Lewandowski elképesztő, megnyerte a rangadót a Bayernnek

Félidőben még örülhetett a Bayern München annak, hogy 1-1-es döntetlen volt az eredmény a Leverkusen otthonában a Bundesliga téli első helyéről döntő rangadóján, de Robert Lewandowski ezen a meccsen is bizonyította, hogy miért ő lett az év játékosa. A lengyel duplájával fordított és nyert a Bayern, amely így az élen tölti a téli szünetet.

Magyar Nemzet
2020. 12. 19. 20:33
Bayer Leverkusen v Bayern Munich
Soccer Football - Bundesliga - Bayer Leverkusen v Bayern Munich - BayArena, Leverkusen, Germany - December 19, 2020 Bayern Munich's Robert Lewandowski in action with Bayer Leverkusen's Jonathan Tah Pool via REUTERS/Bernd Thissen DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. - UP1EGCJ1DFEL5 Fotó: Bernd Thissen Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei utolsó forduló előtt három csapatnak volt esélye arra, hogy az első helyen töltse a téli szünetet a Bundesligában, ám az már a délután eldőlt, hogy az RB Leipzig kiszállt ebből a versenyből, miután hazai pályán nem tudta legyőzni a Kölnt. Ezzel kétesélyes maradt az őszi arany: Leverkusen vagy Bayern. Erről egymás ellen dönthettek a klubok, és érdekesség volt, hogy a hazaiak 2013, a bajorok 1984 óta nem veszítették el az őszi idény utolsó meccsét.

A Leverkusen hamar jelezte, hogy nem most szeretné megszakítani ezt a sorozatot, és a 14. percben Patrik Schick gyönyörű kapáslövés góljával megszerezte a vezetést egy kisszöglet után. Újabb 14 perc múlva a cseh támadó ziccerből duplázott, de a videóbírós ellenőrzés után les miatt visszavonták a második találatát.

Kingsley Coman megint megsérült, le kellett cserélni Fotó: Reuters/Bernd Thissen

Nem volt meglepetés, hogy a Leverkusen ilyen erőteljesen kezdett, hiszen kiváló formában futballozott az évad eddigi részében Peter Bosz csapata, amely egyrészt még veretlen volt a mérkőzés előtt, másrészt az előző idényben is meglepte a Bayernt, Münchenben tudott nyerni 2-1-re. Az volt Hans-Dieter Flick első veresége a bajorok vezetőedzőjeként.

Alig több mint fél óra elteltével megszaporodtak a ráncok a müncheni arcokon, ugyanis Kinsgley Comant le kellett cserélni sérülés miatt, Leroy Sané érkezett a helyére. A francia szélsőnek nincsen szerencséje: az utóbbi időben a Bayern egyik legjobbja volt, az előző öt bajnokin két gólt és hat gólpasszt hozott össze, erre megint kidőlt a sorból. Coman öt éve a Bayern játékosa, és ennyi idő alatt nyolcvan meccset hagyott ki sérülés miatt.

Az első félidőre végére jobb lett a müncheni hangulat, méghozzá a csütörtökön az év játékosának megválasztott Robert Lewandowskinak köszönhetően. A 43. percben kiegyenlített a lengyel csatár, miután Tapsoba labdát vesztett, majd Müller beadására Hrádecký kapus aláfutott és ütközött az egyik védőjével, így Lewandowski az üres kapuba fejelt. Fellélegezhettek a bajorok, akik addig gyengén játszottak, a hazaiak veszélyesebbek voltak, többet birtokolták a labdát és több párharcot nyertek.

Lewandowski góllal ünnepelte, hogy az év játékosa lett a FIFA szavazásán Fotó: Reuters/Bernd Thissen

Szünet után a 60. perctől pörögtek fel az események. Előbb Lewandowski helyzeténél Tah mentette meg góltól a Leverkusent egy becsúszással, majd a túloldalon Bailey kerülhetett volna ziccerbe, de Diaby nem tudott elé passzolni. Pár perccel később ismét a hazai kapu előtt voltak forró pillanatok, Hrádecký védte bravúrral Gnabry éles szögből leadott lövését.

Flick váratlanul lecserélte a 68. percben a Coman sérülése után beküldött Sanét, akit Musiala váltott, Tolisso helyére pedig Joshua Kimmich érkezett, aki több mint egy hónap után tért vissza a pályára sérülése után. A 79. percben minden addiginál közelebb járt a Bayern a vezetéshez, Davies a cselsorozata után lövésre készítette le a labdát, a 17 éves Musiala bombája pedig a kapufáról vágódott ki. A slusszpoén a legvégére maradt: a 93. percben Lewandowski üresen maradt a bal oldalon, ami nagy hiba volt, a lengyel ugyanis lőtt, a labda pedig egy védőn megpattanva a Leverkusen kapujában kötött ki.

Ezzel nemcsak a rangadót nyerte meg a Bayern 2-1-re, hanem a Bundesliga első helyét is visszaszerezte a téli szünet előtt. Vereségével a Leverkusen kétpontos hátránnyal a második, az RB Leipzig pedig azonos pontszámmal, de eggyel rosszabb gólkülönbséggel a harmadik helyen várja a januári folytatást.

Bundesliga, 13. forduló

Péntek

Union Berlin–Borussia Dortmund 2-1

Szombat

Augsburg–Frankfurt 0-2

Mainz–Werder Bremen 0-1

Mönchengladbach–Hoffenheim 1-2

RB Leipzig–Köln 0-0

Schalke–Bielefeld 0-1

Leverkusen–Bayern München 1-2

Vasárnap

Freiburg–Hertha 15.30

Wolfsburg–Stuttgart 18.00

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.