A nagy pofont sikerült megúsznia a magyar válogatottnak

A magyar labdarúgó-válogatott Oroszországgal játszott a Nemzetek Ligája B divíziójában. Marco Rossi szövetségi kapitány egy helyen változtatott a Törökországban győztes csapaton, ám az nem tudta megismételni az ottani remek teljesítményét. Az oroszok magabiztosan futballozva három góllal elhúztak, ezt követően viszont magára talált a magyar együttes, és még az egyenlítésre is volt esélye, de végül 3-2-re kikapott.

2020. 09. 06. 19:51
GULÁCSI Péter
Budapest, 2020. szeptember 6. A második orosz gólt szerzi Magomed Ozdojev, mellette Willi Orbán, jobbról Gulácsi Péter a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkõzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és az orosz válogatott is győzelemmel rajtolt a Nemzetek Ligája B divíziójában, a mieink tökéletes lövésével 1-0-ra verték idegenben a törököket, az oroszok a nevek alapján kifejezetten erős szerbeket múlták felül Moszkvában 3-1-re. A Szovjetunió felbomlása óta a magyar válogatottnak nem sikerült legyőznie az oroszokat: négy vereség mellett egy döntetlen a mérleg, legutóbb, 2017 nyarán 3-0-ra nyert a rivális a Groupama Arénában.

a magyar együttes szövetségi kapitánya egy helyen változtatott a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatának összeállításán a csütörtöki, törökországi összecsapáshoz képest, a védelembe helyett Bese Barnabás került be. A kapitány ezt a kezdőcsapatot küldte pályára: Gulácsi–Orbán, Lang, Szalai A.–Bese, Sigér, Nagy Á., Holender-Szoboszlai–Sallai, Szalai Á.

 

A meccs első helyzete az orosz kapu előtt
MTI/Szigetváry Zsolt

 

A kapitány nem csinált titkot abból, hogy marad a törökök ellen bevált 1-3-4-1-2-es hadrendnél, szerinte ugyanis nem sokat számít, hogy erre felkészülhetnek az oroszok. Azt is elmondta, bár tétmeccsről van szó, a bolgárok elleni, október 8-ai Európa-bajnoki pótselejtező miatt ezúttal nem az eredmény, hanem a játék minősége, a teljesítmény számára a legfontosabb. A rend kedvéért álljon itt az orosz válogatott összeállítása is: Shunin–Mario Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov–Ozdojev, Zobnin, Ionov–Mirancsuk, Dzjuba, Kuzjajev.

Veszélyes Szoboszlai-szabadrúgás volt az első esemény, balról, az alapvonaltól élesen lőtte kapura a labdát, amely az egyik védő fejéről csúszott szögletre. Az 5. percben pedig ziccert hibáztak az oroszok, Szala Attila hibája után Mirancsuk egyedül húzhatott kapura, de hét méterről a bal alsó sarok mellé lőtt. A másik oldalon Sallai elől tisztázott a kapujából kifutva Shunin – mozgalmas, változatos volt a mérkőzés. Éppen, hogy letelt volna az első negyedóra, amikor sajnos Mirancsuk javította az előbbi hibáját, egy szépen felépített támadás végén Kuzjajev balról érkező pontos, lapos beadását jobb belsővel, 10 méterről, egyből a kapu bal oldalába passzolta – 0-1.

 

A vendégek letámadással igyekezték zavarba hozni a magyar válogatottat, amely így csak sok passzal tudta kihozni a labdát, és nehezen jutott el az ellenfél tizenhatosáig, és persze az oroszok folyamatosan várták a gyors ellentámadás lehetőségét. Már közel sem alakult ki annyi helyzet, mint a meccs elején, a labda zömmel a mezőnyben járt lábról lábra, egészen a 33. percig. Ekkor jobbról laposan érkezett be a magyar tizenhatosra, ahol a csatár körülményesen akart menteni, elpöckölték előle, a középen érkező Odzojev pedig szépen tekert a jobb alsó sarokba – 0-2.

 

 

Szörnyű volt a folytatás, amelyre Sigér helyett Kalmár jött ki a pályára: rögtön a középkezdés után újra gólt szereztek az oroszok: a bal oldalon teljesen kipasszolták a magyar védelmet, a labda Fernandes elé került, aki zavartalanul helyezhetett laposan a kapu jobb oldalába – 0-3.

 

Kisvártatva Dzjuba elől tisztázott bravúros becsúszással Lang, szerencsére megúsztuk a negyedik gólt. Sőt, a 62. percben gyönyörű akció végén a magyar csapat szépített! Kalmár remekül indította a középen kilépő Sallait, aki megvárta, hogy a labda lepattanjon még egyet, majd a kifutó kapus fölött higgadtan a hálóba emelt – 1-3. Ezután ismét csere következett, Szalai Ádám helyére Nikolics Nemanja állt be.

Egyre bátrabban játszott a magyar együttes, különösen játszott jól, és nem csak a gólja miatt. Ennek a bátorságnak meg is lett az eredménye: Szoboszlai balról érkező beadását Bese a másik oldalról visszafejelte, és a berobbanó Nikolics néhány lépésről a hálóba bombázott – 2-3! Furcsa, de örömteli volt látni, hogy a katasztrofális vereség küszöbén egyszer csak elkezdett jól játszani Marco Rossi csapata, és a két gólja után is felszabadultan futballozott, volt esélye az egyenlítésre. A 82. percben Szoboszlai helyére egy újonc, a mezőkövesdi Cseri Tamás szállt be, amit a Salzburg 19 éves középpályása szemlátomást nem fogadott kitörő örömmel…

 

Végül az egyenlítés nem jött össze a felemás mérkőzésen. Az hamar kiderült, hogy az orosz válogatott sokkal jobb a töröknél, a magyar játékosok egy órán át nem tudták felvenni a ritmust. A vereség tehát kijózanító a csütörtöki győzelem után, de nem lett megalázó, és ez fontos az októberi, Bulgária elleni Eb-pótselejtező előtt.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport: Magyarország–Oroszország 2-3 (0-2), Puskás Aréna, nézők nélkül, jv.: Mariani (olasz). Gólszerző: Sallai (62.), Nikolics (70.), illetve Mirancsuk (15.), Odzojev (33.), Fernandes (46.).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.