A magyar légiósok hősöket is adtak a múlt hétvégén

Bár sok bajnokság még téli szünetet tart, így is több magyar légiós pályára lépett, és közülük többen is emlékezetes hétvégét hagytak a hátuk mögött. A 19 éves Onódi Ákos a semmiből lett hirtelen ismert kapus Angliában, Sallai Roland a német Freiburg, Szalai Attila pedig a ciprusi Apollon góljainak a számát szaporította, azaz akadtak magyar hősök is a futballpályákon Európában.

2021. 01. 11. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légiósok hétvégéjéről szólva egy olyan futballista kívánkozik az élre, akiről még sohasem írtunk. Egy fiatal magyar kapus volt ugyanis a hétvégén Anglia egyik hőse. Az FA-kupa foglalta le az ország klubjait, és a Premier League-ben szereplő Aston Villa igazi nagyvadat fogott ki a tizenhat közé jutásért, a Liverpool látogatott el Birminghambe. Csakhogy a Villa első keretének a tagjait leterítette a koronavírus, ezért a csapat az U18-as és az U21-es keretéből merítve állt ki a bajnoki címvédő ellen, a kapuban a 19 esztendős Onódi Ákossal. Bár a Liverpool hozta a papírformát, 4-1-re győzött, a szünetben még 1-1-re állt a meccs, Onódinak nyolc védést rögzítettek a végéig a statisztikusok, köztük több nagy bravúrt is, és a sajtó roppant elismerően írt a teljesítményéről.

– Csütörtökön, egy nappal a mérkőzés előtt tudtam meg, hogy pályára léphetek – mondta a Nemzeti Sportnak Onódi Ákos, aki az Aston Villa akadémiájának fennállása óta az első kapus, aki tétmérkőzésen bemutatkozhatott a felnőttek között. – Amikor megtudtam a hírt, remegő lábbal mentem edzésre, akkora sokként ért. Péntekre aztán megnyugodtam, de nem volt könnyű feldolgozni, hogy a meccs előtti bemelegítésnél Jürgen Klopp végig minket figyelt.

 

Onódi Ákos megállta a helyét a világsztárokkal szemben
Fotó: EPA/Tim Keeton

 

Onódi Ákos elmondta azt is, hogy a pályán már csak a labdára tudott összpontosítani. A meccs után rengetegen gratuláltak neki, különösen az esett jól, ami a liverpooli futballistáktól érkezett, az pedig külön boldoggá teszi, hogy Mohamed Szalah és a kapus mezét is megkapta. A jövőjéről ezt árulta el:

– Két és fél évvel ezelőtt igazoltam át Győrből az Aston Villához, a korosztályos csapatokat végigjárva rengeteget tanultam, profi szerződést kaptam, s úgy érzem, ideje belekóstolnom a felnőttfutballba. A fejlődésem érdekében a télen remélhetőleg kölcsönadnak az alsóbb osztályok valamelyikébe, ahol nagyobb fizikai megterhelésnek tesznek ki, hogy aztán minél több tapasztalattal térjek vissza az egyesülethez.

A válogatott együttese, a másodosztályú Bristol City a harmadik vonalban játszó Portsmouth-t fogadta, és a magyar középpályás a 77. percig volt a tagja a 2-1-re győztes csapatnak.

A német Bundesligában eggyel nőtt a magyar légiósok száma, és egy ideig úgy tűnt, ezen a hétvégén mutatkozhat be aki a Salzburgból az ünnepek előtt szerződött Lipcsébe, ám sérülés miatt a debütálás februárra csúszik át. Ki tudja, a húszéves magyar középpályás tudott volna-e segíteni új csapatának, mindenesetre az RB Leipzig nagy lehetőséget hagyott ki. Pénteken este ugyanis a Bayern München kétgólos előnyről kikapott Mönchengladbachban, és így a lipcseiek egy Dortmund elleni győzelemmel pontszámban is megelőzhették volna a bajorokat, ám ez nem történt meg. A hazai együttes kapuját ezúttal is védte, a védelemben is szerepelt, ez a mérkőzés azonban nem róluk, és nem is a Lepzigről szólt, amely csak 0-3 után tudta szépíteni a képet egy becsületgóllal.

 

Gulácsi Péter kétszer sem tudta hárítani a norvég Erling Håland próbálkozását Fotó: AFP/Ronny Hartmann

 

Legutóbb a Hoffenheim ellen csak tíz percet töltött a pályán a Freiburgban, de a mai, Köln elleni bajnokin visszatért csapata kezdőjébe. A magyar válogatott szélsője góllal hálálta meg a bizalmat, az 59. percben talált be a kapuba, és ezzel már 3-0-ra vezetett a Freiburg a Köln ellen. Végül 5-0-s hazai győzelem született, de a negyedik és ötödik gólnak Sallai már nem a pályán örülhetett, ugyanis a 66. percben lecserélték. visszatért a Mainzba, a 85. percben lépett pályára, így sokat nem tehetett a Frankfurt ellen elszenvedett 2-0-ás vereség elkerüléséért, a csapata pedig az utolsó helyen szerénykedik.

Cipruson a magyar légiósok közül góllal járult hozzá csapata, az Apollon 4-1-es győzelméhez az Ethnikosz Ahna ellen, a mérkőzést végigjátszó válogatott támadó találatával alakult 2-0-ra az állás az 56. percben.

 

 

 

– Rendkívül fontos mérkőzés volt, büszke vagyok a csapatra, hogy ezt a nagyon áhított három pontot megszereztük. Jön az Omonia elleni újabb derbi, amelyen feltétlenül szeretnénk elégtételt venni a minapi vereségért – mondta Szalai Attila a ciprusi tévében a mérkőzés után, utalva a néhány nappal ezelőtti, számára balszerencsés meccsre, amelyet az ő öngólja döntött el az ellenfél javára (1-2).

Győzelmével az Apollon átvette a vezetést a tabellán, mivel a szombat rangadóján az AEL és az Omonia nem bírt egymással (1-1). Az Omoniában ugyancsak végig a pályán volt, kapott egy sárga lapot, és mivel összegyűlt a három, egymeccses eltiltást kap, ám az nem a Szalaiék elleni szerdai rangadón lép életbe – írja a ciprusi média –, ugyanis az egy korábbról elhalasztott mérkőzés lesz. Hollandiában Szőke Adrián az 59. percben állt be a Heraclesbe, amely hazai pályán 2-0-ra kikapott a Vitessétől. Bese Barnabás csapata, a Leuven az Anderlechtet fogadta a belga bajnokságban, de a magyar védő nem szerepelt a keretben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.