Fogalmuk sincs a Liu fivéreknek, hogy hány érmük van

Bár öccse, Liu Shaoang eredményesebb volt nála a rövidpályás gyorskorcsolyázók múlt hét végi világbajnokságán, a Dordrechtben három arannyal és három ezüsttel történelmi magyar sikert elérő válogatottunk „falkavezérét”, Liu Shaolin Sándort mindez egyáltalán nem zavarja.

2021. 03. 10. 6:45
null
Liu Forrás: MOKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről azon a szűk körű sajtóbeszélgetésen győződhettünk meg, amelyen az idősebbik Liu fivér a rá jellemző módon sziporkázott, szórta a poénokat. Mint például arra a kérdésre, honnan jön a mentális ereje, rávágta, hogy ezt a fizetésemelések hozzák, de komolyra fordítva a szót elmondta, hogy a győzni akarás mindkettőjükben gyerekkoruk óta bennük van, így nőttek fel. Amikor Liu Shaoang arról beszélt, hogy szombaton reggel megérezte, aznap világbajnok lesz, Liu Shaolin hozzáfűzte, ő is éppen így ébredt, csak éppen ő nem lett világbajnok. Másnap aztán ő is nyert aranyat. Kérdésünkre – ami mindkét versenyzőhöz szólt –, miszerint tudják-e, hogy hány érmük van a világversenyekről, ingatták a fejüket.

– Nincs ötezer, de ahhoz elég sok van, hogy ne tudjuk követni, mennyi is van. Emlékszem, egyszer az ISU (a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség – a szerk.) honlapján, ahol a világkupák eredményét is könyvelik, megnéztem, hogy mi szerepel a nevemnél, de azt a listát kicsit hiányosnak éreztem… – bökte ki Liu Shaolin ezúttal is fülig érő szájjal. Liu Shaoang is csak azt merte biztosra mondani, hogy az olimpiákról egy érme van – azt a phjongcshangi aranyat a váltóval, a téli olimpiák első magyar aranyérmét nem is lehet feledni. Ő Dordrechtből két aranyat és két ezüstöt hozott haza, bátyja egy aranyat és két ezüstöt – a váltó második helyét a vb éremtáblázatán persze csak egy ezüstnek könyvelik el. Amúgy az olimpiákat, a világ- és Európa-bajnokságokat nézve a 25 éves Liu Shaolin Sándor huszonhat éremnél jár, míg a 23. születésnapját szombaton ünneplő öccse, Ádó éppen huszonhárom medált gyűjtött eddig.

Dordrechtben az összetett vb-címről határozó 3000 méteres szuperdöntő, ahol érmeket nem, csak pontokat osztottak a meglevőkhöz, kaotikus futamot hozott. Szakvezetésünk úgy építette fel a taktikát, hogy a pontversenyben vezető Liu Shaoang és a második helyen álló Liu Shaolin is őrizze meg a pozícióját. A nagy taktikázásban a lekörözések alaposan összekuszálták a szálakat, és az előremenő Liu Shaolin el is számolta a köröket, így lett a szuperdöntőben harmadik (öccse hatodikként ért célba), az összetettben pedig második. Ám ha a végén tévedésből nem engedi el a holland De Laatot, akkor az összetettben ő lett volna a világbajnok, így megkérdeztük tőle, lenne-e most lelkiismeret-furdalás, ha „elorozta” volna testvérétől az összetett aranyat.

– Abszolút nem lenne bennem rossz érzés, mert ha így történik, akkor lehet, hogy ez még nagyobb motivációt ad Ádónak – mondta Liu Shaolin Sándor, és ezt az őszinteségét nagyra kell értékelnünk. – Az ilyen váratlan helyzeteket neki is meg kell tanulnia kezelni. De örülök, hogy így alakult, és a következő versenyeken ő állhat oda a rajthoz összetett világbajnokként – tette hozzá Liu Shaolin.

Liu Shaoang egy arannyal többet hozott haza Hollandiából
Fotó: Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség

A beszélgetésen elhangzott, hogy az edzéseken, bizonyos körülmények között a szoktak komolyan versenyezni egymás ellen, ezzel is motiválják egymást. Vérre menő előzésekről nincs szó, de a futamok végén odateszik magukat, hogy a saját pengéjük haladjon át előbb a célvonalon, s a „benyújtás” ösztönösen jöjjön elő minden helyzetben.

Előrenézve Liu Shaoang elmondta, közös álmuk, hogy jövőre az olimpiai dobogó első két fokán is együtt állhassanak. Nos, a váltóverseny mellett három egyéni szám van, így mindkettőjüknek juthat hely a pódium tetején is.

Liu Shaoang 500 méteren „megette” a mezőnyt a vb-n
Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Az összejövetelen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) elnöke arról beszélt, hogy november 18. és 21. között a következő világkupaidény harmadik, olimpiai kvalifikációs versenye a teljesen felújított debreceni Főnix Csarnokban lesz, ahol tavaly az Eb-t is rendezték. Kósa Lajos megjegyezte, hogy amikor beadtuk a jelentkezésünket, gyakorlatilag rögtön el is dőlt, hogy házigazdái lehetünk a nagyon fontos viadalnak. A MOKSZ azon dolgozik, hogy még a tavalyinál is jobb minőségű jeget biztosítsanak a sportág legjobbjainak.

Történelmi sikert arattak

A magyar válogatott hat éremmel, három arannyal és három ezüsttel fejezte be a hollandiai Dordrechtben a múlt hét végén rendezett vb-t: az olimpiai bajnok férfiváltó ezúttal Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, (az elődöntőben Burján helyett Varnyú Alex volt a jégen) összeállításban ezüstérmes lett, egyéniben Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott, és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett. A dordrechti világbajnokság lett minden idők legjobban sikerült magyar vb-je.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.