„Büszkék vagyunk rád, Cica!” – Lőw Zsolt az első BL-győztes

Huszonkilenc évvel ezelőtt reformálták meg az európai labdarúgás legrangosabb klubsorozatát, amely ekkor kapta a Bajnokok Ligája nevet. Az 1992-es indulás óta most először lett magyar győztese a kupának, Lőw Zsolt ráadásul rendkívül fontos szerepet tölt be az aranyérmes Chelsea szakmai stábjában. A páratlan sikerhez az egykori csapattárs, Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is gratulált.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 9:11
null
Forrás: M4 Sport / YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lőw Zsolt Bajnokok Ligája-győztes lett a Chelsea másodedzőjeként. Egyszerű mondat, de óriási tett, amelyet véghez vitt a 42 éves szakember, aki a német Thomas Tuchel vezetőedző munkáját segíti a londoni klubnál, amely tegnap este 1-0-ra legyőzte a Pep Guardiola vezette Manchester Cityt a BL-döntőben.

Ezzel Lőw Zsolt lett az első magyar BL-győztes férfilabdarúgásban. A sorozat 1992-ben vette fel a ma ismert nevét, korábban a Bajnokcsapatok Európa-kupájának hívták. Az előző formájában Puskás Ferenc játékosként a Real Madrid színeiben háromszor hódította el a trófeát, edzőként pedig Guttmann Béla kétszer nyerte meg a sorozatot a Benficával. Tulajdonképpen az ő nyomdokukba lépett Lőw, mégis úttörőként, hiszen ő már a BL-ben vitte véghez a sikert.

„Igen, igen és igen!!! BL-győztes a Chelsea és ezzel BL-győztes Lőw Zsolt!!! A tavalyi ezüst után most felkerült az a bizonyos pont az i-re!! Büszkék vagyunk Rád, Cica!!!” – gratulált a páratlan sikerhez Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán. Mindezt olyan képekkel illusztrálta, amelyeken csapattársakként szerepel együtt Lőwvel, aki a Nemzeti Sport szerint 2011 és 2013 között összesen 22 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Dunakeszi Kinizsi NB II-es futsalcsapatában, amelyben Szijjártó is szerepelt.

– Szakmailag hihetetlenül felkészült edző, sokszor mondja is, hogy nem egy tipikus másodedzői szerepet tölt be – mutatott rá a döntő előtt Lőw Zsolt fontos szerepére aki Salzburgban, majd az RB Leipzignél is együtt dolgozott vele. – És ez teljességgel igaz, mert nálunk sokszor a megbeszéléseket vagy az ellenfél elemzéseit is ő tartotta. Tényleg kivette a részét a komoly edzői munkából is.

A női Bajnokok Ligájában egyébként volt már magyar aranyérmes, Jakabfi Zsanett 2013-ban és 2014-ben győzött a Wolfsburg színeiben. Illetve több olyan magyar származású, de hivatalosan nem magyar színekben szereplő játékos és edző is volt, akik megnyerték a BEK/BL-t.

Az erdélyi Bölöni László román színekben nyert BEK-et 1986-ban a Steaua játékosaként, s a bukaresti klubnál akkor Jenei Imre volt az edző. Jenei a szintén erdélyi Kovács Istvántól tanult, aki 1972-ben és 1973-ban az Ajaxszal ünnepelt. A nőknél a Budapesten született Marozsán Dzsenifer németként lett ötszörös BL-győztes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.