Mányoki Attila hosszútávúszó sikeresen átúszta az Északi-csatornát

Mányoki Attila hosszútávúszó szerint elsősorban nem a természetet győzte le, hanem önmagamat, amikor sikeresen átúszta az Északi-csatornát és ezzel teljesítette az Ocean's Seven sorozatot.

Forrás: MTI2019. 08. 27. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zalaegerszegi sportoló – aki az észak-írországi Donaghadee-ból indulva hétfőn 12:11:20 óra úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál – a csapatától kapott közleményben elmondta: ez volt az az útja, amelyre a „legmélyebbről” kellett elindulnia.

„A kórházi ágytól és a lélegeztető-géptől idáig óriási kitartásra volt szükségem, hogy egy évvel később teljesítsem a legnehezebb átúszást az Északi-csatornán” – emlékeztetett Mányoki a tavaly történtekre, amikor ugyanitt a sok medúzacsípés következtében feladta a kísérletet, kórházba került, ahol intenzív osztályon is ápolták.

„Úgy gondolom, hogy ezzel az úszással nem a természetet győztem le, hanem a legmélyebb pontokat is megjáró önmagamat” – mondta az extrém sportoló.

Mányoki hozzátette: az előzmények nem változtatták meg elhatározását, és nemcsak teljesíteni akarta a kihívást, hanem jó eredményt akart elérni.

Kiemelte: a körülmények ezúttal sem segítették, a start idején óriási volt köd, ami 11 óráig kitartott. Utána nyugodt időszak következett ugyan a 13-14 Celsius fokos tengervízben, de az utolsó kilométereken erős lett a hullámzás, és ismét megjelentek az oroszlán medúzák, amik megcsípték őt.

„A parttól két kilométerre pedig megfogott az áramlat. Ennyire erős és számomra szenvedős áramlattal még nem volt dolgom” – fogalmazott, miután az utolsó két kilométere három órát vett igénybe, miközben azt megelőzően kilenc óra alatt 36 kilométert teljesített.

Mányoki hangsúlyozta: a csatorna 80 éves átúszásának történetében ő lett a 79. úszó, aki sikeresen teljesítette a távot, s 50. a férfiak között.

Az extrém sportolónak már csak ez az egy helyszín hiányzott, hogy teljesítse a hét csatornaátúszásból álló Ocean's Seven sorozatot. Mányoki végül 18. úszóként érte ezt el, és a csapattól kapott információ alapján 64:33:05 órás összideje világrekord.

Mányoki kiemelte: nagyon sokat jelent neki, hogy 18. emberként sikerült teljesítenie a világ egyik legnehezebbnek tekintett sorozatát (Catalina-csatorna, Cugaru-csatorna, Molokai-csatorna, La Manche, Cook-szoros, Gibraltári-szoros, Északi-csatorna).

„Az pedig, hogy az Ocean's Sevent a világ jelenlegi legjobb összetett idejével jegyzem, olyan teljesítmény, amire tényleg nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta az úszó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.