Magyar fakultás Bolognában

A szíves fogadtatáshoz kellett még valami, helyesebben valaki. A magyar kerékpársport nemzetközileg legismertebb képviselője.

Novák Miklós (Bologna)
2019. 05. 11. 8:45
Giro d'Italia
Jó néhány nap hátravan, amíg elérik a kerekesek a Colosseumot Fotó: Alessandro Garofalo Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mondd, te is kerékpáros voltál?

– Persze, méghozzá nagyon rossz kerékpáros. Ezért lettem szerelő.

A rövid kérdezz-felelek tegnap a Michelton Scott kerékpároscsapat Bolog­na melletti szálláshelyén hangzott el. A mosoly kíséretében adott őszinte válasz pontosan árulkodik látogatásunk hangulatáról a ma rajtoló Giro d’Italia egyik nagy esélyesének, Simon Yatesnek a csapatánál, a Michelton Scottnál.

Nem csak a darabonként tizenötezer eurót kóstáló bringákat csodálhatjuk meg, szétnézhetünk a csapatbuszban, amelynek – csakúgy, mint a többi istállóét – a versenyek közben legfeljebb az ajtaját láthatjuk, azt is kívülről, fesztelenül társaloghatunk a tulajdonossal és a sportigazgatóval, egyszóval betekinthetünk a kulisszák mögé.

A lehetőséget egyfelől annak köszönhetjük, hogy 2020-ban Magyarországon rendezik az olasz kerékpáros-körverseny első három szakaszát, s ebből az apropóból Révész Máriusz kormánybiztos meghívására, mondjuk így, tanulmányúton vehetünk részt Bolognában, ahonnan az idei Giro rajtol.

Ám a szíves fogadtatáshoz kellett még valami, helyesebben valaki. A magyar kerékpársport nemzetközileg legismertebb képviselője. Fájdalom, senki se a versenyzők között keresgéljen, kire is gondolhatunk, hiszen nem hogy magyar csapat, de még egyetlen magyar kerékpáros sem üti meg ezt a szintet. Nos, a szóban forgó személy nem más, mint Harangi Petra, aki éveken át készítette a villáminterjúkat – igény szerint hat nyelven – a Eurosportnak szerte a világon, így a Tour de France-on és persze a Girón is. Petra így oda is bejáratos, ahová csak kevesek.

Jó néhány nap hátravan, amíg elérik a kerekesek a Colosseumot
Fotó: Reuters

A Michelton Scott csapatnál senki sem rágja tövig a körmét fölöslegesen. Maga a csapatkapitány magabiztosan önti szavakba a várakozásait: – Nagyszerű formában vagyok, igen, az esélyesek közé tartozom, szeretnék nyerni – jelenti ki Yates. Akkor sem rezzen össze, amikor felemlegetik neki, hogy tavaly a tizennyolcadik szakasz után még vezetett, ám akkor jött Chris­ Froome már egy év múltán is legendás szökése: nyolcvan kilométeren át egyedül tekerve szerezte meg a maglia rosát, az élen állónak járó rózsaszínű trikót.

Bologna központjában, a Piazza Maggiorén csütörtök este több ezer érdeklődő előtt mutatták be a csapatokat, ma ugyaninnen rajtol el az az egyéni indításos, nyolc kilométeres első szakasz, amely a San Luca-hegyre vezet fel. Tegnap a péntek délutáni dugó bénította meg a várost, ma várhatóan a szurkolók özönlik el Bolognát, hogy lássák a nagy esemény, a Giro rajtját. Bármily hihetetlen, jövőre ugyanezt a szerepet Budapestre osztják. Bologna ősi egyetemi város. A magyar fakultás nehéz esztendő előtt áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.