Történelmet írt a Manchester City: négy közé jutott a BL-ben

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Manchester City 2-1-es előnnyel érkezett Dortmundba. Az angol csapat az első félidőben hatalmas fölényt harcolt ki, mégis hátrányba került az első negyedóra végén. A nyomasztó fölénye csak a második félidőben eredményezett gólt, illetve gólokat, ezúttal is 2-1-re győzött, és először jutott be a négy közé a BL-ben.

2021. 04. 14. 22:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olcsó poén lenne, hogy a Manchester City kissé álmosan kezdett. Elsősorban azért, mert az első perctől fogva igen élénken futballozott, még úgy is hogy a játékosai nem sokat aludhattak, mert az angoloknak otthont adó szállás előtt dortmundi szurkolók kétszer is tűzijátékot rendeztek hajnalban. Először háromnegyed háromkor, a beszámolók szerint a szálloda falai is beleremegtek. Fél ötkor újra felbukkantak, ám a rendőrök és a szálloda munkatársai közösen meg tudták akadályozni a robbanásokat, mindenesetre a Daily Mail értesülései szerint ipari mennyiségű tűzijátékot lőttek szét a szálloda mellett.

A mérkőzésen mindebből semmi sem érződött. Bár a Dortmundnak kellett mennie az eredmény után, hiszen az első meccsen 2-1-re kikapott , a Manchester City egyáltalán nem állt be a kapuja elé védekezni. Talán erre fizetett rá, és egy ritka hazai támadás végén a 15. percben a németek szép góllal megszerezték a vezetést: Haaland passzolt középre a bal oldalról, a vendégek nem tudtak felszabadítani, a labda az angol Bellingham elé került, aki a tizenhatos vonaláról a léc alá tekerte a labdát. csak beleérni tudott – 1-0, továbbjutásra állt a Dortmund.

 

ezzel a lövéssel szerzett vezetést a Dortmundnak Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL / POOL

 

Ezt követően nyomasztó fölényben futballoztak az angolok. helyzetek sorát dolgozták ki, ám vagy mindig elakadt a labda egy védőben, vagy Marvin Hitz védett nagyot. Mahrez ziccerei is kimaradtak, előbbi 15 méterről a jobb kapufa és a keresztléc találkozását találta el, ugyanakkor a szórványos német próbálkozások is rejtettek veszélyt magukban. A szünetig nem változott az eredmény, és a második félidő legnagyobb kérdése az volt, hogy a Dortmund képes-e kihúzni akkora nyomást, mint amekkorát addig megúszott. A Manchester City számára a kiesés felért volna egy rémálommal, mert remek formában játszik az utóbbi hónapokban, eddig ennél, tehát a legjobb nyolcnál tovább még sohasem jutott messzebb a Bajnokok Ligájában, és éppen a formája miatt most kimondottan esélyesnek látszott a végső győzelemre is.

A folytatásban nem sokáig állt kiesésre, ugyanis az 53. percben egy ártalmatlan beadás után az első meccsen is nagyot hibázó Emre Can el akarta fejelni a labdát, de a saját, kinyújtott karját találta el vele. A spanyol játékvezető tizenegyest ítélt, amit a VAR is megerősített, a büntetőből pedig Mahrez a kapu bal oldalába bombázott – 1-1, és ezzel az angolok számítottak továbbjutónak.

 

Mahrez ünnepli az egyenlítő gólját
Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL / POOL

 

Ezt követően a Manchester City jegelte a labdát, sokáig csak a mezőnyben adogattak a játékosai, ám amikor az egyik csapat meg tudott lódulni, abból szinte mindig veszélyes helyzet alakult ki. Aztán a 75. percben Foden eltüntetett minden kérdőjelet, váratlanul 18 méterről a bal alsó sarokba zúdította a labdát – 1-2.

Minden további csupán formalitás volt, a Manchester City történelmet írt, először jutott el a BL-ben a négy közé, ahol a Paris Saint-Germain lesz az ellenfele.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 2. mérkőzés: Dortmund–Manchester City 1-2 (1-0), Dortmund, jv.: Del Cerro Grande (spanyol). Gólszerző: Bellingham (15.), illetve Mahrez (11-esből 54.), Foden (75.), továbbjutott a Manchester City 4-2-es összesítéssel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.