Íme, Vranjes utódja, egy újabb törpe óriás a kézilabdában

A Szeged a PSG Párizs elleni BL-csoportmeccsen sokáig tartotta az egyensúlyt, de az utolsó tíz percben apránként előnybe kerültek a vendég franciák. A PSG sikeréből hatalmas részt vállalt egy, a többiekhez képest szokalanul alacsony (172 cm magas), viszont rendkívül gyors és kombinatív játékos. A hat gólt szerző holland Luc Steins a korábbi svéd klasszist Ljubomir Vranjest idézi (aki edzőként többek között Veszprémben és a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott). A holland és a belga kézilabdás témákban ma is napra kész, egykori magyar világbajnok kézilabdázó, Ignácz Ilona szívesen vállalkozott Steins bemutatására.

Jocha Károly
2021. 02. 07. 10:32
null
Luc Steins hat gólt dobott a Szegednek a BL-meccsen Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luc Steins nevét alighanem a magyar kézilabda-rajongók is megjegyezték a PSG Szegeden aratott győzelme után.

– Lucot gyerekkora óta jól ismerem, számomra egyetlen pillanatra sem volt meglepetés, hogy ilyen jól játszott Szegeden – mondta a mindig készséges Ilonka. – Már hosszú évek óta Hollandia legjobb játékosa, pedig még csak 26 éves. Egyszer okozott már gondot a magyar kézilabdázóknak, ez volt a második alkalom. Angliában a magyar és a holland junior válogatottak vb-selejtezőt játszottak. Akkor Csoknyai István volt a magyar együttes kapitánya. Jókora hideg zuhanyként hatott, hogy az esélytelennek vélt hollandok egygólos győzelmükkel elütötték a magyar válogatottat a vb-szerepléstől. Steins ott kilenc góllal járult hozzá csapata sikeréhez.

Luc Steins hat gólt dobott a Szegednek a BL-meccsen
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hollandia férfi vonalon nem játszik komoly szerepet a nemzetközi kézilabdaéletben, ezért legjobbjai is kevéssé ismertek, ezért is meglepő Steins feltűnése.

– Luc egy igazi sportcsaládban nőtt fel. Nagyszülei és szülei is kézilabdáztak, bátyja ma is játszik. Édesanyja, Mirjam Steins – akinek edzője is voltam az élvonalbeli Iason Walkenburg együttesében – ugyanolyan szélvészgyors volt, mint a fia most. Luc az OCI Lions Sittard együttesében kezdett, majd felnőve francia csapatokban játszott. Előbb a 2. ligás Massyban szerepelt, amellyel feljutottak az élvonalba. Onnan a Tremblay, majd a Toulouse elsőosztályú klubokba vitt az útja, utóbbitól 2020 decemberében – a megsérült Karabatics pótlására – kölcsönvette a PSG. Steins már a december végi BL-döntőben is szerepelt volna, de vírusfertőzés miatt ez a lehetősége elúszott. A rendkívül céltudatos fiatalembert személyesen is jól ismerve bátran kijelenthetem, hogy még számos, hasonlóan magas színvonalú játékkal fog kirukkolni a nemzetközi élvonalban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.