Már a szabadedzések is az ütközés jegyében telnek az F1-ben

A pénteki szabadedzésekkel megkezdődött – a huszonnégy év után újra megrendezett – portugál versenyhétvége a Formula-1-ben. A pénteki nap a már megszokott Mercedes-dominancia jegyében zajlott, Valtteri Bottas nyerte mindkét szabadedzést. Ez jó előjel lehet a német istálló számára, hiszen ha jó formája kitart vasárnapig, és minden csapat a kezére játszik, akkor a versenyt követően már világbajnoki címet ünnepelhet.

Magyar Nemzet
2020. 10. 23. 19:00
Red Bull, Verstappen
epa08768160 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Aston Martin Red Bull Racing in action during the second practice session of the Formula One Grand Prix of Portugal at the Autodromo Internacional do Algarve near Portimao, Portugal, 23 October 2020. The Formula One Grand Prix of Portugal takes place 25 October 2020. EPA/Rudy Carezzevoli / Pool Fotó: Rudy Carezzevoli / Pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnégy év után tért vissza Portugáliába a Formula–1 mezőnye. Akkor, 1996-ban még Estorilban száguldoztak a pilóták, ezen a hétvégén viszont a pénteki szabadedzésekkel Portimão mutatkozott be a királykategória új versenyhelyszíneként. Teszthelyszínként már korábban használták a pályát, de 2009 óta már annak sem, így mondhatjuk, hogy szinte minden istálló a nulláról indult neki a hétvégének. A versenyzők többsége sem körözött még péntek előtt az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított pályán, ami rendkívül látványosan megmutatkozott az edzéseken, alig volt olyan pilóta, aki ne csúszott volna ki legalább egyszer.

Portugáliában is folytatódott az éllovas dominanciája
Fotó: MTI/Reuters/AP/Rafael Marchante

A meglepő pályaelhagyásokon kívül minden a megszokott medrében folyt. Már szinte evidencia, hogy a pénteki edzéseket a Mercedes pilótája, Valtteri Bottas nyeri , ez pénteken is így történt. Az első gyakorláson Bottas csapattársa, és a Red Bullban versenyző futott be a finn mögött, míg a másodikon Bottas, Verstappen és a mclarenes Lando Norris végzett a dobogón. A hatszoros világbajnok Hamilton csak a nyolcadik helyen futott be a délutáni edzésen. Az elmaradhatatlan piros zászló kétszer is megmutatta magát a délután folyamán: először Pierre Gasly kigyulladt Alpha Taurija, később pedig Max Verstappen és Lance Stroll ütközése miatt kellett megszakítani az edzést.

A portugál versenyhétvége a harmadik szabadedzéssel folytatódik szombaton 12 órakor, az időmérő 15 órakor, a hatvanhat körös futam pedig vasárnap 14:10-kor kezdődik. A verseny után akár világbajnokot is avathatunk, igaz, egyelőre csak konstruktőrit, és annak is csekély a valószínűsége. Az éllovas Mercedes sorozatban hetedszer lehet világbajnok, ha negyven ponttal sikerül többet szereznie az őt követő Red Bullnál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.