Magyarország–Izland: harcosok kontra éhezők viadala

A magyar labdarúgó-válogatott a szövetségi kapitány távollétében kénytelen lejátszani az Izland elleni csütörtök esti (Puskás Aréna, 20.45, tv: M4 Sport) mérkőzést az Európa-bajnoki részvételért, mert Marco Rossi koronavírustesztje pozitív lett. Az olasz mester telefonos kapcsolatban lesz a meccs alatt a kollégáival, de mint mondta, az a legfontosabb, hogy akik pályára lépnek a magyar csapatban, egytől egyig harcosok, akik pontosan tudják, mi az összecsapás tétje.

2020. 11. 11. 21:01
Marco Rossi
Rossi a távolból is kapcsolatban lesz a játékosaival Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este derült ki és szerda délelőtt hozták nyilvánosságra , hogy legutóbbi PCR-tesztje pozitív lett. Már akkor is öröm volt az ürömben, hogy a válogatott szövetségi kapitányának nincsenek tünetei, s a keretből és a stábból mindenki más negatív.

Sajnos fel lehetett készülni arra, hogy Rossi is megfertőződik, hiszen hat nappal ezelőtt Rossi pályaedzőjének, Giovanni Costantino is pozitív eredményt produkált, így ő már nem is vehetett részt az edzőtáborban Telkiben. Ebből az is következik, hogy az olasz szövetségi kapitányt másik segítője, Cosimo Inguscio helyettesítheti az izlandiak ellen. Az 57 éves tréner korábban már kétszer is beugrott Rossi helyére, s mindkétszer győztesen fogadhatta a főnöke gratulációját. 2018 novemberében Észtország (2-0, Nemzetek Ligája), 2019 júniusában pedig Wales (1-0, Eb-selejtező) ellen irányította a válogatottat az eltiltását töltő Rossi helyett.

– Nem lehetek jelen a stadionban, tévén nézem majd a mérkőzést, s folyamatosan kapcsolatban leszek a kollégáimmal. Ha olyasmit látok, amin szerintem változtatni kell, telefonon keresztül ezt azonnal közlöm, a szünetben pedig webkamera segítségével bekapcsolódok a beszélgetésbe. Ez fontos lehetőség, de eltúlozni sem kell. Egy edzőnek a felkészítés a legfontosabb feladata, a mérkőzésen, akár a kispadnál, akár a tévé előtt, már minimális hatása van a történésekre – jellemezte a helyzetét az olasz mester még nap. Az eredetileg délre tervezett sajtótájékoztatót aztán este nyolckor tartotta meg, természetesen online formában.

– Nagyon mérges vagyok, elsősorban magamra, hogy pont egy nappal a mérkőzés előtt kellett pozitív eredményt kapnom. Nem tudtam aludni, de aztán nem volt más választásom, le kellett higgadnom. Napokkal ezelőtt még tréfálkoztunk egymás között a munkatársaimmal, hogy a győzelemért cserébe bevállalnám a koronavírus-fertőzést, de tudom, ez hiba volt, alattomos betegség, nem szabad vele viccelődni. Azzal vigasztalom és biztatom maga, hogy tudom, akik a pályára lépnek, egytől egyig harcosok – mondta őszintén. Arra a kérdésre, hogy élete mérkőzése lesz-e a mai, kitérő választ adott, mondván, a válogatottban minden egyes meccs nagyon fontos, s hozzátette, ügyelni kell arra is, nehogy érzelmileg túlfeszítsék a húrt. Rossi továbbá sokadszorra is hitet tett mellett, aki annak dacára kezdeni fog, hogy hetek óta nem játszott meccset; annak pedig nagyon örül, hogy jó formában játszott a hétvégén.

Korábban Erik Hamrén, az izlandi válogatott svéd szövetségi kapitánya azt mondta, hogy a csapata az elmúlt évek eredményei, a 2016-os Eb- és a 2018-as vb-részvétel dacára még mindig éhesek a sikerre.

Tehát harcosok, kontra éhezők viadala. Ez lesz a csütörtöki mérkőzés. Ahogy a tét megköveteli.

Másik három meccs

A Magyarország–Izland találkozó mellett másik három meccset játszanak ma az Európa-bajnoki részvételért. A párosítás: Észak-Írország–Szlovákia 20.45, Szerbia–Skócia 20.45, Grúzia–Észak-Macedónia 18.00.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.