Loic Nego, azaz Lajos tiszteli hazánkat és magyarul tanul

„Hét éve itt élek a családommal, fogalmazhatok úgy is, hogy Franciaország a hazám, Magyarország az otthonom” – mondja Loic Nego, akit már nemcsak a társai, hanem a szurkolók is Lajosnak hívnak. A Fehérvár – immár magyar – válogatott labdarúgója azt mondja, az Izlandnak rúgott gólja pályafutása legfontosabb találata. A 29 éves játékos ígéri, megtanul magyarul, hogy az Eb-n már így nyilatkozhasson.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2020. 11. 28. 10:39
null
Loic Negót ünneplik a társai az Izlandnak rúgott gól után Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó napot! – szólt a telefonba tökéletes magyarsággal Loic Nego, a Mol Fehérvár 29 esztendős, hatszoros válogatott futballistája – így kezdődik a Nemzeti Sport interjúja a játékossal, amely egyelőre azért angolul készült el.

– Kisebb megszakítással hét éve itt élek a családommal, fogalmazhatok úgy is, hogy Franciaország a hazám, Magyarország az otthonom. Hogy így érzek, abban jelentős szerepük van az embereknek, sohasem volt olyan benyomásom, hogy bárhol is úgy kezeltek volna, mint egy idegent. Nem tudok elég hálás lenni mindazért, amit Magyarországtól kaptam. Egyvalamivel gyűlik meg a bajom, igaz, azzal nagyon: a magyar nyelvvel.

Nego ígéri, a válogatott olasz stábjának tagjaihoz, Marco Rossihoz, Cosimo Inguscihoz és Giovanni Costantinóhoz hasonlóan ő is megpróbál megtanulni magyarul, mert az Európa-bajnokságon szívesen nyilatkozna a mi nyelvünkön.

A 2019 februárja óta magyar állampolgár futballista elárulta, immár nem csak egyre több csapattársa hívja Lajosnak.

Loic Negót ünneplik a társai az Izlandnak rúgott gól után
Fotó: Illyés Tibor / MTI

– Időnként már a családom is így szólít... Még Újpesten futballoztam, amikor Asmir Suljic kitalálta, hogy a Loic valamelyest hasonlít a Lajoshoz, neki köszönhetem, hogy azóta egyre többen hívnak így. A válogatottban volt az első, aki azzal lépett oda hozzám, hogy mától Lajos vagyok a nemzeti együttesben is. Rávágtam, hogy persze, rendben van.

Nego egyetért vele, az Izlandnak rúgott gól pályafutása eddigi legfontosabb találata, ennek megfelelően ünnepelte, ahogy a magyar címert megcsókolta utána.

– Ezzel szerettem volna megmutatni, mennyire tisztelem Magyarországot. Büszke vagyok arra, hogy az országot képviselhetem. Ezen a ponton visszakanyarodhatok oda, amivel kezdtem: amit Magyarország adott nekem, a pályán viszonozhatom. Jóllehet tisztában vagyok azzal, mindazt, amit kaptam, nem tudom visszaadni. A nemzet iránti szeretetemet és megbecsülésemet viszont kifejezhetem, nos, ez történt a gólörömnél. S volt még valaki, aki miatt nagyon boldog voltam az Izland elleni győzelem után: aki a négy évvel ezelőtti Eb első meccsén súlyos sérülést szenvedett. Nem beszélve arról, hogy jósként is megállná a helyét. „Fityót” ugyanis már lecserélték Izland ellen, én még arra készültem, hogy pályára küldjenek, amikor ő – Hangya Szilveszterrel együtt – folyamatosan azt hajtogatta, beállsz és gólt rúgsz!

Nego elmondta, Franciországból is többen gratuláltak a góljához.

– A rokonok és a barátok is gratuláltak. Örömmel láttam, hogy a francia lapok is foglalkoztak velünk, jó visszhangja volt az Európa-bajnoki kvalifikációnak és a Nemzetek Ligájában kiharcolt feljutásnak.

Sőt, és Alexandre Lacazette is gratulált neki, akikkel tíz éve együtt nyerték meg az U19-es Eb-t! Velük jövőre, egész pontosan június 19-én személyesen is találkozhat a Puskás Arénában a Magyarország–Franciaország csoportmeccsen.

– Még nem töprengtem azon, milyen lehet a szülőhazám, korábbi társaim ellen játszani. Nyilván jó lenne pályára lépni a mérkőzésen, ám az a nap még messze van, egyelőre a jelennel és a közeljövővel akarok foglalkozni.

LOIC NEGO

Született: Párizs, 1991. január 15.

Posztja: hátvéd

NB I-es meccs/gól: 185/29

Válogatottság/gól (2020–): 6/1

Klubjai: Nantes (2010–2011), Roma (2011–2013), Standard Liege (kölcsönben, 2013), Újpest (2013), Charlton (2014–2015), Újpest (kölcsönben, 2014–2015), Mol Fehérvár FC (2015–)

Legnagyobb sikerei: U19-es Európa-bajnok (2010), magyar bajnok (2018), 2x Magyar Kupa-győztes (2014, 2019)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.