Magnus Carlsen megmutatta, hogy a legendáknál is nagyobb

Magnus Carlsen a döntőben az orosz Nyepomnyascsij ellen diadalmaskodva megnyerte a Sakkozás legendái (Legends of Chess) elnevezésű online sakkversenyt. Ez volt a Grand Chess Tour-sorozat negyedik állomása, már csak a döntő van hátra.

2020. 08. 04. 19:45
null
Magnus Carlsen újra és újra bizonyítja, ő a legjobb Fotó: Justin Lane Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Grand Chess Tour a koronavírus-járvány idején elmaradt szuperversenyeket hivatott pótolni. Magnus Carlsen már márciusban azt mondta, ez az időszak nagy lehetőség nyújt a sakknak, hiszen az online játéknak a pandémia sem lehet akadálya.

Lékó Péter is ott volt a mezőnyben

A sorozat negyedik állomásával a norvég világbajnok azt bizonyítja, mennyire tiszteli az elődeit, hiszen három jelenlegi világbajnokjelölt mellett (önmagán kívül a holland Anish Giri, az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen) meghívott hat korábbi (rézben persze ma is aktív) kiválóságot, köztük két exvilágbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot és Viswanathan Anandot, továbbá Borisz Gelfandot, Vaszilik Ivancsukot, Peter Szvidlert és Lékó Pétert. Ez bizony komoly elismerés a magyar nagymesternek, aki 2004-ben a svájci Brissagóban rendezett világbajnoki döntőben csak 7-7-es döntetlennel maradt alul Kramnyikkal szemben.

Carlsen végigverte a mezőnyt

Magnus Carlsen újra és újra bizonyítja, ő a legjobb
Fotó: Justin Lane / MTI/EPA

Carlsen udvarias, de azért nem előzékeny. Ne szépítsük, végigverte a legendákat – és persze a kihívóit. Az előcsatározások során minden fordulóban minden párharc négy partiból álló mini párosmérkőzést jelentett 15 perc plusz lépésénként 10 másodperc bónusz időbeosztás mellett. Lékó Péter jól kezdett, de a végére elfáradt, s a tizedik lett.

Carlsen persze a döntőig menetelt, ahol két páros mérkőzést is meg kellett nyernie a végső diadalhoz. Kedden 2-2 után villám ráadásban verte Nyepomnyascsijt. Szerdán három játszma után eldőlt a kérdés, hiszen a norvég zseni 2,5-0,5-re vezetett, a negyedik partira már nem volt szükség.

A világbajnok újabb jelentős summát, 45 ezer dollárt zsebelt be a sikerével.

Magnus Carlsen megnyerte a sorozat első és harmadik állomását is, a másodikon az orosz Danyiil Dubov győzött. A világbajnok tehát újra és újra bizonyítja, hogy megérdemelten uralkodik a szellemi sport világában. Csillogó játékát elnézve kis túlzással addig, amíg kedvet érez a sakkozás iránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.