Lewis Hamilton csatlakozott a közösségi média elleni bojkotthoz

A hét végén a Premier League csapatai nem használják a Facebookot, a Twittert és az Instagramot sem.

Magyar Nemzet
2021. 04. 30. 8:15
Lewis Hamilton
Scarperia, 2020. szeptember 12. A gyõztes Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Toszkán Nagydíjának idõmérõ edzése után a Mugelló versenypályáján 2020. szeptember 12-én. A futamot szeptember 13-án rendezik. MTI/EPA/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanadában nem úgy haladnak a koronavírus-járvány megfékezésében, ahogy tervezték, így a Formula–1-es világbajnokság hét végi harmadik futama előtt a hetediknek hirtelen új helyszínt kellett találni. A kanadai egészségügyi hatóságok még a nézők kizárásával is kockázatosnak minősítették az eseményt, ám nem okozott gondot gyorsan beugrót találni: a június 11–13. közötti versenyhétvége lebonyolítására bejelentkeztek a törökök, így azon a hétvégén Montreal helyett Isztambulban jön össze a száguldó cirkusz mezőnye. Ami logisztikai szempontból a legideálisabb helyszín, hiszen az előző hétvégén az Azeri Nagydíjat rendezik meg Bakuban. Az is hivatalossá vált, hogy a Formula–1-ben a sprintkvalifikációs lebonyolítási mód a vb tizedik állomásán, a július 16–18-i Brit Nagydíjon debütál.

– Hihetetlenül izgatottak vagyunk amiatt, hogy a silverstone-i nézők láthatnak majd először F1-es sprintkvalifikációt; évek óta nem volt ekkora horderejű változás a programban – szögezte le Stuart Pringle, a pálya ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy a vasárnapi fő futamra már az összes jegyet eladták, de a nézők szombaton is kapnak egy rövidebb, 100 kilométeres futamot. Ez határozza meg a vasárnapi rajtsorrendet, a legjobb három pedig pontokat (3, 2, 1) is kap. Sprintfutamot idén vélhetően még a monzai Olasz Nagydíjon (szeptember 10–12.) és egy nem európai helyszínen rendeznek kísérleti jelleggel.

De egyelőre maradjunk a hét végi Portugál Nagydíjnál, amelyre a vb-címvédő, hétszeres világbajnok (Mercedes, képünkön) 44, (Red Bull) 43 ponttal érkezett. A bahreini szezonnyitót a brit pilóta nyerte a holland előtt, az Emilia-Romagna Nagydíjon megfordult a sorrend közöttük; Hamilton azzal vezet, hogy Imolában ő zsebelte be a leggyorsabb körért járó egy pontot. A tabellán a harmadik helyen nem a Mercedes vagy a Red Bull másik pilótája, azaz Valtteri Bottas vagy Sergio Pérez áll, hanem Lando Norris (McLaren), aki a negyedik és a harmadik helyével 27 pontot gyűjtött, őt pedig a húszpontos Charles Leclerc (Ferrari) követi. Hamiltonnak kedves lehet a portimãói pálya, mert tavaly október 25-én őt intették le itt elsőként, az volt pályafutása 92. futamgyőzelme, és ezzel került egyedül a vonatkozó örökrangsor élére, ellépve Michael Schumachertől. A brit pilóta azóta már 96 elsőségnél jár, a két héttel ezelőtti imolai időmérő megnyerése pedig a 99. pole pozícióját jelentette, vagyis szombaton meglehet neki a 100. Mondani sem kell, Verstappenék ezt a jubileumot elodáznák.

A Portugál Nagydíjat felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, hogy Lewis Hamilton nincs igazán képben a sprintfutamokkal kapcsolatban, a moderátor magyarázta el neki a részleteket, ami meglehetősen nagy megrökönyödést keltett. A hétszeres világbajnok ugyanakkor lényeges információval szolgált: elmondta, hogy az Emilia-Romagna Nagydíj után azért vett részt a Pirelli és a Mercedes imolai gumitesztjén, amelyen a 2022-es szezonban használatos abroncsokat próbálták ki, mert úgy tervezi, hogy jövőre is ott lesz a mezőnyben. Ezt persze most még nem mondja biztosra, de – jelenleg 36 évesen – még nem gondol a visszavonulásra. Mint ismert, a szerződése csak a 2021-es szezonra szól a Mercedeshez.

Hamilton nem tagadta meg önmagát, most is kiemelte a rasszizmus ellen harc fontosságát. A pilóta elmondta, hogy szerinte a közösségi médiás platformoknak nagyobb mértékben kellene küzdeniük a rasszizmus ellen, és kiállt a négynapos bojkott mellett, amit az angol futball szereplői hirdettek meg minden szinten. Így április 30-án 15 órától május 3-án éjfélig a Premier League csapatai sem használják a Facebookot, a Twittert és az Instagramot sem, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a platformokon szerintük terjedő rasszista diszkriminációra és zaklatásokra.

– Úgy gondolom, hogy a közösségi médiának többet kellene tennie, hozzá kellene járulnia a rasszizmus ellen kiálló társadalom megteremtéséhez. Büszke vagyok arra, hogy sok szervezet véli így, és csatlakozik a felhíváshoz. Nem tudom, a Formula–1 miért nem teszi ezt, én azonban támogatom a hét végén – jelentette ki Lewis Hamilton.

Daniel Ricciardo, a McLaren ausztrál pilótája ugyancsak jelezte, hogy csatlakozik a bojkotthoz, pénteken délelőtt pedig George Russell, a Williams brit versenyzője ugyanígy tett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.