Feszültség van a magyar válogatott Eb-ellenfeleinél

Holnaphoz egy hétre kezdi meg szereplését a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokságon. Portugália, Franciaország és Németország ellen senki sem számít magyar csodára a halálcsoportban, de tanulságos megnézni, hogyan halad az ellenfelek felkészülése. A németek belső konfliktusokkal küzdenek, a franciáknál pedig Karim Benzema reaktiválása okoz feszültséget. Úgy tűnik, egységességben Marco Rossi csapata előrébb tart.

2021. 06. 07. 6:30
Soccer Laenderspiel / Friendlies / Germany - Daenemark 1-1.
Thomas MUELLER (GER), Mats HUMMELS (GER), gesture, Enttaeuchung, frustrated, disappointed, frustratedriert, dejected, action. Soccer Laenderspiel, friendly game, Germany (GER) - Daenemark (DEN) 1-1 on 02.06.2021 in Innsbruck / Tivoli Stadium. (Photo by Frank Hoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy múlt heti elemzés szerint a magyar válogatott az Eb papíron legerősebb (Franciaország), második legerősebb (Németország) és ötödik legerősebb csapatával (Portugália) néz szembe a csoportkörben. Ha végigfutunk az ellenfelek kereteinek a névsorán, valóban nincs sok realitása a magyar pontszerzésnek, dacára annak, hogy vezetésével már tíz mérkőzés óta veretlen a válogatott, s ilyen pozitív sorozatra legutóbb húsz éve volt példa.

Ugyanakkor a futballban az egyéni képességek mellett a csapategységen is sok múlik, és ha kapaszkodót keresünk az Eb előtt, akkor ez lehet az. A magyar válogatott tagjait a tavaly őszi sikerek összekovácsolták, de ugyanez nem mondható el minden ránk váró ellenfélről, a németek például sajtóhírek szerint komoly belső feszültséggel küzdenek, és ez az eredményeiken továbbra is meglátszik.

újra vezér lehet Joachim Löw csapatában Fotó: AFP/Jürgen Fromme

Ha jobban belegondolunk, a konfliktus kódolva van a jelenlegi Nationalelfben. Joachim Löw a 2018-as kudarcok (utolsó hely a világbajnoki és Nemzetek Ligája-csoportokban egyaránt) után egyfajta bűnbaknak kiáltott ki néhány 2014-es aranyembert, akik közül most Thomas Müllert és Mats Hummelst három év után külső nyomásra kénytelen volt újra behívni, mert a fiatalítási kísérlete nem hozta meg a várt eredményeket. A két sztár visszatérése egyértelmű kritika a keret egy részét alkotó fiataloknak is.

Ráadásul Löw távozik a posztjáról az Eb után, és úgy tűnik, a válogatott Bayern Münchenben futballozó gerince elkötelezettebb az utódja, Hans-Dieter Flick iránt, akivel tavaly klubszinten mindent megnyertek. Ebből a szempontból sincs könnyű dolga Löwnek, akinek az általa megálmodott háromvédős felállás nem nyerte el a bajor válogatottak tetszését, akik inkább a négy védőt támogatnák. Nem véletlenül fogalmazott úgy a Kicker.de, hogy

„Joachim Löwnek még mindig komoly problémákat kell megoldania rövid idő alatt”.

Feszültség van a támadósorban is. Löw ebben a csapatrészben alapvetően Müller, Serge Gnabry és Leroy Sané összeszokottságában bízna, akik a Bayernben együtt futballozták végig az idényt, de ezzel parkolópályára kerülhet a Chelsea két friss BL-győztese, Kai Havertz és Timo Werner. Utóbbi már tett is egy csípős megjegyzést. „Nem azért jöttem a válogatottba, hogy a kispadon ücsörögjek, játszani akarok” – jelentette ki a londoniak támadója, akit a Bild idézett.

A németek múlt héten Dánia ellen 1-1-es döntetlent játszottak, az eredmény tehát elmaradt a várakozásoktól, bár ezen a meccsen még nem léptek pályára a BL-döntősök, Havertz és Werner mellett a Manchester City középpályása, sem. Ahogy a koronavírus-fertőzésből felépülő (Real Madrid) és a sérült Leon Goretzka sem. Utóbbi, a Bayern idei egyik legjobbja, még az első Eb-meccset is biztosan kihagyja Franciaország ellen.

Benzema kihagyott tizenegyessel tért vissza a válogatottba Fotó: AP/Daniel Cole

A világbajnoki címvédő franciáknál látszólag minden rendben, múlt héten sima, 3-0-s győzelmet arattak Wales ellen, játékerejük alapján egyértelműen az Eb egyik legnagyobb esélyesei. De itt is érződik némi feszültség reaktiválása miatt.

– Benzema? Csak annyit mondok, ha megnyerjük az Eb-t, majd gokartozással ünnepeljük… – reagált a csapat másik csatára, arra, hogy a Real Madrid játékosa újra köztük van. Az ügy előzménye, hogy tavaly, amikor Benzema még nemkívánatos ember volt a válogatottban, azt mondta önmaga Giroud-val való összevetéséről, hogy „a Formula–1-et nem szabad összekeverni a gokartozással”.

Deschamps döntése rendkívül kockázatosnak tűnik Benzema visszahívásával, hiszen bár a képességei alapján helye van a csapatban, ahogyan a 2018-as vb-n is helye lehetett volna, de ha bomlasztó a jelenléte, azzal többet veszíthetnek, mint amennyit nyerhetnek a játékával.

A legnyugodtabban talán Portugália felkészülése zajlik a magyarok csoportellenfelei közül. Június 15-én a címvédő ellen kezdi meg szereplését Marco Rossi csapata a Puskás Arénában, és a portugálok főhadiszállása a margitszigeti Grand Hotelben már javában készül. személyes felszerelését, a matractól a tévéig, külön kamionnal szállítják a szállodába.

Portugália pénteken 0-0-s döntetlent játszott Spanyolországban, de abból a meccsből nem sok következtetést vonhatunk le a magyarok elleni találkozóra, mert Fernando Santos együttese kontrákra rendezkedett be, ami vélhetően inkább a németek és a franciák elleni taktikájuk lesz, mint a mieink elleni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.