Maga Magát

Hosszú évek sűrű csendje után ismét hallat magáról a magyar súlyemelés. Ugyanúgy, mint a zajos években. Doppingesettel. Csak a műfaj változott: dráma helyett bohózat.

2019. 09. 24. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú évek sűrű csendje után ismét hallat magáról a magyar súlyemelés. Ugyanúgy, mint a zajos években. Doppingesettel. Csak a műfaj változott: dráma helyett bohózat.

Önmagában az a tény is sokat elárul a sportág helyzetéről, hogy mindössze négyfős magyar csapat készült a Pattayában zajló világbajnokságra. A négy versenyző közül az egyik, Magát Krisztina a pénteki elutazáskor nem jelent meg a repülőtéren. Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitánnyal hivatalosan senki sem tudatta az Európa-bajnok sportoló távolmaradásának okát, s amikor, már a helyszínen, a versenyzőről kérdezték, akaratlanul is ügyet csinált az esetből azzal, hogy azt mondta róla: „Eltűnt...”

Magát Krisztina persze nem tűnt el. Múlt hét elején azt posztolta a Facebookon, hogy térdsérüléssel bajlódik, ezért nem biztos a részvétele a vb-n, ám erről a szövetségből senkit sem értesített. Péntekre aztán egy telefonhívás miatt súlyosbodott a rakoncátlankodó testrész állapota. Dobos Imre, a szövetség elnöke a minap felfedte, Tiszeker Ágnes még múlt hét szerdán kereste, s közölte vele, Magát nem lesz olyan állapotban a világbajnokságon, hogy dobogóra léphetne, ezért ő azt javasolja, inkább el se utazzon Pattayába... A Magyar Antidopping Csoport vezetője persze nem térdsérülésekről szokott szakvéleményt mondani… Illik óvatosan fogalmazni, de doppingeset-szaga van az ügynek.

A körülmények és az előzmények is beszédesek. Először, Magát Krisztina egyszer már lebukott, másodszor, noha tavaly szakításban Európa-bajnok volt, az olimpiai kvóta megszerzése is bravúrnak számított volna, tehát kis túlzással a „semmiért” kockáztatott, harmadszor, bár támaszkodhatna a szövetségi kapitány szakmai segítségére, külön – egyiptomi! – edzővel dolgozik, nyilván szövetségi jóváhagyással, sőt talán támogatással is.

Sokakat megvezetett, de a legjobban egyvalakit.

Maga Magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.