A magyar válogatott mindenkinek neki akar menni Kijevben

Szlovákiával kezd csütörtökön, Ukrajna ellen végez hétfőn, és közben Ausztriával is játszik két Európa-bajnoki selejtezőt a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Ez négy meccset jelent öt nap alatt, amelyekből elég egyet megnyerni az Eb-részvétel kiharcolásához, ám a magyar együttesnek ennél nagyobb céljai vannak.

2021. 02. 18. 7:30
null
Keller Ákosnak a palánkok alatt kell megküzdenie a szlovénokkal Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a magyar válogatott százszázalékos a csoportban, de ez igen csalóka. A vetélytársak már négy meccsen vannak túl, a magyar együttes viszont csak kettőt játszott le a hatból, így könnyű kiszámolni, hogy a szlovénok, az osztrákok és az ukránok csupán kétszer lépnek pályára a kijevi buborékban, Ivkovics Sztojan csapata viszont négyszer. Ennek az az oka, hogy a tavaly novemberi selejtezőkre a válogatott elutazott ugyan Ljubljanába, ám ott a sok pozitív, illetve ellentmondásos teszteredménye miatt nem léphetett pályára.

A program tehát rendkívül nehéz lesz, ám az könnyebbé teheti, hogy mivel tavaly februárban az első két körben sikerült Szombathelyen legyőzni a címvédő szlovénokat és idegenben az ukránokat is, a négy mostani meccsből elég egyet megnyerni az Eb-részvétel kiharcolásához. Ami a program sűrűségét illeti, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány nem tartja korrektnek a mérkőzések időbeosztását, mert olykor nem telik el huszonnégy óra sem két mérkőzés között, ami nem segíti a regenerálódást.

 

Perl Zoltán a magyar válogatott egyik kulcsembere
Fotó: Fiba.com

 

A három ellenfél közül a még nyeretlen osztrákok tűnnek papíron a leginkább verhetőknek, ám ők csak pénteken kerülnek sorra, először a regnáló Európa-bajnokkal kell csütörtökön este megmérkőzni. Róluk szólva az kétség kívül jó hír, hogy az NBA-ben szereplő sztárjaik nincsenek Kijevben, ám nélkülük sem gyengék, a keretében sok ABA ligás (azaz a posztjugoszláv országok közös bajnokságából érkező) játékos mellett spanyolországi és franciaországi légiósok is találhatóak. Náluk egyébként az egyik stábtag koronavírustesztje pozitív lett, őt azonnal elkülönítették, az egész küldöttséget letesztelik a mérkőzés előtt, de senki sem számít a találkozó elmaradására. A szlovénok egyébként az ukránokkal együtt novemberben már kijutottak az Eb-re, tehát nagyobb tét nélkül kosárlabdázhatnak.

A magyar válogatott is nélkülözni kénytelen néhány meghatározó játékosát: Hanga Ádámot nem engedi el a Barcelona, Golomán György sérült, Rosco Allan a szigorú japán járványügyi előírások miatt nem utazhat el, mert a visszatérése után két hétig nem hagyhatná el a lakását, Darrin Govens pedig a múlt héten írta ki magát a keretből azzal, hogy megszegte az edzőtábor karanténját. Az viszont jó hír, hogy Kijevben csatlakozott a kerethez Filipovity Márkó, aki vasárnap este még olasz kupadöntőt játszott a Pesaróval.

 

Keller Ákosnak a palánkok alatt kell megküzdenie a szlovénokkal
Fotó: Fiba.com

 

A játékosok közül Eilingsfeld János különös helyzetben készül, mert a napokban született meg a második gyermeke, és szinte a szülőszobából érkezett a selejtezőkre, és a Bb1.hu szakportálnak ezt nyilatkozta:

„A születése után fél órát láthattam a kicsit, és persze nagyon várom, hogy otthon lehessek, ám előtte nekem itt, Kijevben van dolgom. Fejben itt vagyok, az a legfontosabb, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Az egész csapat rendkívül motivált, mindenkinek neki fogunk menni, szó sem lehet elkényelmesedésről, mert abból csak baj lehet. Mind a négy meccset meg akarjuk nyerni, így készülünk.”

A sűrű bajnoki menetrend miatt a szombathelyi Perl Zoltán is kissé fáradtan érkezett a kerethez, de szerinte ezen sikerült túlesni:

„A keret nagy része komoly terhelés után érkezett a kecskeméti edzőtáborba, mert a bajnokság utolsó két hete erőltetett menetben zajlott le. Az első napokban ezért a regenerálódásé volt a főszerep. Öt nap alatt négy mérkőzést fogunk játszani, ami nem lesz könnyű. Talán utánpótlás-játékosként játszottunk ennyi mérkőzést ilyen rövid idő alatt.

Tudjuk, hogy egy győzelem elég a továbbjutáshoz, és fontosnak tartom, hogy ezt minél hamarabb megszerezzük, akkor nyugodtabban tudunk pályára lépni a többi mérkőzésen.

 

Mindegyik csoportmeccsünket meg akarjuk nyerni, jó lenne csoportelsőként kvalifikálni magunkat az Európa-bajnokságra. Nagyon motiváltak vagyunk, és jó a csapaton belüli hangulat is. Fontos, hogy mindig mérkőzésről mérkőzésre gondolkodjunk, a pályán mindent megteszünk majd, és meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A Szlovénia elleni mérkőzés csütörtökön 20.00 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.