Marco Rossi: Félelem nélkül játsszunk a világ legjobbjai ellen!

Terjedelmes interjút adott Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szlovákiai Sportnet.sme.sk honlapnak. Ebben nagyon sok témát érintett, beszélt például Szalai Ádám és Holman Dávid helyzetéről, Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt párosáról, az Európa-bajnokságról, és arról is, hogy a saját hazájában továbbra sem ismertebb ember, mint korábban volt.

Magyar Nemzet
Forrás: sportnet.sme.sk2021. 01. 21. 11:48
Marco Rossi
Marco Rossi már jobban van, a sikerek is segítették a gyógyulásban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

meglepődött, amikor kiderült: a Magyar Sportújságírók Szövetsége őt választotta meg 2020 legjobb edzőjének. Pontosan tudja, Magyarországon mennyi kiváló edző dolgozik, nem véletlen, hogy az ország rendszeresen az első tízben végez az olimpiákon a nemzetek közötti pontversenyben, és az ő sikere ékesen bizonyítja, mennyire népszerű nálunk a labdarúgás. Mindezt a szlovákiai Sportnet.sme.sk nevű portálnak adott interjújában mondta el a szövetségi kapitány, aki hozzátette, roppant megható gesztus volt számára, hogy a díjat jelképesen honfitársától, a Milan és a Juventus korábbi sikeredzőjétől, Fabio Capellótól vehette át, akinek a Milánja ellen játékosként még pályára is lépett. Hozzátette, már csak azért is értékelte nagyra a gesztust, mert hazájában, Olaszországban még mindig nem vette észre, hogy túl sokak figyelmét felkeltette volna edzői tevékenységével.

– Kicsit több interjút adok, mint korábban, de egyébként nem változtak a dolgok. Olaszországban inkább az olasz bajnokságra és a válogatottra koncentrálnak. Azokra az edzőkre, akik az országban dolgoznak. Be kell vallanom, Magyarországon sokkal népszerűbb vagyok, mint otthon, vagy bármely másik országban. Olaszországban szinte senki sem ismer fel, míg Magyarországon rendszeresen megállítanak az utcán.

 

Marco Rossi Olaszországban nem lett ismertebb
Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic

 

Az interjúban ezután szóba került az, hogy a magyar válogatott 12 helyet ugorva a negyvenedik helyre lépett előre a világranglistán, őt pedig az IFFHS beválasztotta a tíz legjobb szövetségi kapitány közé. Marco Rossi erre így ragált:

– Bár csak nyolc mérkőzést játszottunk, ez volt a karrierem nyolc legfontosabb mérkőzése is egyben. Már márciusban készen álltunk az Eb-pótselejtezőkre, de az UEFA szeptemberre halasztotta a mérkőzések időpontját, így volt elég időnk még részletesebben átnézni az ellenfél összes játékosát és statisztikájukat. Úgy döntöttünk, hogy kissé megújítjuk a magyar válogatottat, több új fiatal játékost hívtunk meg, és ez lesz a feladatunk a jövőben is. Természetesen a válogatottsághoz nem elegendő csupán a fiatal kor, a játékosnak kiemelkedően jónak és kiemelkedően motiváltnak is kell lennie. Hiszem, hogy az eddigiek mellé találunk még ígéretes fiatalokat. Elsőként viszont az a feladat, hogy megtartsuk azt a csapatot, amely kvalifikálta magát az Eb-re. Ahhoz, hogy a jelenlegi kereten kívülről jelöljek valakit az Eb-csapatba, valami egészen kivételes dolgot kell bemutatnia az adott játékosnak.

A lap néhány magyar labdarúgóról is kikérte Marco Rossi véleményét. Elsőként a kapitány Szoboszlai Dominikről beszélt, aki szerinte jól döntött, amiért a Bundesligába, közelebbről az RB Leipzighez szerződött.

– Nagy a különbség az osztrák és a német bajnokság között, de sok alapelv hasonló, így képes lesz alkalmazkodni. Természetesen mindenekelőtt egészségesnek kell lennie. Jelenleg kisebb sérüléstől szenved, de február elején talán már játszhat. Véleményem szerint néhány év múlva Szoboszlai Európa egyik legjobb középpályása lesz.

A szlovák újságíró kíváncsi volt szerepére is, akivel kapcsolatban Marco Rossi így fogalmazott:

– Fontos játékos, mert ő a csapat abszolút vezére, ezért ő a kapitányom az első pillanattól kezdve. Karizmatikus egyéniség, aki az utóbbi időben sok nehézséggel szembesült. Nem játszik Mainzban, ami természetesen gond, de hiszek abban, hogy új klubot talál magának. El sem tudjuk képzelni, hogy csak márciusban vagy júniusban, vagy a világbajnoki selejtezők kezdetekor futballozzon újra tétmeccsen. Nagyon fontos számunkra, már csak amiatt is, mert nincs még egy ilyen karakterű középcsatárunk. Idén Németország, Portugália és Franciaország vár ránk az Eb-n, majd Anglia és Lengyelország a vb-selejtezőkön. Mondják meg, kit hívhatnék meg a helyére? A honvédos Balogh Norbert magas, de nem fedezi jól a labdát. Bobál Gergely nem játszik a portugál Nacionalban, Novothny Soma pedig a Bochumban, ráadásul nincs is tapasztalatuk a válogatottnál. Eppel Márton a Honvédból nincs olyan fizikai állapotban jelenleg, hogy meghívjuk, csak Szalai Ádám áll a rendelkezésemre.

 

Szalai Ádám a vezéregyéniség Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

 

Az újságíró felvetésére Marco Rossi beszélt a Slovan Bratislava középpályásáról, Holman Dávidról is, aki sokak szerint megérdemelné, hogy válogatott legyen.

– Holmanról sokat beszélnek az emberek, de kérdem én: ki volt az egyetlen edző, aki meghívta őt a válogatottba, és lehetőséget adott neki a pályán? Én voltam! Nagyon jól ismerem, sokszor vitatkoztam vele, bár nem mostanában. Mondtam neki, hogy min kellene javítania. Amikor nála van a labda, kiváló játékos, kiváló támadó tulajdonságokkal. De amikor az ő posztján játszó Szoboszlaihoz és Kalmárhoz hasonlítjuk, akkor meg kell említeni, hogy Holman sokkal kevesebb védekező munkát tud ellátni. A Slovan abszolút meghatározó csapat a szlovák bajnokságban, uralja a mérkőzéseit, nála van többet a labda, így a nélkül futballozhatnak a játékosai, hogy a támadóknak különösebb szerepet kellene vállalniuk a védekezésben. A válogatottban nem így működnek a dolgok. Be kell látnunk, nem Belgium vagy Franciaország, hanem Magyarország vagyunk, itt minden játékosnak küzdenie kell a labdáért. Nálam Szoboszlai és Kalmár azért van a legjobb tízben, mert ilyen szempontból sokkal összetettebb játékosok, mint Holman.

Szlovákiában érthetően különösen érdekes a szintén az ország bajnokságában, a Dunaszerdahelyen futballozó másik magyar válogatott, Kalmár Zsolt szerepe is. Róla ezt mondta Marco Rossi:

– Nagyon keményen dolgozik, évről évre fejlődik, és abszolút megérdemli a helyét a válogatottban. Már korábban is válogatott kellett volna legyen, de az elődjeim csak elvétve hívták meg. Nálam stabil helye van, élvezem azt, amit a pályán elő tud adni. Köszönet jár a klubedzőinek, Peter Hyballának és Bernd Storcknak ezért. Megmondom őszintén, ha a franciák, németek vagy portugálok ellen játszunk, akkor valószínűleg nem lesz egyszerre a pályán Szoboszlai és Kalmár, de biztos vagyok benne, hogy Zsolt megkapja az esélyét. Ők ketten tipikus „tízesek”, a labda elvesztése után képesek visszaszerezni azt, és védekezésben is jól működnek, bár alapvetően nem védekező játékosok.

Az interjúban Marco Rossi természetesen beszél arról az időszakról is, amikor ő volt a Dunaszerdahely vezetőedzője, a nyári Európa-bajnokságról szólva pedig reméli, ott lehetnek majd a szurkolók a Puskás Arénában. Ami pedig az esélyeket illeti, erről ez Marco Rossi véleménye:

– Az ellenfeleink topcsapatok lesznek. Papíron sokkal jobbak, a várakozások szerint nincs esélyünk ellenük. Másrészt viszont nagyon fontos lesz, hogyan játszunk, és ha taktikailag jól szervezettek vagyunk, ha bízunk egymásban és segítjük egymást, akkor a világ legerősebb csapatának dolgát is megnehezíthetjük. Nehéz eredményekről beszélni, de én akkor is nyerni akarok, amikor kártyázom a feleségemmel, a lányommal és a fiammal. A győzelemre fogunk készülni, én azonban nem vagyok egy beképzelt ember, nagyon jól tudom, hogy rendkívül nehéz lesz, de a megfelelő felkészüléssel akár meg is valósulhat. Csak egy dolgot szeretnék látni, hogy félelem nélkül játsszunk a világ legjobb csapata ellen is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.