Madridban nagyon örülnek a videóbírónak

Alighanem már a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében érezheti magát a Tottenham és a Real Madrid is azután, hogy szerdán a legjobb 16 között az angolok az első mérkőzésen 3-0-ra verték a Dortmundot, a spanyolok pedig idegenben 2-1-re győztek az Ajax ellen. A BL-históriában most, Amszterdamban esett meg először, hogy a videós visszanézés után visszavontak egy gólt. Az eseten nyertes királyi gárda csapatkapitánya, Sergio Ramos leszögezte: ő mindig nagy támogatója volt a VAR-rendszernek.

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 7:06
Champions League Round of 16 First Leg - Ajax Amsterdam v Real Madrid
Először mindkét csapat azt hitte, hogy érvényes a gól Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhűlve láthatták a BL-címvédő Real Madrid szurkolói, hogy az Ajax az első félidőben lefocizza a csapatukat a pályáról. A hatalmas tempót diktáló hazaiaktól Dusan Tadics a kapufát találta el, majd Hakim Ziyech lövését nagy bravúrral hárította Thibaut Courtois, hogy aztán a földkerekség egyik legjobb kapusa kezéből egy nem túl erős fejes után kipattanjon a labda, amit Nicolás Tagliafico a kapuba bólint.

1-0 az Ajaxnak – hitte mindenki, Courtois lehorgasztott fejjel álldogált, a Real védői egymással pöröltek, a hollandok örültek, a stadionban 52 ezren tomboltak. Ám Damir Skomina játékvezető jelezte, hogy a videóbíró szobájában – ahol egy nem kevésbé neves bíró, a lengyel Szymon Marciniak volt a „főnök” – újranézik a jelenetet.

Először mindkét csapat azt hitte, hogy érvényes a gól
Fotó: Reuters

Kisvártatva ezt Skomina is megtette a pályaszéli monitoron, és visszavonta a gólt. Ilyenre még nem volt példa a Bajnokok Ligájában, de nem is nagyon lehetett, mert a VAR-rendszert a nyolcaddöntőktől, kedd óta alkalmazzák a legrangosabb európai kupasorozatban.

Bár a világháló azonnal „felrobbant”, és a Real Madriddal nem szimpatizálók szerint már megint a királyi gárdának kedveztek a bírók, nem kétséges, hogy helyes döntés született.

Tagliafico fejesénél Tadics lesen volt, és nem tétlen lesen, mert egyértelműen zavarta a kapust, testi kontaktus is történt. Az Ajaxot nem törte meg a gólja annulálása, de a második félidőben a Real összeszedte magát, és góljával megszerezte a vezetést. S ugyan Ziyech egyenlített, a 87. percben Marco Asensio találata a Real Madrid 2-1-es győzelmét jelentette.

Erik ten Hag, az Ajax vezetőedzője a mérkőzés utáni nyilatkozatában elsősorban játékosai rossz helyzetkihasználását említette, amiben mindenképpen javulniuk kell. „Tanulnunk kell a spanyoloktól, akiknek a mérkőzésen kevesebb helyzetük volt, de több góljuk” – hangsúlyozta. Az érvénytelenített góljukkal kapcsolatban azt mondta, hogy a pálya széléről nem úgy látta, mintha lesen álló játékosa akadályozta volna a vendégek kapusát.

Madridi kollégája, Santiago Solari nem foglalt állást az eset kapcsán, inkább a győztes gólt szerző, csereként pályára lépő Asensiót dicsérte. Courtois arra a kérdésre, hogy szerinte helyes játékvezetői döntés született-e, azt válaszolta, hogy igen.

„Az első gondolatom az volt, hogy az Ajax játékosa lesen van” – jegyezte meg a belga hálóőr, aki ezek szerint a világ legudvariasabb játékosa, és még soha életében nem reklamált… Sergio Ramos megjegyezte, mindig is nagy támogatója volt a VAR-rendszernek, mert annak alkalmazása tisztességesebbé teszi a labdarúgást. Azt azért várjuk, mit mond akkor a csapatkapitány, amikor majd egy Real-gólt vonnak vissza.

A másik szerdai nyolcaddöntőben a Tottenham a sérült és Dele Alli nélkül is 3-0-ra győzte le a Marco Reust nélkülöző Dortmundot. A Wembley-ben az első gólt szerző dél-koreai Szon Hung Min nagy formában van: utóbbi tizenkét mérkőzésén tizenegyszer volt eredményes. Mauricio Pochettino, a londoniak vezetőedzője is ezt emelte ki.

„Ha legközelebb Szon betalál, már megyek is az öltözőbe zuhanyozni, és várom, hogy a játékvezető lefújja a mérkőzést” – viccelődött a tréner, de az egészen komoly, hogy ha Szon gólt lő, akkor a Tottenham nyer.

A szezonban már tizenhárom ilyen meccset jegyez a Spurs. A Bundesligában éllovas Dortmund viszont hullámvölgyben van: sorozatban negyedik tétmérkőzésén maradt nyeretlen. Kiesett a Német Kupából, alighanem a Bajnokok Ligája menetrendjét sem kell tanulmányoznia a ­március 5-i visszavágó után.

BL-nyolcaddöntő, szerdai eredmények, első mérkőzések: Tottenham Hotspur–Borussia Dortmund 3-0, Ajax Amsterdam–Real Madrid 1-2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.