Magyar Zoltán: Ne bántsuk a hibázó versenyzőinket, ők a mieink

A kétszeres olimpiai bajnok szerint pechesek voltunk az Eb-n, sok rontás szerencsétlenségből adódott.

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ2021. 04. 26. 17:38
MAGYAR Zoltn
Budapest, 2018. november 6. A magyar sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a nemzet sportolója, a Magyar Torna Szövetség elnöke az FTC tornacsarnokában 2018. november 6-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Tornaszövetség (MATSZ) elnöke, a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán felemás érzésekkel értékelte a bázeli Európa-bajnokság történéseit. A magyar csapatból a férfiaknál Balázs Krisztián az egyéni összetett fináléban elért huszadik helyével és a nyújtón megszerzett nyolcadik pozíciójával lett a legjobb. A nőknél az egyéni összetett döntőben Székely Zója a 16., Bácskay Csenge a 17. helyével szerepelt a legjobban, az ugrás fináléjában Bácskay hatodik, Péter Sára nyolcadik helyen fejezte be a kontinensviadalt.

– Összességében pechesek voltunk, mert sok olyan rontás volt, ami szerencsétlenségből adódott. Kállai Zoltánon és Vecsernyés Dávidon kívül fiatal versenyzőkkel vettünk részt a viadalon, akiken látszott, hogy még hiányzik nekik a nemzetközi rutin. Ugyan a hazai megmérettetéseket megtartottuk, de ott is csak hármat ősszel, kettőt pedig most tavasszal, és azért a hazai viadal mégsem ugyanaz. Nem voltak nemzetközi megmérettetések a pandémia óta, és azok a világkupák, GP-k nagyon kellettek volna. A versenyre csak versennyel lehet készülni – mondta el Magyar Zoltán.

Magyar Zoltán nem tagadja, jobb eredményekre számított az Eb-n
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A MATSZ elnöke úgy véli, a magyar tornászok felkészültsége nem tükrözte hűen az elért eredményeket.

– A felkészülés alapján mást vártunk, én magam személyesen is sokat jártam le a terembe, és láttam, hogyan, mennyit készülnek a fiatalok. Ez alapján azt mondhatom, hogy jól felkészültek tornászaink. A tanulság az, hogy nemzetközi versenyek nélkül „beversenyezni” ilyen szinten ezeket a gyakorlatokat nem lehet. Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy rontás rontás hátán volt, de nemcsak nálunk, hanem az egész kontinensviadalt tekintve, hiszen olimpiai és világbajnokok is hibáztak, nem jutottak döntőbe. A mieinknél azt látom, hogy a hiba a „beversenyzetlen” gyakorlatokban, illetve a nyomás kezelésében keresendő, semmiképp nem a felkészülésben, de akkor is szomorú vagyok a sok rontás miatt.

Magyar Zoltán a pozitívumokról is szólt, külön kiemelte, Balázs Krisztián teljesítményét.

– Ugyanakkor boldog is vagyok, hiszen megjelent egy új csillag. Kiki decemberben még junior Európa-bajnokságot nyert, most pedig már a felnőttek között is ott volt, és ha jól megcsinálja a gyakorlatát, akkor már most meg lehetett volna akár az aranyérem is nyújtón. Kovács Zsófi nagyon peches volt, ritkán fordul elő a gumóra fogás, de vele megesett. Neki amúgy az Eb csak egy állomás volt az olimpiára történő felkészülés során, Zsófinak majd Tokióban kell bizonyítania. Vecsernyés Dávid sajnos nem csinálta meg tökéletesen a gyakorlatát, és ebből látszik az Eb erőssége, hiszen le is csúszott a döntőről. Mészáros Krisztofer is 80-81 pont között szokott tornázni, most a rontások miatt ez nem sikerült, jóval kevesebb jött neki össze, pedig pont ő az a versenyző, akit eddig nem jellemeztek a hibák.

Magyar Zoltán minden versenyzőt biztosított támogatásáról.

– Az látszik, hogy ez egy teljes Eb volt, nagyon erős mezőnnyel, olimpiai kvalifikációval, ugyanakkor, ha jól megcsináljuk a gyakorlatokat, akkor helyünk van a legjobbak között, a dobogón. Emiatt különösen fontos, hogy megbecsüljük a versenyzőket, ők a mieink, nem szabad megtámadni őket, szeressünk mindenkit a rontások ellenére is, hiszen nagy teher alatt kell teljesíteniük. Az anyagerő, az új elemek, a kivitel megvan náluk, bíznunk kell bennük, időt kell nekik adni, hogy kiforrjanak a versenyeken, és ők is bízzanak magukban, az ilyen nagy nyomást is elbírják. Mindannyian fiatal tornászok, még két olimpiai ciklus is bennük van, segítenünk, támogatnunk kell őket. Mindent megteszünk tornászainkért és kitartunk mellettük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.