Marozsán Dzsenifer klubtársa megütötte a főnyereményt

Bár még messze van a férfiak szerződéseitől, a női futball egyenjogúságának élharcosa, a norvég Ada Hegerberg tíz évre legalább egymillió eurós szponzori megállapodást kötött a Nike-val. A 2018-as aranylabdás bojkottálja a játékot a norvég válogatottban, a sportszergyártó ennek ellenére egyik frontemberének tette meg a szőke játékost.

Ch. Gáll András
Forrás: MTI2020. 06. 10. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Dzsenifer klubtársa, Ada Hegerberg, az Olympique Lyon aranylabdás női labdarúgója tíz évre szóló szponzori megállapodást írt alá. A 24 éves norvég játékos menedzsmentje nem hozta nyilvánosságra a Nike amerikai sportszergyártó márkával kötött szerződés anyagi részleteit, az AFP francia hírügynökség viszont több mint egymillió euróról (344 millió forintról) számolt be. Ugyanakkor az amerikai Forbes szerint a kontraktus hat számjegyű összeget jelent a világ legjobbjának tartott csatárnak. A megállapodás különös annak tükrében, hogy Hegerberg január 28-án térdszalagszakadást szenvedett, és ezzel vége a 2019–2020-as szezonjának, felépülése legalább fél évet vesz igénybe.

Victor Bernard, Hegerberg ügynöke a játékos és a női labdarúgás számára is történelmi szerződésnek nevezte a megállapodást.

Hegerberg 2018-ban kiérdemelte a női labdarúgók részére első alkalommal megítélt Aranylabdát, valamint döntő érdemeket szerzett abban, hogy a Lyon – soraiban többek között Marozsán Dzseniferrel, aki a Utah Royals együtteséhez tartott, de most a Manchester Cityvel hozták hírbe – az elmúlt öv évben négyszer megnyerte a női Bajnokok Ligáját, ötször a francia bajnokságot és négyszer a Francia Kupát.

Egy kis ízelítő a tudásából:

Hegerberg a világ legjobban fizetett női labdarúgója, lyoni bére évi 400 ezer euró. A klasszis játékos a norvég szövetséggel fennálló nézeteltérése miatt 2017 óta nem lép pályára a válogatottban. Ennek lényege, hogy szerinte a női labdarúgókat diszkrimináció sújtja, más bánásmódban részesülnek, mint a férfiak. Ezt az álláspontját azonban a norvég válogatott többi játékosa nem osztja. Hegerberg minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy küzdjön a női sportolók egyenjogúsításáért, ami elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a férfiakéval azonos juttatásokért harcol. Ebben szövetségesre talált a világbajnok amerikai válogatott játékosaiban, akik már be is perelték az Egyesült Államok szövetségét, amiért az nem kezeli a férfi válogatott játékosaival azonos szinten Megan Rapinoe-ékat.

A példaképéhez, Johan Cruyffhoz hasonlóan 14-es mezt viselő Hegerberg tavaly a világbajnokságon sem vett részt, távollétében az Egyesült Államok győzött, és Megan Rapinoe-é lett az Aranylabda.

Hegerberg 2014-től, 18 éves korától a Puma egyik frontembere volt, most átpártolt a másik nagy sportszergyártóhoz. Érdekes módon a női tenisz kiemelkedő alakja, Serena Willams hasonló utat járt be, ő is elhagyta a Pumát, mert úgy érezte, a Nike-nál nagyobb publicitást kap. A Nike 1994 óta érdekelt a női futballban, amikor megkötötte első szerződését az akkori idők legjobb játékosával, az amerikai Mia Hamm-mel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.