Liverpoolt idéző ferencvárosi fölény

Az NB I 21. fordulójának Ferencváros-Fehérvár csúcsrangadóját gond nélkül 1-0-ra megnyerte a házigazda, és ezzel nemcsak immár 47. bajnokin tartó hazai veretlenségét őrizte meg, hanem emberi számítás szerint a 31. bajnoki címét is bezsebelte.

Ch. Gáll András
2020. 02. 17. 7:53
null
Zubkovot a fehérváriak itt feltartóztatták, de a gólja előtt nem tudták megállítani Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Super Kenny! Super Kenny! Hej, hej!” Már csaknem egy órája befejeződött az FTC–Fehérvár rangadó, de még mindig zengett a Groupama Aréna vegyes zónája előtti térség vagy két tucat öröm­ittas fiatal kórusától. Illetve, az ittasságnak nem csupán az öröm volt az előidézője, de ennyi megbocsátható, főleg ha a messzi Heerenveenből és Groningenből érkeztek a srácok Budapestre. A kórus fonetikusan leírva így hangzott: „Szüperkeni, szüperkeni, hej, hej!” Merthogy a hollandban az u ü-nek ejtendő.

Azt nem állítanám, hogy kizárólag Kenny, azaz Kenneth Otigba kedvéért tették meg a csaknem kétezer kilométeres utat Hollandia Friesland tartományától fővárosunkig, de – ahogy az egyik jókedvű fickó, Huub elárulta – ha már eljöttek felfedezni az Európa-szerte híres romkocsmanegyedet, akkor nem mulaszthatták el a találkozást kedvencükkel.

Merthogy Otigba még mindig kedvenc Heerenveenben, ahol 2008 és 2014 között hat évet töltött, és mivel szombaton kimondottan jó játékkal győzött a Fradi, a kadunai születésű, 27 éves védőnek kettős oka volt az örömre. (Otigba földije minden idők egyik legnagyszerűbb nigériai labdarúgójának, Rashidi Yekininek, a „kadunai bikának”.)

– Hát erre aztán nem számítottam – ismételgette gyanúsan csillogó szemmel szelfiző rajongói gyűrűjében a meccsen remekül játszó centerhalf.

Amúgy nemcsak Otigba remekelt, hanem a Ferencváros valamennyi játékosa. Az első perctől az utolsóig uralta a meccset a házigazda, és az a csoda, hogy az 51. percig kellett várni Zubkov vezető góljára, amely a mezőny talán legjobbja, Tokmac beadása után született. Hogy csupán 1-0 lett a végeredmény, az Kovácsik kapus bombaformájának tulajdonítható, a fehérvári kapus még Isael büntetőjét is kivédte.

A vendégeknek jóformán egyetlen épkézláb támadásra sem futotta, a Fradi lassan úgy kiemelkedik az NB I mezőnyéből, mint a Premier League-ben a Liverpool. Igaz, még nincs 25 pont előnye, de ugyanúgy előre átadható Tokmacéknak az aranyérem, ahogy a szigeten Hendersonéknak.

Zubkovot a fehérváriak itt feltartóztatták, de a gólja előtt nem tudták megállítani
Fotó: Kurucz Árpád

A meccs utáni sajtóértekezleten olyasmi hagyta el Szergej Rebrov száját, ami talán még sohasem. – Élveztem a csapat játékát – vallotta be a derék munkát végző ukrán tréner, akit legendás visszafogottsága azért még ezekben a már-már ünnepi pillanatokban sem hagyott el. – Igen, jól gondolják, nem mondom azt, hogy már megnyertük a bajnokságot, arra figyelmeztetem a játéko­saimat, hogy a következő fordulóban Mezőkövesden kemény rangadó vár rájuk.

Joan Carrillón, a fehérváriak szakvezetőjén látszott, hogy az aranyérem nekik már nem opció. – Támadójátékunk gyengécske volt, hiába védekeztünk elsőrangúan. Be kell látnunk, az FTC erőben fölénk nőtt, más fronton kell megpróbálnunk felvenni velük a versenyt. Hosszú, verejtékes munka vár ránk.

Amelynek legkorábban a következő bajnokságban lehet meg az eredménye.

NB I, 21. forduló

FTC–Fehérvár 1-0 (0-0), Groupama Aréna, 15 271 néző, jv.: Berke. Gólszerző: Zubkov (51.). Piros lap: Elek (Fehérvár, 87.). Kaposvár–Honvéd 0-1 (0-1), Rákóczi Stadion, 1013 néző, jv.: Andó-Szabó. Gólszerző: Lanzafame (6.).

Diósgyőr–Paks 2-0 (1-0), Diósgyőr, 3245 néző, jv.: Vad II. Gólszerzők: Ivanovski (28.), Hasani (79.).

Puskás Akadémia–Kisvárda 3-1 (1-0), Felcsút, 821 néző, jv.: Bogár. Gólszerzők: Szolnoki (36.), Va­ně­ček (66.), Urblík (75.), illetve Gosztonyi (81.). Piros lap: Ene (Kisvárda, 21.)

ZTE–Újpest FC 2-1 (1-1), ZTE Aréna, 3089 néző, jv.: Iványi. Gólszerzők: Radó (28., 72.), illetve Calcan (17.). Debrecen–Mezőkövesd 1-3 (0-2), Debrecen, 3020 néző, jv.: Bognár. Gólszerzők: Trujić (91.), illetve Pillár (29.), Zivzivadze (38.), Silye (48.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.