Már csak nevében klasszikus?

A futballvilág két óriása. Ketten együtt tizennyolcszor hódították el a BEK/Bajnokok Ligája trófeáját. Di Stéfano, Puskás, és a két Ronaldo, illetve Cruyff, a brazil Ronaldo, Ronaldinho és Messi személyében a futballtörténelem tizenöt legnagyobb alakja közül hatan megfordultak a Real Madridban vagy a Barcelonában. (Ronaldo Luis Nazário de Lima az átfedés, ő mindkét klubban játszott.) A La Liga két gigászának összecsapása – a ma esti a 244. lesz – az El Clásico. De talán most először érezzük úgy, hogy csak nevében klasszikus.

Ch. Gáll András
2020. 03. 01. 9:39
La Liga Santander - FC Barcelona v Real Madrid
SOCCER-SPAIN-FCB-MAD/REPORT Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két résztvevő ugyanis – finoman fogalmazva – botladozik. És esetükben nem pillanatnyi formahanyatlásról, hanem strukturális problémáról, küszöbön álló, illetve éppen folyamatban lévő korszak-, sőt, fellengzősen fogalmazva, paradigmaváltásról beszélünk.

A válságjelenségek közül a legutóbbival a mögöttünk hagyott héten találkoztunk, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A Barcelona feledhető játékkal 1-1-et játszott Nápolyban, a Real Madrid meg egyenesen kikapott 2-1-re a Manchester Citytől, méghozzá önnön szentélyében, az Estadio Santiago Bernabéuban. S hogy még fájóbb legyen a kudarc: a győztes kispadján az örök nemezis, Pep Guardiola, a katalán zseni ült.

Ha jobban megnézzük, a két mamutklub más-más úton jutott el oda, ahol jelenleg tart.

A Real Madrid Zinedine Zidane és vezérletével 2016 és 2018 között háromszor elnyerte a BL-serleget, amióta így hívják a sorozatot, első csapatként megvalósítva az addig megvalósíthatatlannak tartott ismétlést, sőt, triplázást. Aztán 2018. július 10-én a portugál gólgép aláírt a Juventushoz, Zidane pedig még előbb, május 31-én, öt nappal a Liverpool ellen 3-1-re megnyert BL-döntő után jelentette be (gyorsan kiderült, csak ideiglenes) visszavonulását. Ronaldo és Zidane távozásával döcögni kezdett a szekér, ezért Florentino Pérez klubelnök 2019. március 11-én, nem egészen egy év elteltével visszacsábította a franciát a kispadra. Minden oka megvolt rá: egy hét leforgása alatt a Barcelona kiverte őket a Király Kupából, legyőzte őket a bajnokságban, amivel 12 pontos, behozhatatlan előnyt szerzett, végül az Ajax világra szóló 4-1-gyel takarította ki a Realt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből.

Zidane-nal minden jól indult. megfiatalodott, elkezdte ontani a gólokat, és élete legjobb szezonját produkálta – februárig. Az új játékospolitika – ifjú zsenik szerződtetése befutott nagyágyúk helyett – beválni látszott, Vinicius, Valverde és társai fickándoztak a pályán, s a csapat hárompontos előnyre tett szert a bajnokságban a Barcelona előtt.

Végzetes február

Aztán rászakadt a mennyezet Zidane-ékra. Kiesés a Király Kupában a Real Sociedadtól, a bajnokságban 2-2 a Celta Vigóval, majd 1-0-ás vereség a Levantétól, és mindjárt kétpontos hátrány lett a hárompontos előnyből... sérült, és vasárnap este itt az El Clásico...

Eközben a Barça is jobbára csak árnyéka önmagának. Bár vezet a bajnokságban, és a nápolyi 1-1 jó alapot nyújt a továbbjutásra a BL-ben, a csapat játéka nyomokban sem emlékeztet a Xavi, Iniesta, Suárez korszakban látottakra. Először is, most mindhárman hiányoznak. Az előbbi kettő régen eligazolt, visszavonult, Suárez pedig négy hónapra kidőlt sérülés miatt. Messi magára maradt – a jövő ígéretének tartott Dembélé is folyton sérült, Griezmann pedig nem az igazi –, olykor unottnak tűnik, és bár legutóbb az Eibar ellen megrázta magát, és rúgott négy gólt, egyre ritkábbá váltak a villanásai. Az egész csapat megöregedett – a keretből nyolcan vannak harminc fölött –, szóval, eljött a korszakváltás ideje. Messivel vagy nélküle? Erre a választ egyelőre senki sem tudja, még maga Bartomeu elnök sem.

Fotó: Reuters

Mindenesetre a szerdai, City elleni fiaskót a helyszínen, a Bernabéuban látta Quique Setién, a Barça szakvezetője segítője, Éder Sarabia társaságában, néhány sorral a diadalittas manchesteri szurkolók alatt, akik teli torokból bömbölték a Blue Moont, a klub himnuszát. Setiénnek ugyan ez csak az első El Clásicója lesz, de a Betis edzőjeként már háromszor járt a Bernabéuban, és egyszer sem kapott ki, sőt, kétszer győzött! S ha ehhez hozzávesszük, hogy a Barcelona legutóbbi négy, Madridban játszott El Clásicójáét mindig megnyerte, akkor láthatjuk, hogy nehéz kilencven perc elé néznek Sergio Ramosék.

– Nem titok, hogy szerda este láttam olyan finomságokat Guardiola taktikájában, amelyek nekünk is hasznunkra válhatnak – mondta szombaton, a mérkőzést megelőző sajtóértekezleten Setién.

A Ronaldo-effektus

S ha már a 34. évét taposó madridi csapatkapitányt említettük: ő is pontosan tisztában van azzal, hogy az egész szezont meghatározó napokat él át most a Real Madrid. A Király Kupából már kiesett a csapat, a BL-ből is fél lábbal kint vannak, s ha vasárnap este kikapnának a katalánoktól, az ötpontos hátrány aligha lenne behozható. Meg is fújta a harci kürtöt a City ellen kiállított, de a bajnokságban játékképes veterán: „Meg kell mutatnunk, hogy igazi férfiak vagyunk!” A bajnokságban ez lesz a 180. összecsapásuk, mindkét csapat 72 meccset nyert meg 35 döntetlen mellett, a gólkülönbség 288-286 a katalánok javára.

Érdekes, bár teljesen lényegtelen adat: a Barcelona 6151, míg a Real Madrid eggyel kevesebb, 6150 gólt szerzett eddig a spanyol bajnokság történetében. Ami viszont cseppet sem lényegtelen: amikor Ronaldo elszerződött a Juventushoz, még 42 góllal több volt a Real Madrid számláján, mint a Barcelonáén. És az időközben eltelt húsz hónap alatt Ronaldo pontosan 42 gólt szerzett atorinóiak színeiben!

Ennyit a „Ronaldo-effektusról”...

A várható összeállítások a legfrissebb információk szerint: immár 59 érintett ország

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Mendy – Valverde, Kroos, Isco – Benzema, Isco. Csere: Modrić, Vinícius, Rodrygo.

Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Umtiti, Junior – Busquets, Arthur, De Jong – Messi, Griezmann, Ansu Fati. Csere: Lenglet, Jordi Alba, Rakitić

A mérkőzést a Sport 1 sugározza, 21.00 órától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.