Luka Modrić fontosabb a Realnak, mint Sergio Ramos

A 35 éves, horvát aranylabdás a következő szezonban is a Real Madrid játékosa lesz. Luka Modrić vállalta a fizetéscsökkentést annak érdekében, hogy a BL-elődöntősnél maradhasson. Sergio Ramos ugyanakkor távolodik a blancóktól.

Magyar Nemzet
2021. 04. 16. 15:10
null
Luka Modric (jobbra) és Sergio Ramos közül csak az egyik marad jövőre Madridban Fotó: AFP/LLUIS GENE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig nem így indult. 2013-ban a Marca spanyol sportlap megszondáztatta az olvasóit a 2012-es év legrosszabb átigazolásáról. A lista élén Luka Modrić végzett, a horvát középpályást José Mourinho kérésére szerződtette a Real Madrid a Tottenhamtől, és a horvát játékos akkor még nem tudta beverekedni magát a blancók kezdőcsapatába. Mesut Özil és Kaká mellett csak epizódszerep jutott a zárai születésű labdarúgónak: Modrić 22 mérkőzésen egy gólt és három gólpasszt jegyzett, amely finoman fogalmazva sem nevezhető lehengerlőnek. A Marca olvasóinak a 33,2 százaléka úgy határozott, hogy az alacsony horvát irányító volt a 2012-es esztendő legnagyobb pénzkidobása.

Luka Modrić azóta elhallgattatta a kritikusait: a Real Madrid mind a négy Bajnokok Ligája-győzelméből kivette a részét, a 2014-es döntőben az ő szögletét követően egyenlített Sergio Ramos az Atlético Madrid elleni döntőben. (A videóban 00:45-től)

Abban az évben már őt választották meg a spanyol liga legjobb középpályásának, és utána is a megfelelő értékén kezelték. Modrić 2017-ben Ronaldónak adott gólpasszt a Juventus ellen 4-1-re megnyert BL-döntőn, rá egy évre végig játszott a Liverpool elleni fináléban. Majd alapembere volt az oroszországi világbajnokságon a második helyen végzett horvát válogatottnak. Az év végén ő kapta meg a szezon legjobb labdarúgójának járó Aranylabdát, lezárta a Messi és Ronaldo nevével fémjelzett korszakot, 2008-tól 2017-ig csak az argentin és a portugál győzött a szavazáson. Modrić volt az első, aki le tudta taszítani a trónról a kor két meghatározó labdarúgóját, és ő volt az első futballista, aki a korábbi Jugoszlávia területéről érkezve kapta meg a legkomolyabb egyéni díjat.

A Real Madrid horvát karmestere 2018-ban minden egyéni díjat besepert
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Modrićhoz ragaszkodott a Real, ugyan kereste a Milan, és az Inter érdeklődéséről is cikkezett az olasz szaksajtó, de ő maradni akart Madridban. A pandémia óta slágertéma a klubok és a játékosok között a fizetéscsökkentés. Modrić ebben nagyvonalú volt a Reallal szemben, nem követelőzött, a spanyolországi hírek szerint beleegyezett abba, hogy kevesebb pénzért futballozik a következő (talán utolsó?) madridi szezonjában.

Ebben a szezonban úgy tűnt, hogy fiatalításba kezd a Real a középpályán, és Zidane sikeresen beépíti a csapatba az uruguayi Federico Valverdét, valamint a norvég Martin Odegaard-t. Nos, Valverde bármilyen tehetséges labdarúgó (ezt a Puskás Aréna nyitómérkőzésén is láthattuk), képtelen volt kiszorítani a Real kezdőjéből a korosodó horvát játékost. Zidane is ráeszmélt arra, hogy nem hagyhatja ki Modrićot, negyven mérkőzésen 3038 percet játszatta a 35 éves középpályást, aki csak egy meccset hagyott ki sérülés miatt ebben a szezonban. Courtois, Ramos, Varane és előtt tevékenykedve kulcsszerepet játszott a Real Madrid menetelésében, neki is köszönhetően nemcsak a La Ligát, hanem még a Bajnokok Ligáját is megnyerheti Zinedine csapata.

Modrić tehát még egy évet biztosan Maridban marad, a csapatkapitány, Sergio Ramos viszont alighanem tovább áll. Hosszú hónapok óta függőben van Ramos szerződéshosszabbítása, a felek a sajtón keresztül üzengetve informálták a közvéleményt a vitatott pontokról. Ramos kétéves hosszabbítást szeretne kierőszakolni a klubból, Florentino Pérez elnök viszont csak egy évet ajánlott a jelenleg koronavírusos középső védőnek. A Real liverpooli helytállása, a Ramos (és Varane posztján) szereplő Eder Militao és Nacho kiváló játéka után Pérez elnök is könnyebben el tudja képzelni, hogy nem dől össze a világ, ha a kapitány elhagyja a csapatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.