosának. 2013-ban éppen menetelt csapatával a Bajnokok Ligája-döntő és a német bajnoki cím felé, amikor robbant a bomba: a Bayern München kivásárolta a szerződéséből, kifizette érte a 37 millió eurós lelépési pénzt. S hogy mit hozott az élet: éppen a Bayern volt a Dortmund ellenfele a londoni BL-döntőn – Götze sérülés miatt nem lépett pályára.

Az akkor még mindig csak 21 éves középpályás Győrben az ETO elleni barátságos meccsen mutatkozott be a bajorok színeiben (csakúgy, mint a kispadon Pep Guardiola). Hozta a kötelezőt, a német bajnoki aranyakat, de nem tudott gyökeret ereszteni a Bayern kezdőcsapatában.

Ettől függetlenül Joachim Löw szövetségi kapitány kivitte magával a 2014-es brazíliai világbajnokságra, ahol csak epizódszerep jutott neki – egészen a döntőig. Götze a 88. percben váltotta Miroslav Klosét az Argentína elleni döntőben, majd a 113. percben megszerezte a németek világbajnoki aranyát jelentő győztes gólt. Az 1966-os vb-döntőben betaláló akkor szintén 22 éves Wolfgang Weber után ő lett a második fiatal, aki gólt szerzett vb-döntőn. (Kylian Mbappé 2018-ban megdöntötte a rekordot, a francia támadó 19 évesen lőtt gólt a horvátok elleni moszkvai fináléban).

A válogatott siker nem volt hatással a Bayernben eltöltött játékperceire, pedig Franz Beckenbauer könnyed, laza, elegáns játéksílusa miatt a „német Messinek” nevezte. Götze 2016-ban visszaigazolt Dortmundba, de a folyamatos sérülései miatt csak elvétve játszott.

Csütörtökön látott napvilágot a hír a német Sport 1tv hivatalos honlapján, hogy a 2014-es vb-döntő hőse nem szerepel a Dortmund terveiben, így várhatóan a klubja nem is hosszabbítja meg a szezon végén lejáró szerződését. A 27 éves labdarúgó jövőjével kapcsolatban legutóbb a francia Nice-t emlegették, de Julien Fournier, az egyesület sportigazgatója határozottan cáfolta Götze lehetséges szerződtetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.