Akkor is a legjobb lenne Lewandowski, ha Grzegorznak hívják?

Robert Lewandowski lett az év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) díjátadó gáláján tegnap este. A Bayern München lengyel támadója szerint az, hogy ő kapta meg az elismerést, bizonyítja: nem számít, honnan jön valaki és hogy hívják. Utóbbi azért lehet, hogy mégiscsak számított valamelyest, és ebben egy rendkívüli szülői történet is szerepet játszott.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 10:47
Champions League - Round of 16 Second Leg - Bayern Munich v Chelsea
Lewandowski nem lőtt gólt, de nagyon hasznosan játszott Fotó: REUTERS/Michael Dalder - RC2W9I9PZ9C5 Forrás: REUTERS/Michael Dalder - RC2W9I9PZ9C5
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon büszke és elégedett vagyok – kezdte Robert Lewandowski, miután átvette az év legjobb labdarúgójának díját a FIFA gáláján. – Nagy nap ez nekem és a csapatnak egyaránt. Amikor abban az érában érdemelsz ki egy ilyen címet, amely Messiről és Ronaldóról szól, az nagyon sokat jelent. Ez a díj megmutatja, hogy nem számít, honnan jöttél és nem számít, hogy hívnak, csak az számít, amit teszel.

Lewandowski ezzel arra célzott, hogy Lengyelország nem futballnagyhatalom, neki mégis sikerült Varsóból indulva felérni a csúcsra, és a világ legjobb labdarúgójává válnia. A számok egyértelműen azt mutatták , hogy a Bayern Münchennel idén mindent megnyert és minden sorozatban gólkirály lengyel volt a legjobb, de az elmúlt tíz évben a és körül kialakult misztikum miatt senki sem lehet biztos a sikerben, ha ők ketten is ott vannak a jelöltek között. Úgy tűnik, idén tényleg nem a név számított, hanem a teljesítmény.

A Bayern sztárja esetében azonban a névre vonatkozó mondatnak van egy másik értelmezése és egy szép háttértörténete is. Lewandowski sportos családból származik, az apja, Krzysztof lengyel dzsúdóbajnok volt és a másodosztályban futballozott, anyja, Iwona pedig profi röplabdajátékos volt. – A férjem tudatosan labdarúgót nevelt a fiunkból, ezért neveztük el Robertnek – emlékezett vissza az édesanya. – Szerte Európában utazva Krzysztof felismerte, milyen fontos, hogy nemzetközileg könnyen értelmezhető neve legyen, ha sikeres futballista lesz belőle.

A másik két név egyébként Andrzej és a Grzegorz volt, amelyek helyett végül Robert lett Lewandowski. Ki tudja, talán egy kicsit ezen is múlt, hogy eljutott idáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.