Mao Ce-tung szelleme kísért Tokióban, kutyaszorítóban a NOB

Akár még az is előfordulhat, bár erre nem fogadnánk, hogy Tokióban a kínaiaktól elveszik az egyik aranyérmüket – darabszámra nézve kettőt –: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vizsgálatot indított a pályakerékpárban, női csapatsprintben győztes Pao San-csü és Csung Tien-si ellen, mert a melegítőjükön Kína korábbi vezetőjét, Mao Ce-tungot ábrázoló jelvénnyel léptek fel a dobogóra.

2021. 08. 04. 11:57
null
Gold medallists China's Bao Shanju (L) and China's Zhong Tianshi pose with their medals on the podium after the women's track cycling team sprint finals during the Tokyo 2020 Olympic Games at Izu Velodrome in Izu, Japan, on August 2, 2021. (Photo by Greg Baker / AFP) Fotó: Greg Baker / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két sportoló megsértette az Olimpiai Charta 50. cikkelyét, amely azt rögzíti, hogy az eredményhirdetéseknél tilos minden politikai megnyilvánulás, márpedig Mao Ce-tung, a „Nagy Kormányos” nyílt színi dicsőítése kétségkívül ebbe a kategóriába tartozik. Mao az 1976-ban bekövetkezett haláláig csaknem három évtizeden át volt a kommunista Kínai Népköztársaság első számú vezetője. A modern Kína megalapítója a múlt század egyik legnagyobb hatású, ugyanakkor egyik legellentmondásosabb történelmi személyiségének tekinthető. Mást ne mondjunk, a Kína mezőgazdaságának és iparának korszerűsítését megcélzó Nagy ugrás elnevezésű programja az országban éhínséghez vezetett, ami becslések szerint 45 millió ember halálát okozta.

A NOB szóvivője, Mark Adams szerdán sajtótájékoztatón bejelentette: felkérték a Kínai Olimpiai Bizottságot, hogy írásban adjon magyarázatot Pao San-csü és Csung Tien-si cselekedetére.

Az öt karika alatt, illetve a zászló mellett a jelvény
Fotó: Greg Baker / AFP

Itt pedig közelebbről a lényeg:

 

Akár az is előfordulhat, hogy a sportolóktól elveszik az aranyérmüket, de a magunk részéről erre nem fogadnánk, ez nagyon szigorú büntetés lenne, és a NOB vélhetően nem akar ilyen szinten összetűzésbe keveredni Kínával.

A NOB még korábban közölte: vizsgálják azt a gesztust is, amelyet Raven Saunders amerikai atléta tett a dobogón, miután vasárnap este ezüstérmet szerzett súlylökésben. Saunders X alakban a feje fölé emelte a karját, amiről később jelezte, hogy az elnyomottak támogatását fejezte ki vele. Ebben az esetben tehát a NOB-nak az Egyesült Államokkal kellene konfrontálódnia, ez is kényes helyzet. Saunders jelezte, ő biztosan nem adja vissza az érmét.

A történet drámai folytatása, hogy Saunders édesanyja kedden váratlanul elhunyt. A NOB részvétét fejezte ki az atlétanőnek, és az ellene indított vizsgálatot felfüggesztette.

Az alaphelyzet miatt mindenesetre főhet a NOB illetékeseinek feje. Ha engednek, az a kisebb országok sportolóit is felbátoríthatja arra, hogy a dobogón is büntetlenül politizáljanak.

Raven Saunders az elnyomottak mellett állt ki
Fotó: Ina Fassbender / AFP

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.