Mangalaci

Dunaszerdahely emblematikus csapata, a DAC elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi négy-öt évben. A vezetők joggal gondolják azt, hogy a DAC-nak immár kabalaállat is dukál.

Pomichal Krisztián
2019. 10. 25. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dunaszerdahely emblematikus csapata, a DAC elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi négy-öt évben. Lépésről lépésre elkészült az új stadion, a Mol Aréna, továbbá az edzőközpont, ahol akadémia is működik, az együttes a szlovák bajnokság egyik meghatározó tagja, az elmúlt két idényben a dobogón végzett, s most sem adja alább, jelenleg a harmadik helyen áll. Az erejét elsősorban mégis az adja, hogy hétről hétre nyolc-tízezer ember szurkol neki a hazai meccseken.

A vezetők joggal gondolják azt, hogy a DAC-nak immár kabalaállat is dukál. Ám a szurkolók sehogyan sem tudják megérteni, miért éppen a furcsa mosolyú, Mangalaci névre hallgató mangalicát szánják erre a szerepre. A csapat törzsszurkolói egy emberként utasították el a figurát, főként arra gondolva, hogy a Szlovákia-szerte különben is gyanakvással fogadott magyar csapat nevetségessé válik egy ilyen kabalával. A felvidéki magyarokat Isten tudja, milyen indíttatásból rendszeresen „mongolozó” soviniszta szlovákok csak újabb munícióhoz jutnának ezáltal (lásd: MongoLaci…). Néhány humoránál lévő hazai drukker „Mangalacinak” is adott már melléknevet – Dacoca –, s azt is felvetette, ha már Mangalaci a kabalaállat, akkor a német Peter Hyballa helyett Kondás Elemért kellene megnyerni vezetőedzőnek.

Néhányan a klub tulajdonosát, Világi Oszkárt is kikezdték, mondván, igen kiterjedt húsipari érdekeltségei miatt esett a választás egy mangalicára, holott vitathatatlan, hogy a DAC népszerűségének felfutása szinte kizárólag egyetlen embernek köszönhető. Éppen neki. A Magyarországon is jól ismert üzletember a dolgok természete folytán tagadhatatlanul profitált a klubból – ha anyagilag nem is túl sokat, saját brandje szempontjából mindenképpen –, ugyanakkor azt sem lehet vitatni, hogy az európai színvonalon működő, mind infrastruktúrában, mind célkitűzéseiben a regionális elit felé törő csapat biztosan nem tartana itt Világinak a DAC iránt érzett őszinte szeretete nélkül. A fejlesztések persze a magyar kormány támogatása nélkül nem valósulhattak volna meg, felismerve, hogy egy-egy ilyen határon túli, vállaltan magyar identitású csapatnak az elszakadt nemzetrészek megtartásában mekkora szerepe van.

A dühös szurkolók Világi érdemei elismerése mellett sem akarják lenyelni a sértést – azaz a sertést… –, s disznóságokat vágtak a klubvezetés fejéhez. Elsőre úgy tűnt, a menedzsment meg is hátrál a népharag elől, ám Mangalaci az utóbbi napokban új erőre kapott. Láthatóan komoly marketingháttérrel készült, profin vágott videók bukkantak fel a DAC hivatalos YouTube-csatornáján. Előbb Világi Oszkár vette védelmébe a figurát egy videóüzenetben, majd olyan épületes reklámspotok jelentek meg, mint „Mangalaci megérkezik a városba” vagy a „Mangalaci szállást foglal”.

A klubvezetés betartja eredeti ígéretét, és úgymond a szurkolókra bízza a kabalafigura sorsát. A szavazás jelenleg is tart, s látva a marketinggépezetbe fektetett pénzt és energiát, bátorság lenne megjósolni, mi is lesz Mangalaci sorsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.