Lőrincz Viktor: döntő, Korpási: vb-bronz

2019. 09. 16. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel ezelőtt a birkózók Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs világbajnokságáról válogatottunk egyetlen kvótával jött haza, ezt szerezte az ötödik helyével, aki tegnap a nurszultáni, kazahsztáni vb második napján ismét révbe ért. De micsoda különbség, most biztosan érmes lesz, mert a kötöttfogás 87 kg-os súlycsoportjában bejutott a mai döntőbe! Az Európa-bajnok, kétszeres vb-3. és a riói ötkarikás játékokon bírói csalás áldozataként csak ötödik Lőrincz elégedetten nyugtázhatta, hogy harmadik kiemeltként tűrhető a sorsolása, a nemzetközi élmezőnyből az egyetlen, akit még nem tudott legyőzni, a címvédő ukrán Belenyuk a másik ágon van. Azért így is akadt tennivalója, mert három szovjet utódállambeli riválist is le kellett gyűrnie. A 32 között kezdve a tusakodást sorrendben a türkmén Ovelekovot 9-0-s technikai tussal, a kirgiz Aziszbekovot 8-1-es állásnál két vállal, a kínai Na Csün-csiét 3-1-re verte, és az elődöntőbe jutással automatikusan megszerezte az olimpiai kvótát.

– Nagyon jó érzés, el sem tudom mondani, hogy mennyire, de nem csak ezért jöttem, hanem azért, hogy vb-döntőt birkózzak és világbajnok legyek. Így délután még lesz egy kemény meccsem az elődöntőben azzal a vb-ezüstérmes üzbéggel, akit a riói olimpián sikerült elvernem. Most is ez a tervem – szögezte le Lőrincz a Magyar Birkózószövetség kamerája előtt, és ezt a Facebookon láthattuk.

A Honvéd 29 éves versenyzője még elárulta az Aszakalov elleni meccsre a tervét: az első menetben visszafogja magát, hogy őt intsék, de igyekszik kivédekezni a lenti helyzetet, a második három percben pedig majd felőrli az ellenfele erejét. Nos, másfél perc után Lőrinczet intették (0-1), az üzbég nem tudott rajta akciót csinálni, és mindez a második menetben is így történt, fordított szereposztásban. Az 1-1-es végeredmény pedig a később pontot szerző honfitársunk győzelmét jelentette.

– Végre sikerült, döntőt birkózhatok… – szakadt ki Lőrincz Viktorból. – Nem volt szép meccs, az biztos, de most erre volt szükség. Tudtam, hogy állásból nem lesz gond, elképesztően örülök – mondta a versenyző, aki ma a döntőben a papírformának megfelelően Belenyukkal csap össze. Reméljük, hogy ott felborítja majd a papírformát.

Az érem mindenesetre már biztos, és nem ez a vb első magyar medálja. A tegnap esti helyosztókon ugyanis Korpási Bálint az olimpia műsorán nem szereplő 72 kg-ban – amelyben szombaton kezdődött a verseny – a bronzmérkőzésen 9-0-s technikai tussal verte a dél-koreai Li Dzsi Jeont. Így sorrendben a negyedik világbajnokságán állhatott dobogóra.

– Úgy jöttem a vb-re, hogy a maximumot szeretném nyújtani, de ez szombaton nem sikerült, hiszen az elődöntőben kikaptam. Az egyik szemem sír, a másik azonban nevet, ez a bronzérem valamennyire kárpótol – summázott Korpási.

Három további versenyzőnknek viszont mindkét szeme sír, mert Krasznai Máté (67 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lévai Zoltán (82 kg) helyezetlenül zárt, és előbbi kettő a Kazahsztánban elszalasztott olimpiai kvótát is sirathatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.