Lezárult a délszláv korszak

A lichtensteini Vaduz elleni szégyent még túlélte Marko Nikolics, a rapszodikus NB I-es szereplés viszont az állásába került. Lépéskényszerben döntött a Fehérvár FC: az egy meccsel kevesebbet játszott Ferencváros pontelőnnyel vezeti a tabellát, s a klub elöljárói úgy ítélték meg, Nikolics személye nem garantálja a sikeres folytatást. Az utód régi ismerős, Joan Carrillo 2015-ben távozott a bajnokcsapat éléről, azóta öt edző dolgozott Székesfehérváron. Mostantól újra a spanyol tréner irányít.

2019. 11. 26. 7:06
Carrillo Milan, Joan
A spanyol szakember négy év után tér vissza Fotó: MTI/Illés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egy nap alatt fogyott el a klubvezetőség bizalma Marko Nikoliccsal szemben. A Mol Fehérvár szombaton hazai pályán 3-1-re kikapott a Puskás Akadémiától, szűk negyvennyolc óra múlva a klub szűkszavú közleményben jelentette be, hogy már nem Marko Nikolicsnak hívják a csapat vezetőedzőjét.

Kisvártatva az utód nevét is nyilvánosságra hozták: a korábbi sikeredző, a 2015-ben méltatlan körülmények között távozó Joan Carrillo váltja a szerb szakembert.

Érdemes visszatekerni az idő kerekét 2015 nyaráig: az akkor Videoton néven szereplő székesfehérvári csapat megnyerte a bajnokságot, általános meglepetésre Joan Carrillót mégis menesztette a klub.

A spanyol szakember négy év után tér vissza
Fotó: MTI/Illés Tibor

– Az edző többszöri iránymutatás ellenére is figyelmen kívül hagyta a klub hosszú távú stratégiai érdekeit, ezzel szakmai, erkölcsi és anyagi kárt is okozott. A céligazolások beépítésének, a konkurenciaharcnak az elmaradása miatt például sokat gyengült a pozíciónk azon játékosok ügynökeivel folytatott tárgyalásokon, akiknek a lejárófélben lévő szerződésük van – magyarázta négy éve Burcsa Győző klubigazgató, aki csak néhány hónappal élte túl a beosztottját.

Carrillót Bernard Casoni váltotta, őt Pető Tamás követte, majd Horváth Ferencé lett a kispad. A 2016–17-es idényben a norvég Hen­ning Berg irányított, majd miután a Vidi lecsúszott a bajnoki címről Honvédjával szemben, a klub kinevezte Marko Nikolicsot.

A Partizan Belgrádtól érkezett edzővel futott a Vidi szekere, az első szezonjában mindenki felkapta a fejét a Bordeaux kiverésére az Európa-liga első fordulójában, a bajnoki cím elhódítása könnyebben ment, mint ahogy Székesfehérváron azt bárki is gondolta volna.

A következő szezonban robbant a bomba: az Európa-liga-csoportkörbe jutott csapat kulcsembere, Nikolics egyik lieblingje és egyben földije, Danko Lazovics azonnali hatállyal otthagyta a klubot. Nélküle is szépen helytállt a Vidi a csoportkörben, de itthon behozhatatlan hátrányba került a Ferencvárossal szemben.

A bajnokság elúszott, Bajnokok Ligája-selejtező helyett maradt az ­Európa-liga, és egy váratlan kudarc: a lichtensteini Vaduz két meccsen búcsúztatta Nikolics csapatát az ­Európa-liga második selejtezőkörében. Kisebb csodával ért fel, hogy a szerb edző túlélte a blamázst, a klubvezetőség addigi érdemeit elismerve biztosította a bizalmáról.

Döcögött a szekér, a magyar szinten rekordköltségvetésből dolgozó csapat képtelen volt legyőzni a kieső helyen álló Zalaegerszeget, az Újpestet, a bajnokság meglepetéscsapatát, a Mezőkövesdet, kikapott az ­Európa-ligában érdekelt Ferencvárostól és legutóbb a Puskás Akadémiától is. Tizenhárom forduló után a Mol Fehérvár csak a harmadik helyen szerénykedik az NB I-ben, az egy meccsel kevesebbet játszott Ferencvárossal szemben három pont a hátránya. Ezért döntött a székesfehérvári klubvezetés a váltás mellett.

Nikolics távozása után csak idő kérdése a játékoskeret átalakulása, nem fogunk meglepődni a délszláv légió létszámának csökkenésén. A helyismeret okán Carrillo kézenfekvő választás. Menet közben kiderül, mennyire ehető az újramelegített konzerv.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.