Májusban már táborozhat Verrasztó

A debreceni ob záró napjának döntői előtt ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, ahol egyhangúlag elfogadták a Sós Csaba szövetségi kapitány által előterjesztett vb-csapat jelenlegi névsorát. Az ülésen szóba került Verrasztó Dávid edzőtáborozási problémája is.

Ch. Gáll András
2019. 03. 30. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülés bevezetőjében Wladár Sándor rövid áttekintést adott a szövetség előtt álló kiemelt feladatokról, így az úszó Bajnokok Ligája májusi állomásának, valamint a nyíltvízi világkupa júniusi, balatonfüredi eseményének megszervezéséről, melyekhez sikerült megfelelő támogatást szerezni a kormányzattól.

Az elnök külön kitért az országos bajnokság pénteki napján reflektorfénybe került ügyre, Verrasztó Dávidék meghiúsult magaslati edzőtáborozására.

A szövetségi adminisztrációtól kapott tájékoztatás szerint Molnár Ákos tavaly ősszel jelezte a szándékukat azzal, hogy maga is úgy tudja, Sierra Nevadában valószínűleg nincs hely az általuk elképzelt időpontban.

Mivel első körben nem volt, ezért a franciaországi Font Romeu-ban igyekeztek a tábort lekötni, ami az első pozitív visszajelzés után végül meghiúsult, mivel a helyiek az időközben bejelentkezett francia válogatottat részesítették előnyben.

Ezután a MÚSZ ismét tett egy próbát Sierra Nevadában, ahol végül az edzőtábor teljes, háromhetes időszakára sikerült pályát szerezni a medencében, ugyanakkor nyolc napra a tábor szállodája helyett a környéken kellett szállást találni, ami megtörtént, ilyen feltételek mellett azonban Molnár Ákos visszamondta a téli edzőtáborozást. Ugyanakkor Verrasztó Dávidék májusi Sierra Nevada-i edzőtábora garantált, a helyiek véglegesen visszaigazoltak minden foglalást.

Az elnökségi ülésen Verrasztó Zoltán jelezte, nem tartja elfogadhatónak, hogy egy eredményes versenyzőt más, gyengébb magyar úszók kiszoríthatnak a preferált edzőtáborból, függetlenül attól, hogy a szervezés a MÚSZ bevonásával vagy anélkül történt.

Az elnökség támogatta Wladár Sándor azon javaslatát, hogy a jövőben nem fordulhat elő, hogy bármilyen, központi pénzből megvalósuló edzőtábort a MÚSZ-t megkerülve szervezhessen meg egy egyesület – így minden esetben a versenyzők eredményessége dönt arról, ki élvez prioritást az időpontok és helyszínek lefoglalásánál (a májusi táborozásnál szerencsére nem adódott ilyen gond.)

Az elnökség ezt követően döntött Sós Csaba előterjesztéséről, amely az ob első három napjának döntői, illetve a válogatási időszakban (glasgow-i Eb-től mostanáig) elért időeredmények alapján jelölte ki az egyes számokban vb-indulási jogot szerzett versenyzők névsorát.

A kapitány jelezte: aki a válogatási elvek alapján elnyerte a csapattagságot egy adott versenyszámban, az mától védettséget élvez, csak olyan számokban lehet pályázni csapattagságra, ahol még nincs meg a két induló.

Az elnökség jóváhagyta, hogy mivel az utóbbi időszakban megsokszorozódott a kiemelt nemzetközi és hazai versenyek száma, és növekedett a kapcsolódó szervezési kötelezettség, a MÚSZ alakít egy önálló, az események előkészítését és lebonyolítását intéző nonprofit kft-t (erre még a májusi közgyűlésnek is áldását kell adnia).

Végül megszavazták, hogy a jövőben legyen a MÚSZ-nak egy kabalája, amelyet pályázat útján kíván kiválasztani a szövetség (ennek részletei hamarosan megjelennek a honlapon).

A világbajnoki csapat

Az egyes számoknál szereplő versenyzők végleges indulónak tekinthetők, csapattagságuk védettséget élvez. Amelyik számban két versenyző szerepel, ott már nincs lehetőség a csapattagság kivívására (kivéve, ha valaki úgy dönt, hogy végül nem indul az adott számban – a névsorban zárójelben azok, akiknek megvan az A-szintjük) – ahol egy hely kelt el vagy egy sem, ott a kvalifikációs időszak végéig (július 3.) még ki lehet vívni a kvangdzsui részvételt. 50 méteres számokban csak A-szintet vesz figyelembe a kapitány. A szombati döntők eredményei még módosíthatják az adott számokban indulókat.

Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

100m gyors: Németh Nándor

200m gyors: szombati döntő függvénye

400m gyors: Milák Kristóf

800m gyors: szombati döntő függvénye

1500m gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely

50m hát: Bohus Richárd

100m hát: Bohus Richárd

200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50m mell: mindkét hely kiadó

100m mell: Horváth Dávid (B-szint)

200m mell: Horváth Dávid

50m pillangó: Cseh László

100m pillangó: (szombati döntő)

200m pillangó: Milák Kristóf, (Biczó Bence, Cseh László)

200m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

Mindhárom váltót tervezi indítani a kapitány.

Nők

50m gyors: mindkét hely kiadó

100m gyors: mindkét hely kiadó

200m gyors: Késely Ajna

400m gyors: Késely Ajna, (Hosszú Katinka)

800m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

1500m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (szombati döntő)

50m hát: mindkét hely kiadó

100m hát: Burián Katalin

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)

50m mell: Sztankovics Anna

100m mell: Sztankovics Anna (B-szint)

200m mell: Békési Eszter (?)

50m pillangó: mindkét hely kiadó

100m pillangó: Szilágyi Liliána

200m pillangó: Kapás Boglárka, (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

200m vegyes: Hosszú Katinka, (Sebestyén Dalma)

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Boglárka, Késely Ajna)

A 4x200-as női gyorsváltót és a 4x100m vegyes váltót tervezi indítani a kapitány.

Mixed

Mindkét váltót tervezi indítani a kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.