Az úszás szeretete nélkül is lehet jól vízilabdázni

Magyari Alda a trieszti ­olimpiai kvalifikációs tornán robbant be a köztudatba, amikor az olaszok legjobbjait bravúros védéseivel fosztotta meg a tokiói ötkarikás játékokról szőtt terveiktől. A női vízilabda ifjú tehetsége tudatosan épített pályafutásának csúcspontját jelentette a kvóta megszerzése, de nem elégszik meg ennyivel, nem szeretne egymeccses kapus lenni.

2021. 01. 27. 7:09
Magyari Alda Manon
Bíró Attila szövetségi kapitány szerint már a magyar kapusok elitjébe tartozik az ifjú tehetség Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a trieszti kvalifikációs tornán lehetőséghez jutott, akkor remekül védett, de főképp az olaszok elleni kvótameccsen hívta fel magára az ország figyelmét, és alighanem Itáliában is megtanulták Magyari Alda Manon nevét. A húszéves kapus beállításával a torna legfontosabb mérkőzésére Bíró Attila merészet húzott, de kifizetődött a döntése, hiszen Magyari végig magabiztosan védett. A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya reméli, tanítványa nem áll meg ennyinél.

– Még rutintalan, tapasztalatlan lányról beszélünk, akiben van tehetség. Figyelnünk kell, hogy ez ne billenjen más irányba, hiszen ugyanilyen erővel és alázattal kell dolgoznia, mint az elmúlt évben. Fokozatosan sikerült őt felépíteni erre a szintre, és még korántsem ért teljesítőképessége határára, de szerintem már ott van a legjobb magyar kapusok között. Bízom benne, hogy idővel nemzetközi szinten is a legjobbak között emlegethetjük majd.

Keszthelyi Rita is hasonlóan vélekedik az ifjú tehetségről. A pólócsapat kapitánya szerint Magyari a világ elitjébe kerülhet, ha így folytatja a fejlődést és csapattársai is a segítségére lesznek ebben. Az önbizalma megvan hozzá, rátermettségét pedig Triesztben is bizonyította.

Magyari Alda Manon különleges nevét az édesanyja egy francia kislánytól „kölcsönözte”, s fiatal vízilabdázó a sport szeretetét is a családjától örökölte, hiszen nagymamája, Pógyor Klára diszkoszvetőként ifjúsági Európa- és világbajnoki címet szerzett. Az unoka sem vallott szégyent, tehetségét már fiatal korában felismerték. Húszéves kora ellenére már hosszú ideje a felnőttek között forog, tíz évvel ezelőtt a Honvéd csapatának tagjaként már a női országos bajnokság első osztályának B divíziójában játszott. Előrejutását az sem akadályozta, hogy az úszás mindig untatta, napjainkban sem szívleli. A vizet viszont igen, a kosárlabda pedig a labdát szerettette meg vele, ezek ötvözetéből született meg a pólókarrier.

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint már a magyar kapusok elitjébe tartozik az ifjú tehetség
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Bár adódik a kérdés, nem az úszás iránti ellenszenve miatt lett-e kapus, csupán az élet hozta így. Gyerekként bekként kezdte, egy edzésen beugrott a sérült társa helyére, és azóta ki sem lehetett robbantani a kapuból. Edzői jó lábtempója és magassága mellett remek indításai miatt is ezt a posztot tartották megfelelőnek számára, sőt a kapuból képes a gólszerzésre is.

Profiként Kispest mellett megfordult a Kópé UVSE-nél és Egerben is, jelenleg a Dunaújvárost erősíti, amellyel tavaly megnyerte a Magyar Kupát. Tehetségét sorra bizonyította a korosztályos válogatottakban, Európa-bajnoki bronzérmet szerzett az U17-es csapattal, s alig érte el a felnőttkort, amikor 2019 januárjában Bíró Attila először bizalmat szavazott neki. Azóta egyre több lehetőséghez jutott, és Olaszországban élni is tudott vele, de ezzel a sikerrel nem elégszik meg.

– Meccsről meccsre szeretnék bizonyítani, nem akarok egymeccses kapus lenni. Örülök neki, hogy most jól teljesítettem, és szeretném így folytatni a bajnokságban, majd az Euroligában is. Minden mérkőzésre úgy tekintek majd, hogy ez egy lépés lehet Tokió felé, hiszen egy pillanatig sem gondolom azt, hogy biztosan kerettag leszek.

A vízilabda mellett tanulmányait sem hanyagolja: edzői képesítést szeretne szerezni, s a jövőben gyerekekkel foglalkozna, de pályafutása befejeztével akár a szövetségi kapitányi poszton is el tudná képzelni magát. Addig még hosszú az út, előbb a hirtelen jött ismertséggel kell megbirkóznia, hiszen elmondása szerint a kamera előtt nagyobb benne a drukk, mint a mérkőzések előtt. De ez legyen a legnagyobb baj, amíg Magyari Alda Manon így tud védeni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.