Már Amerikából is válogat a kapitány

Június 27-én kezdődik a női kosárlabda Európa-bajnokság, de Székely Norbert szövetségi kapitány már javában dolgozik a felkészülés megszervezésén, és figyelemmel kíséri a keret kialakításakor szóba jöhető játékosokat — az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban találkozott magyar kosarasokkal.

2019. 03. 20. 7:06
null
A Rátgéber Akadémia egykori centere remekel az Újvilágban Fotó: SuazePhotog Forrás: Ohio State
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős csoportba került a magyar női kosárlabda-válogatott a június végén kezdődő Európa-bajnokságon: a szerbiai Nisben négy nap alatt Szlovénia, Olaszország és Törökország ellen kell kivívnia a továbbjutást.

A keret magja adott, Székely Norbert szövetségi kapitány elsősorban azokra épít, akik a selejtezőkön kiharcolták a részvétel jogát, ám természetesen szóba kerülhetnek mások is. A kapitány a közelmúltban az Egyesült Államokba utazott, és felkereste az ott játszó magyar kosaras lányokat.

„Hasznos út volt, sok egyetemi mérkőzést láttunk, amelyek számos tanulsággal szolgáltak – mondta lapunknak Székely Norbert. – Öt magyar játékosról kaptam információkat testközelből, és kiderült, hogy kire hol, melyik csapatban számíthatunk.

A Rátgéber Akadémia egykori centere remekel az Újvilágban
Fotó: Ohio State

A magyar kosárlabda egyik nagy tehetsége, Juhász Dorka egy évig sérült volt, tavaly került az Ohio State egyetemre, ott épült fel. Jó az esélye, hogy ott legyen az Eb-n, a tehetsége és a látottak alapján helye van, kérdés, hogyan illeszkedik be a csapatba, a mi feladatunk lesz a beépítése.”

Juhász Dorka 20 éves lesz az idén, a Rátgéber Akadémián nevelkedett, a PEAC-Pécs színeiben 17 évesen 10,2 pontos, 7,6 lepattanós és 1,3 gólpasszos átlagot produkált az első élvonalbeli idényében.

A 191 centiméter magas játékos nagy segítségére lehet a csapatnak a palánkok alatt. A 22 éves Kaposi Pálma a University of Minnesota végzős diákja, stabil tagja az egyetem csapatának, Székely Norbert őt is hazahívta, de ő az Universiade-válogatott tagja lesz, akárcsak a vele egyidős Kuttor Enikő és Aho Nina is. Ők ketten a pittsburghi Duquesne University kosarasai. Aho a tehetsége alapján számításba jöhetne a felnőttválogatottnál is, ám jelenleg trombózist pihen ki, így még várnia kell. A Tampában játszó Nagy Dorottya is szerepelt a kapitány terveiben, ám ő a nyáron nem tud hazajönni.

A várható keret itthon játszó tagjainak a teljesítményéből – ők vannak többen – Székely Norbert naprakész, az alapszakasz végéhez közeledő bajnoksággal pedig kimondottan elégedett.

„Színvonalas és jó a magyar bajnokság. A mezőnyben hét csapat komoly erőt képvisel, persze a Sopron valamennyi közül kiemelkedik. A többi hat viszont kiélezett meccseket játszik egymással.

A második helyen álló Diósgyőr teljesítménye nem lep meg, ismerem jól a miskolci közeget, a szakmai munkát, örülök, hogy a csapat felzárkózott a továbbra is remek Szekszárd mellé. Remélem, a válogatott játékosok a most látott nagyszerű formát magukkal hozzák a válogatottba is.

Az Eb-re a közvetlen felkészülés május 8-án kezdődik, az edzőtáborozás közben a játékosok kapnak pihenőt is. Június elején a csapat kétszer lép pályára Spanyolországban, a hónap közepén Karlovy Varyban részt vesz egy nemzetközi tornán, amelyen három mérkőzést játszik, majd június 21-én és ­22-én itthon Fehéroroszországgal mérkőzik meg. Ezt követően indul Nisbe, ahol ­27-én Szlovénia ellen kezdi meg az Európa-bajnokságot.

Újra kell a bravúr

A nemzetközi szövetség szerint az Alba Fehérvár teljesítménye emelkedett ki a férfi Európa-kupa múlt héten véget ért nyolcaddöntőiben. A fehérváriak hatalmas bravúrt vittek véghez azzal, hogy kiütötték a jóval esélyesebb német Bonnt. Magyar csapat először jutott el ebben a kupában a negyeddöntőig. Az Alba ma magyar idő szerint 18 órakor Izraelben, a ­Hapoel Unet Holon ellen készül újabb bravúrra. A 22 éves Filipovity Márkó ezt nyilatkozta a klub honlapján: „A Holon a párharc esélyese, de a sorozatnak ebben a szakaszában már nincs könnyű ellenfél. Ezzel együtt is bízom a továbbjutásban. Legutóbb a német Telekom Bonn is favoritnak számított ellenünk, mégis mi léptünk tovább. Olyan eredményt szeretnénk elérni Tel-Avivban, hogy utána itthon kivívjuk a továbbjutást, ahogyan tettük ezt Bonnban is.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.