Térdszalag nélkül verte végig a világot olimpiai esélyesünk

Remekül szerepeltek kardvívóink a budapesti BOK-csarnokban vasárnap véget ért négynapos, olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyen. A magyar mérleg: egy arany, egy ezüst, két bronz, de ami az érmeknél is fontosabb: női kardcsapatunk kijutott a tokiói olimpiára.

Magyar Nemzet
2021. 03. 15. 15:15
null
Márton Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a nőknél az egyéni versenyben Márton Anna győzött , Pusztai Liza a harmadik helyen zárt, a férfiaknál ezüstérmet szerzett. Vasárnap az olimpiai kvótáját már korábban bebiztosító férfi csapatunk (Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) a dobogó harmadik helyére állhatott fel. Női csapatunk (Márton, Pusztai, Katona Renáta, Battai Sugár Karinka) a hetedik helyen végzett, de az olimpiai kvótát ezzel is kiharcolta.

Márton Anna és Pusztai Liza az eredményhirdetés után
Fotó: Magyar Vívószövetség

Az egyéniben vb-bronzérmes, Eb-2. és Eb-3., csapatban Eb-2. Márton Anna jelenleg az ötödik helyen áll a világranglistán, és pályafutása harmadik egyéni világkupa-győzelmét aratta. A BVSC 25 éves pengeforgatója korábban 2017-ben Athénban, majd 2018-ban Orleans-ban nyert világkupát. Mostani sikere azért is bravúros, mert decemberben a magyar bajnokságon súlyos sérülést szenvedett, a bal térdében elszakadt az elülső keresztszalagja. A műtétet azonban nem vállalta, mert ezzel hosszú rehabilitáció jár, így számára alighanem elúszott volna az olimpia. Ám Gárdos Gábor tanítványa a konzervatív kezeléssel is lábra állt, s szombaton többek között a londoni egyéni olimpiai bajnok dél-koreai Kim Dzsi Jont is legyőzve menetelt a dobogó felső fokára.

Márton Anna és Gárdos Gábor között megvan az összhang
Fotó: Magyar Vívószövetség

– Nehéz döntés volt, ugyanakkor műtét esetén egyáltalán nem volt garantált, hogy felépülök az olimpiáig. S ugye, a mostani versenyen meg semmiképpen sem indulhattam volna. Több orvossal is egyeztettünk, végül meggyőző érv volt számomra, amikor a korábbi tőrvívó Czeglédy Edina is megerősítette, ő éveken át tudott vívni térdszalag nélkül. Azóta persze a speciális edzéseknek különös jelentősége lett, mert ez csak nagyon erős combizmokkal sikerülhet, úgyhogy ezen is dolgozunk most – mondta el Márton Anna a Magyar Vívószövetség honlapjának nyilatkozva.

A BVSC vívónője arról is beszélt, hogy így azért nem egyszerű a helyzete.

– Az egyéni verseny elején kétszer is megijedtem. Egy-egy mozdulatnál belenyilallt a fájdalom. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, mint amikor azt érzi az ember, hogy kibicsaklik a bokája. Csakhogy ez térd… Éppen ezért kell a rendkívül erős izomzat, hogy ezekben az esetekben is megtartsa a térdet, ne ficamodjon ki teljesen. De azt szerencsére nem éreztem, hogy hátráltatna vívás közben. Persze, az nem is kérdés, hogy az olimpia után műtét következik, nem lehet éveken át úgy sportolni, hogy félsz van az emberben. Mert ebből a szempontból a következő hónapok bizony ilyenek lesznek.

A döntő is sima ügy volt, és kicsit most meg lehet pihenni
Fotó: Magyar Vívószövetség

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.