Marco Rossi: Magyarországon az emberek kilencven százaléka szeret engem!

Kapott ajánlatokat máshonnan, több helyről is keresték, de Marco Rossi nálunk akar maradni, a magyar válogatott szövetségi kapitányaként szeretne dolgozni a jövőben. Nem rajta múlik a 2021 végén lejáró szerződésének a meghosszabbítása. Rossi szerint csapatának meg kell tanulnia energiatakarékosan futballozni, hogy ne csak egy félidőn keresztül, hanem a szünet után is tudjon magas szinten játszani.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 13:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Törökország elleni mérkőzésre a lehető legjobb lélektani állapotban készülünk, miután legyőztük Izlandot, és főleg az első félidőben jó játékot nyújtottunk Szerbia ellen. Elégedett vagyok az eddigi teljesítményünkkel. Sajnos a törökök ellen újabb hiányzóval vagyunk kénytelenek szembesülni, Orbán, Gulácsi, Sallai és Szalai után Szoboszlai is hiányozni fog, de bízom a többiekben, mert a többi labdarúgónak van önbecsülése, meg akarja mutatni, hogy mire képes. Ami a törököket illeti: erős válogatott, sok topbajnokságból jövő futballistája van, de ennek megfelelően készülünk. Igyekszünk csapatjátékkal ellensúlyozni az esetleges előnyüket – adott általános helyzetértékelést

Kórházba küldené azt az embert, aki győzelmet vár a magyar válogatottól az Eb-n
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A sajtótájékoztató további részében a szövetségi kapitány válaszolt a kérdésekre. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

– A 2016-os Eb-re való kijutás szerződéshosszabbítást ért az akkori szövetségi kapitánynak, Bernd Storcknak. Mi lesz most önnel, miután kiharcolta a csapat az Eb-szereplést?

– Az én szerződésem 2021 végéig tart. Votak ajánlataim, köztük érdekes megkeresések, de az volt a prioritás, hogy segítsük kijutni a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra. Szerettem volna nyomot hagyni a magyar labdarúgó-válogatott történelmében, és úgy érzem, ez sikerült. Fontosak tartom, hogy az év utolsó meccsén győzzünk Törökország ellen, ezután leülhetünk tárgyalni a szövetséggel. Én bizonyítottam – nem csak szavakkal, tettekkel is –, hogy rendelkezésre állok.

– Az Eb-kijutással, függetlenül a törökök elleni meccs végeredményétől, elégedetten fogja lezárni a 2020-as évet?

– Elégedett leszek, de hogy teljesen elégedett-e, az majd az eredménytől is függ. A srácok győzni akarnak, szeretnénk megnyerni a csoportot. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elveszítjük a mérkőzést.

– A beugró kapitány, Gera Zoltán munkáját hogyan értékeli, meddig juthat edzőként?

– Zoli edzői munkáját elsősorban az U21-es válogatott élén mutatott munkáján keresztül lehet értékelni. Még időre van szüksége, tapasztalatra kell szert tennie. De már most látszik, hogy a karaktere révén arra van predesztinálva, hogy sikeres legyen edzőként.

– Akik nem játszottak Izland és Szerbia ellen, azok megkapják-e a lehetőséget a törökök ellen?

– A kerettagok közül van, aki eddig többet, van, aki kevesebb játékpercet kapott. Kecskés Ákos újoncként 90 percet játszott Szerbia ellen, és összességében jó teljesítményt nyújtott, bár kár a szerbek elleni gólért. De teljes a bizalmam felé, és a többiek felé is. A kerettagok élvezik a bizalmamat.

– Sok gratulációt kapott, de van-e olyan, amelyik különösen kedves a szívének?

– Igen, megerősíthetem, tényleg sok gratulációt kaptam a szurkolóktól, a családtagoktól. Kiderült, milyen sokan szurkolnak nekem. Ha valamelyiket ki kell emelnem, leginkább azok érintettek meg, amelyeket a magyar szurkolóktól kaptam. Ők nem is ismernek, és még így is éreztetik a szeretetüket. Magyarországon az emberek 90 százaléka nagyon szeret engem, az üzenetek alapján erre tudok következtetni.

– Mi az, ami nem tetszett a Szerbia elleni mérkőzésen, és min kell leginkább változtatni Törökország ellen?

– Igazából nem volt miért panaszkodnom, mert nagy odafigyeléssel és akarattal játszottunk. Ha mégis kérhetek valamit a játékosoktól, szeretném, hogy meg tudjuk tartani a letámadás, a pressing magas szintjét 90 percen keresztül. Hozzáteszem, nem hiszem, hogy ez sikerülhet a törökök ellen, hiszen hat nap alatt a harmadik meccset játsszuk szerdán. Az biztos, hogy meg kell tanulnunk tartalékolni az energiákat a meccs alatt. Nem kellene mindet elhasználni az első félidőben, hanem valamennyit meg kell őrizni a folytatásra is, hogy kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsunk. Ezen jó lenne változtatni a törökök ellen.

– Milyen visszhangja van Olaszországban a nálunk elért sikereinek? Egy sikeres Eb-szerepléssel felkeltheti-e Serie A-csapatok érdeklődését?

– Érdeklődést váltottak ki a sikerek, több szaklap is megkeresett, de sok felkérésnek nem tudtam eleget tenni. Ami az Eb-szereplést és az ajánlatokat illeti, először is tisztázzuk, mi számít jó eredménynek. Kórházba küldeném az illetőt, aki ebben a csoportban magyar győzelmekkel számol. A világbajnok Franciaország és az Európa-bajnok Portugália mellett Németország ellen kell játszanunk csoportmérkőzéseket. Bár a pályán bármi megtörténhet, de ezt racionálisan kell kezelni. Az esetleges ajánlatok engem nem érdekelnek, a jelenlegi munkám foglalkoztat, nem is törődöm mással.

A kulcsjátékosok nem voltak csúcsformában

A magyarok elleni hazai Nemzetek Ligája-meccs előtt a kulcsjátékosok nem voltak játékban – mondta a szerdai találkozó előtt Senol Günes török szövetségi kapitány. – Azt a mérkőzést az idény elején rendezték, a magyar játékosok jobb állapotban voltak, és jobban is játszottak nálunk. Az azóta lejátszott hat meccsen viszont egyszer sem szenvedtünk vereséget, és bár csak Oroszország ellen nyertünk, Németország és Horvátország ellen is győzelmi esélyt szalasztottunk el. Cengiz Ünder hiányát biztosan megérezzük, de éppen azért hirdettünk nagyon bő keretet a mostani meccsekre, hogy pótolhassuk a különböző okok miatt kieső játékosokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.