Klasszisaink máris javíthatnak a balul sikerült Eb után

Még januárban rövidpályás gyorskorcsolyázóink szállították az esztendő első magyar Eb-érmét, Gdańskból egy ezüstöt, és a hét végén a hollandiai Dordrechtben ugyancsak ők szerezhetik meg az idei első vb-medálunkat. S persze utána akár rögtön a másodikat is, azzal együtt, hogy éppen az Eb történései óvatosságra intenek bennünket.

Magyar Nemzet
2021. 03. 05. 7:46
null
Debrecen 20200126 Short Track EB Liu Shaoang Liu Shaolin Sándor Foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Rövidpályás gyorskorcsolya Európa bajnokság Forrás: Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly januárban a debreceni Eb-n nagyot alakítottak versenyzőink. Vagy inkább mondjuk azt, hogy a Liu testvérek, mert a négy aranyunkat és a három ezüstünket ők szerezték: Liu ­Shaoang két első és két második, Liu Shaolin Sándor két első és egy második hellyel zárt, csak a hab maradt le a tortáról, mert a végén a célvonalon elsőként átsikló férfiváltónkat kizárták. Idén Gdańskban jóval szerényebben teljesítettünk, a bevezetőben említett ezüst a férfi 1000 méter döntője után a honosított Krue­ger John-Henry nyakába került, a ezúttal minden távon lemaradtak a dobogóról, váltónk pedig a fináléban egy bukás miatt csak negyedik lett. A történtekhez azért hozzátartozik, hogy válogatottunkat minden más csapatnál jobban megviselte a járvány, hogy mást ne mondjunk, Liu Shaolint és Liu Shaoangot egyaránt kétszer döntötte le a vírus a lábáról, és a kihagyott edzések bizony meglátszódtak náluk az éles helyzetben.

Az Eb óta fizikailag jelentősen előreléptek, s nehéz helyzetbe került a szakvezetés, mert a vb-n csak két versenyzőt nevezhetünk az egyéni számokban (500, 1000 és 1500 méter). Végül szerdán, már kint Dordrechtben az a döntés született, hogy a váltónkkal olimpiai bajnok Liu testvérek indulhatnak, figyelembe véve a korábbi érdemeiket is. Ennek Krueger John-Henry értelemszerűen nem örül, ám a hírek szerint fegyelmezetten tudomásul vette – mást nem is tehetett.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is éremesélyes
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A világbajnokságokról egy aranyunk van, ezt Liu Shaolin még 2016-ban szerezte 500 méteren, s a legutóbbi öt vb egyikéről sem jöttünk haza dobogós helyezés nélkül. A 2020-as vb-t a járvány miatt törölték, 2019-ben a férfiváltónk révén lett egy bronzunk. Most kétségkívül javítja az esélyeinket, hogy a legerősebbnek számító dél-koreaiak, akik két éve a férfiaknál mind az öt aranyat elvitték, a járvány miatt nem vállalták a vb-szereplést, miként a ­kínaiak sem. A kanadaiak azonban igen, az Eb-n négy aranyat begyűjtő oroszok szintén nagyon erősek, ahogy a házigazda hollandok is, akik Gdańskban a zseniális Suzanne Schultingnak köszönhetően végeztek az éremtábla élén, de a férfiváltók versenyét is megnyerték. Ebben a számban azonban mégiscsak mi vagyunk a regnáló olimpiai bajnokok, a phjongcshangi négyesből is itt van a vb-n, a visszavonult Knoch Viktort pedig Krueger John-Henry jól helyettesítheti. Az egyéni számok a Liu testvéreknek összesen hat esélyt kínálnak, és az olimpiával ellentétben a vb-n összetettben is osztanak érmeket.

A vb-csapatban a férfiaknál tartalékként Varnyú Alex kapott helyet, a nőknél és Kónya Zsófia a két egyéni indulónk, s még Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka és Somodi Maja alkotja válogatottunkat; utóbbiak a váltóversenyben juthatnak szerephez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.