Bolond meccs: a 84. percig 0-0, aztán tíz perc alatt 0-3

Megkezdte a szereplését a magyar válogatott az Európa-bajnokságon, az ellenfele a címvédő Portugália volt. Marco Rossi csapata fegyelmezett védekezéssel egészen az utolsó percekig tartotta magát, akkor azonban a szerencse megsegítette a portugálokat, akik az utolsó percekben végül fölényessé tették a győzelmüket, és 3-0-ra megnyerték a mérkőzést.

2021. 06. 15. 18:48
CRISTIANO RONALDO
Budapest, 2021. június 15. A portugál Cristiano Ronaldo a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen a Puskás Arénában 2021. június 15-én. MTI/EPA/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óra pontosan 17.10-et mutatott, amikor a már több mint félig megtelt Puskás Arénában hangbomba robbant. Ekkor futott ki a gyepre bemelegíteni a magyar válogatott. Hazai pályán, Európa-bajnokságon és végre nézők előtt – ilyen nap még sohasem virradt fel ebben az országban. Több ezren még kint, a stadion körül sétálgattak, énekeltek, majd a kezdés közeledtével ők is bementek a helyükre, nem akartak lemaradni egyetlen fontos pillanatról sem.

A Puskás Aréna befogadóképessége 61 ezer néző, ebből ötvenezer magyarnak jutott jegy, mintegy háromezer roppant lelkes portugál töltött meg néhány szektort, a többi belépő pedig a világ legkülönbözőbb pontjain kelt el Ázsiától az Egyesült Államokig. Úgy tűnt, ekkora tömeg meg sem kottyan a szervezőknek: a stadion környékén önkéntesek hada segítette a tájékozódást, a karszalagokat mindenki pillanatok alatt felvehette, a rendőrök visszafogottan figyelték a tömeget, a beléptetés során a hőmérséklet mérését szolgáló kapuknál a személyzet rendkívül udvariasan terelgette az embereket, és ha magyarok egy csoportja összefutott egy portugállal, nyoma sem volt ellenségeskedésnek, többnyire közös szelfivel zárult a találkozás.

 

A lelátón jól elfértek egymás mellett a magyar és a portugál szurkolók is
Fotó: MTI/EPA /Illyés Tibor

 

A magyar válogatott régen állt ennyire nehéz kihívás előtt, hiszen az Európa-bajnokságot éppen a klasszisokkal teletűzdelt címvédő portugálok ellen kezdte meg. Enyhén szólva sem együttese számított a mérkőzés esélyesének, ugyanakkor az említett ötvenezer magyar a stadionban és több millió azon kívül ünnepre vágyott, amit varázslatossá tehetett volna egy magyar győzelem.

A szövetségi kapitány a legtöbb poszton kiszámítható maradt, arra például mérget lehetett venni, hogy áll a kapuba, és ott lesz a védelemben, Kleinheisler László, nem marad ki a középpályáról, és szerepeltetését a csatársorban kifejezetten meg is ígérte, de húzott azért meglepőt is. A fiatal Schäfer Andrásról sejthettük, hogy és Kalmár Zsolt távollétében a felkészülési meccseken bejátszotta magát a csapatba, ám arra talán kevesen fogadtak volna, hogy a védelem és a középpálya jobb oldalán illetve Lovrencsics Gergő kap lehetőséget, ott, ahol a leggyakrabban szokott felbukkanni. Emellett kicsit meghökkentő volt az is, hogy Fiola Attila a középpálya bal oldalán kapott feladatot, holott az írek ellen azon az oldalon meglehetősen idegenül mozgott.

Van abban valami torokszorító, amikor egy ennyire gyönyörű stadionban ötvenezer torokból szól a Himnusz… Legyen szó játékosról, edzőről vagy szurkolóról, ez a bő egy perc biztosan felejthetetlen marad a számára. Különösen úgy, hogy a válogatott több mint másfél éve nem játszhatott nézők előtt, most viszont rögtön telt ház fogadta, leírhatatlan hangulattal.

 

A magyar játékosok most nem egyedül énekelték a Himnuszt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy arra számítani lehetett, a minden poszton klasszisokat bevető portugálok azonnal kézbe vették az irányítást, a magyar válogatott pedig szorosan összezárva védekezett, és abból próbált meg kontrázni. A szoros jelző fontosságát bizonyította a 6. perc, amikor helyet kapott az ellenfél, Jota nagy helyzetbe is került, Gulácsi azonban szépen védte a lövését. Az óvatosság tehát indokolt volt, ugyanakkor túlságosan esetlegessé tette a támadójátékot. Nagyon keveset birtokolták a magyar játékosok a labdát, a portugál térfélre is csak elvétve jutottak el. Így ment ez a 35. percig, amikor Szalai Ádámot buktatták, a szabadrúgást Kleinheisler ívelte a kapu elé, és Szalai Ádám csúsztatott fejese Patrício ölében kötött ki. Öt perccel később Jota közeli lövését védte Gulácsi, majd nem sokkal később Cristiano Ronaldo az ötösről bombázott a léc fölé.

A folytatásban a magyar válogatott néhány percig jelezte, hogy nem szeretné végigbekkelni a kilencven percet, és bár továbbra próbált zártan védekezni, a labda birtokában a korábbinál bátrabban vállalkozott. A portugálok azonban ismét szorosabban támadtak le, és néhány percre újra nyomasztóvá vált a fölényük. A 68. percben Fernandes 24 méteres lövését piszkálta ki Gulácsi a bal alsó sarok elől, akinek ebben a félidőben ez volt az első védeni valója. Mozgalmasan zajlott a mérkőzés, és a legfontosabb az volt, hogy olykor sikerült az ellenfél térfelére terelni a játékot. A magyar csapat szívvel-lélekkel védekezett, nem engedte helyzetig sem a címvédőt, és az volt a kérdés, hogy kibírja-e végig kapott gól nélkül. Mellesleg Schön Szabolcs a hálóba talált a másik oldalon, de lesről indult, és ezért a játékvezető nem adta meg a gólját. A lelátón zúgott a Mindent bele! biztatás, és már nem volt sok hátra, amikor a 84. percben a szerencse besegített a portugáloknak: Fernandes jobb oldali beadása Szalai Attiláról Guerreiro elé vágódott, aki ballal, 13 méterről, középről Orbán bal lábát találta el, a labda pedig a meglepett, tehetetlen Gulácsit becsapva a jobb alsó sarokba kocogott – 0-1.

 

Cristiano Ronaldo sokáig csak küszködött, végül két gólt szerzett
Fotó: MTI/EPA/Illyés Tibor

 

És sajnos rögtön jött a második is: Orbán visszahúzta a gólhelyzetben kilépő Rafa Silvát, a jogos tizenegyest Cristiano Ronaldo értékesítette – 0-2. A 93. percben pedig Rafa Silva és Ronaldo kijátszotta a védelmet, utóbbi Gulácsit is kicselezve lőtt a hálóba – 0-3.

Végül tehát kevés volt a fegyelmezett védekezés, a balszerencse és egy hiba miatt érvényesült a papírforma. Az vitathatatlan, hogy a magyar válogatott jobb csapattól kapott ki, és nincs oka a szégyenkezésre.

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.