Locsolóval hűtötték le Mourinho diadalmámorát

Mintha tegnap történt volna, pedig már tíz éve, hogy a Barcelona a Bajnokok Ligája-elődöntőjében 2010. április 28-án csak 1-0-ra tudta legyőzni az Internazionalét, és így 2-3-as összesítéssel, címvédő létére nem jutott a döntőbe. Most minden idők egyik legemlékezetesebb klubmeccsét idézzük fel, Busquets vérlázító szimulálásával, Piqué mesés góljával, Bojan utolsó perces meg nem adott – teljesen szabályos – találatával, ami a továbbjutást jelentette volna a Barçának. És persze Mourinho feledhetetlen örömtáncával, aminek a Nou Camp főgépésze vetett véget a locsolóberendezés beindításával...

Ch. Gáll András
2020. 04. 28. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhatezer fanatikus katalán – oké, néhány ezer Inter-rajongót leszámítva – töltötte meg a Camp Nout, arra várva, hogy minden idők legerősebb Barcelonája ledolgozza 3-1-es hátrányát a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. Nézzük csak az összeállításokat, és mindjárt kiderül, hogy nem beszélünk a levegőbe:

Barcelona (spanyol) – Inter (olasz) 1-0 (0-0)

Barcelona, Nou Camp, 96 000 néző

v.: De Bleeckere (belga)

Barcelona: Víctor Valdés – Dani Alves, Piqué, Yaya Touré, Gaby Milito (Maxwell, 46.) – Busquets (Jeffren, 63.), Xavi, Seydou Keita – Messi, Ibrahimović (Krkić , 63.), Pedro.

Inter: Júlio César – Maicon, Lúcio, Samuel, J. Zanetti – Cambiasso, Thiago Motta – Eto'o (Mariga, 86.), Sneijder (Muntari, 67.), Chivu – Diego Milito (Córdoba, 81.).

gól: Piqué (84.)

kiállítva: Motta (28.)

Pep Guardiola, a katalánok edzője nem számíthatott a sárga lapjai miatt eltiltott Puyolra, a védelem oszlopára, és Iniesta sem játszott a kulcsemberek közül. A helyettesek, Touré és Keita sem voltak azonban kispályások.

Az első félidő túl sok izgalmat nem hozott, José Mourinho hírhedt taktikája megfojtotta a Barcelona támadójátékát. A 28. percben azonban Motta hátranyúlt a jobb kezével, megérintette Busquets arcát, aki látványosan hanyatt vágta magát, és még arra is maradt ereje és ideje, hogy szétnyitott ujjai közül leskelődjön, vajon a bíró mit ítél. Majd amikor látta a villanó piros lapot, elégedetten tovább fetrengett, mint aki jól végezte a dolgát. Ám az Inter létszámfölényben is tartotta magát, ahogy később Mourinho pofátlanul fogalmazott, „nem a csapatbuszt toltuk be a kapunk elé, hanem egy Airbus A-320-ast, leeresztett szárnyakkal!”

A 84. percig olybá tűnt, simán kihúzza 0-0-lal az Inter, csakhogy akkor onnan jött a szépítő gólt, ahonnan senki sem várta: Piqué, a középhátvéd az ellenfél ötösén csinált egy piruettet a labdával, amivel az egész védelmet, Júlio César kapussal az élen, elküldte gyufáért, majd higgadtan az üres kapuba lőtt.

1-0, és még hátra volt hat perc, plusz a hosszabbítás.

És a ráadásban az Ibrahimović helyére becserélt Bojan Krkić szabályos gólt lőtt, amivel a döntőbe jutott volna a címvédő. De a belga bíró nem adta meg, mert szerinte előzőleg Yaya Touré kezezett. (Szó sem volt kezezésről.)

Miután felharsant a hármas sípszó, szürreális jelenetek kezdődtek a gyepen. Mourinho félőrülten berohant a pályára, oda akart futni az Inter-szurkolók elé, de Víctor Valdés torkon ragadta,. És ki akarta penderíteni a pályáról. A portugált ez azonban cseppet sem zavarta, folytatta az ünneplést, mígnem egyszer csak kinyíltak a locsolóberendezés sapkái, és vízsugarak árasztották el Mourinhót és csapatát. De hiába, az örömmámor és az ünneplés folytatódott, megajándékozva bennünket a futballtörténelem talán legbizarrabb képsoraival. Íme:

(Busquets fetrengése 2.10-nél, Piqué gólja 5.30-nál, Bojan meg nem adott gólja 6.21-nél)

És Mourinho eszeveszett rohangálása a pályán:

A következmények? Az Inter a Santiago Bernabéu Stadionban rendezett döntőn, május 22-én Diego Milito duplájával 2-0-ra legyőzte a Bayernt, és ezzel megcsinálta a triplát (BL, bajnoki cím, Olasz Kupa) először Itáliában. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke pedig annyira beleszeretett Mourinhóba, hogy azonnal leszerződtette, benne látván azt az edzőt, aki képes lesz véget vetni a Barcelona uralmának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.