Lionel Messi orra miatt fájhat a katalánok feje

A Barcelona idegenben egygólos előnyt szerzett a Manchester United ellen (1-0), és amszterdami 1-1-es döntetlenje után a Juventus is helyzeti előnyben van az Ajaxszal szemben a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Az előző kör történései alapján azonban mind a négy érintett egyetért abban, hogy egyik párharc sincs lefutva.

2019. 04. 12. 10:54
MESSI, Lionel
A Barca argentin klasszisa végül folytatta a játékot Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona korábban még soha nem nyert az Old Traffordon, két döntetlen mellett kétszer kikapott, szerdán azonban megszakadt a rossz sorozata. Ehhez azért kellett a videóbíró is, mert a találkozó 12. percében Gianluca Rocchi játékvezetőt az asszisztense bevitte volna az erdőbe. Luis Suárez középre fejelt labdája a menteni igyekvő Luke Shaw válláról került a kapuba, és a visszajátszás egyértelművé tette, szó sem volt lesről. A Barca ezzel a góllal győzött 1-0-ra, az MU játékosai pedig egyszer sem találták el a vendégek kapuját.

– Rákényszerítettük az akaratunkat a Manchester Unitedra, és nyertünk, de a párharc még nem dőlt el, a visszavágón bármi megtörténhet – jegyezte meg a lefújás után Ernesto Valverde. – A Manchestert idegenben sem lehet leírni, a nyolcaddöntőben Párizsban megmutatta, hogy soha nem adja fel – tette hozzá a katalánok vezetőedzője. Ha azt nézzük, hogy az angolok az előző körben nagyobb bajban voltak, mert a Paris Saint-Germaintől hazai pályán 2-0-ra kaptak ki, de mégis továbbjutottak – Párizsban 3-1-re győztek –, akkor persze érthető Valverde óvatossága. – Ez nem a mi esténk volt, de a PSG elleni idegenbeli teljesítményünk erőt adhat nekünk a visszavágóra. Azzal együtt, hogy a Barcelonát a Nou Campban legyőzni még nagyobb kihívás – nyilatkozta Ole Gunnar Solskjaer, az MU szakvezetője.

A szerdai találkozó krónikájához hozzátartozik, mi több, leginkább az maradhat meg bennünk, hogy az első félóra végén Chris Smalling büntetlenül letarolta Lionel Messit, akinek az orrából dőlt a vér, és csak feldagadt arccal, vérömlennyel az orrában tudta folytatni a játékot. Az első vizsgálatok szerint azonban nem tört el az orra.

A Barca argentin klasszisa végül folytatta a játékot
Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

Az Ajax–Juventus mérkőzésre az ínyenceknek sem lehetett panaszuk, a hollandok ugyanúgy hatalmas tempót diktáltak, mint a nyolcaddöntőben a Real Madrid ellen, az olaszok pedig időnként tetszetős kontrákkal hoztak frászt a házigazdára. Az első félidő utolsó percé­ben – ki más – egy ilyen akció végén csukafejessel szerezte meg a Juvénak a vezetést, amit a második játékrész első percében David Neres zseniális egyéni játék után egalizált.

Az Ajax mestere, a fiatalokra építő Erik ten Hag nem szívbajos, a hajrára azt a 19 éves Jurgen Ekkelenkampot cserélte be, aki még a holland élvonalban is csak perceket játszott. A BL-debütálásán aztán egy szép csel után eleresztett egy lövést, amit Wojciech Szczesny csak üggyel-bajjal hárított – nem akármilyen sztori lett volna, ha az ő gólja dönt. A túloldalon Douglas Costa megdöngette a kapufát, ám maradt az 1-1, s a visszavágón bármi megtörténhet. Elvégre az Ajax a hazai 1-2 után Madridban 4-1-re kiütötte a Realt.

– Az 1-1 hazai pályán nem feltétlenül az az eredmény, amiben bíztunk, de azért nem is rossz – jegyezte meg az előző körre utalva Erik ten Hag is. Az idegenbeli döntetlen után Massimiliano Allegrinek, a Juventus trénerének természetesen még kevesebb oka van a bosszankodásra, ahogy fogalmazott: „A bekapott gól sokkolt bennünket, de aztán összeszedtük magunkat, és bizakodva várjuk a visszavágót.”

Mint mindenki más.

BL-negyeddöntő, első mérkőzések, szerdai eredmények: Manchester United–Barcelona 0-1, Ajax–Juventus 1-1. A visszavágókat jövő kedden rendezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.