Marco Rossi ismertette a magyar válogatott sikerreceptjét

A futballválogatott szövetségi kapitánya szerint mentálisan lépett előre a csapata a Wales elleni 2019-es vereség óta. Ma már nem elszenvedője a magyar csapat az ellenfél taktikájának, hanem képes komoly téthelyzetekben határozottan futballozni. Rossi már jobban van, tünetmentes, de még nem hagyhatja el az otthonát.

2020. 11. 14. 13:10
null
A kapitány már jobban van Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerbia elleni holnapi Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Kalmár Zsolt online sajtótájékoztatón állt az újságírók rendelkezésére. A kapitány már jobban van, nem produkál tüneteket, otthon tartózkodik a hozzá hasonlóan szintén koronavírusos feleségével együtt.

A kapitány keretének kétharmada kicserélődött két év alatt
Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Szerbia ellen Rossi ügyel a rotációra, lesznek változások az összeállításban, ezeket részben a kényszer szüli, részben pedig a kapitány egyéni döntése alapján alakulnak.

A sajtótájékoztató után nem sokkal kiderült, lesz bőven hiányzónk a szerbek ellen: az MLSZ a hivatalos Twitter-oldalán tudatta, hogy a németországi karanténszabályok miatt Sallai Rolandnak vissza kellett térnie klubjához, a Freiburghoz. A szintén a Bundesligában légióskodó és is elhagyta a válogatott edzőtáborát, a szövetség közleménye szerint az ő esetükben kisebb sérülésről van szó. A szerbek elleni Nemzetek Ligája-meccsen két másik alapember, és az eltiltásuk miatt nem lesz bevethető.

Rossi szerint az Izland elleni katartikus siker után nem lehet gond a motiváció fenntartásával, legalábbis neki biztosan könnyebb dolga lesz, mint szerb kollégájának, aki vesztes csapatot irányított néhány napja. A kapitány szerint három tényező kell a sikerhez: csapategység, a taktikai utasítások szigorú betartása és az, hogy a játékosok tartsanak ki a nehéz helyzetben. Ezek kellenek ahhoz, hogy az egyénileg képzett labdarúgókból álló szerb válogatott ellen sikeres legyen a magyar csapat.

Természetesen szóba jött a csütörtöki, Izland elleni mérkőzés: Rossi éppen egy lehetséges hatodik cseréről diskurált a segítőjével, Cosimo Inguscióval, amikor Szoboszlai megszerezte a győztes gólt. A győzelem után a kapitány megköszönte a csapat hozzáállását, hogy elérték a közös álmukat. – Ők nagyra tartják, hogy ennek az álomnak a részesei lehettek – fogalmazott az olasz szakember, aki arról is említést tett, hogy rendkívül sokat fejlődött a csapata a 2018-as kinevezése óta. – Régebben becsúsztak nem várt eredmények, például döntetlen Észtországban, de a nálunk előrébb sorolt Horvátország, Wales, Szerbia, Törökország és Izland ellen érünk el győzelmeket. A statisztikából látszik az előrelépésünk – tette hozzá a kapitány.

A Magyar Nemzet kérdésére Rossi elmondta, hogy a Wales elleni vereség után félreérthették a szavait, nem a magyar játékosok felkészültségét kritizálta, inkább a mentális problémákra akarta felhívni a figyelmet. – Arra utaltam, hogy nincs meg a kellő mentális felkészültsége a játékosoknak ahhoz, hogy komoly tétmérkőzésen teljesítsenek magas szinten. Ma már nem elszenvedői vagyunk az ellenfél taktikájának, hanem képesek vagyunk nyomást gyakorolni, irányítani, amikor nem mi birtokoljuk a labdát, proaktívan játszunk. Ehhez lélektani előrelépésre volt szükség. Nem lehet nem észrevenni, hogy egyfajta generációváltásra is sor került. Ha megnézzük az első keretet, amelyet 2018 szeptemberében ismertettem, látható, hogy a társaság kétharmada kicsélődött – mondta Rossi.

Kiderült, hogy a korábbi kapitányok közül Erwin Koeman, Bernd Storck, és Egervári Sándor is gratulált. Utóbbi szakembert remek karakternek tartja Marco Rossi.

S hogy meg fog-e tanulni a szakmai stáb magyarul az Eb-ig? – Én nem emlékszem, hogy lett volna ilyen ígéretünk. Ha a segítőm, Cosimo Inguscio ilyet mondott az Izland elleni meccs után, akkor nincs kibúvó, tényleg rábízzuk magunkat egy magyarnyelv-tanárra. Erre bizony időt kell szakítani, mert a magyar nagyon nehéz nyelv, és nem biztos, hogy az Eb kezdetéig lesz erre időnk, de megpróbálunk megtanulni magyarul – mondta Marco Rossi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.