Más utakon – a paralimpiai bizottság nem tervez tisztújítást

A Magyar Olimpiai Bizottság a különleges járványhelyzetre, az olimpiai halasztásra reagálva június 20-án tartja meg tisztújító közgyűlését, miután az elmúlt időszakban lemondott a testület elnöksége. A Magyar Paralimpiai Bizottság egészen más rendszer szerint próbál megoldást találni a jelenlegi helyzetre.

Forrás: NSO2020. 06. 08. 22:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztújításra készül a Magyar Olimpiai Bizottság, amelynek elnöksége nemrégiben csendben, különleges felhajtás nélkül mondott le. A vezetői testület így próbált meg az elhalasztott tokiói olimpia okozta zavaros helyzetre megoldást találni, hiszen a szervezet alapszabálya szerint „a nyári olimpiai játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést kell tartani”. A mostani kivételes helyzet elébe ment most a MOB, amelynek – egy várható alapszabály-módosítás után – új vezetői testülete, négyéves ciklus esetén, egy téli és két nyári olimpiát is „abszolválhatna”.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Szabó Lászlót meglepte a döntés, és az MPB nem is a MOB által választott úton halad majd a tisztújítás tekintetében.

„Bár a Ptk. és a sporttörvény is ötéves mandátumra ad lehetőséget a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőinek esetében, az elmúlt ciklusokban általában a nyári olimpiai és paralimpiai játékok után, a rákövetkező év közepéig sor került a mindenkori tisztújításra annak érdekében, hogy a vezetőség egy adott olimpiai, paralimpiai ciklus eredményeinek ismeretében méresse meg magát. A Magyar Paralimpiai Bizottság közgyűlése a sportörvényt MPB-t Köztestületté nyilvánító módosításával összefüggésben 2016. december 12-én választott legutóbb elnökséget és felügyelőbizottságot, ekkor választottak engem is újra elnökké, négy évre. A megbízatásunk így 2020. december 12-ig tartana, így az MPB esetében is szükséges valamilyen lépés annak érdekében, hogy biztosított maradjon a háttér a jövő évi paralimpiai felkészüléshez” – fogalmazott az elnök, aki azzal a javaslattal él majd a Magyar Paralimpiai Bizottság szeptemberi közgyűlésén, hogy a közgyűlés – a Ptk. és a sporttörvény adta lehetőséggel élve – úgy módosítsa az alapszabályt, hogy öt évre változtassa meg az elnök és az elnökség mandátumát.

„Az elnökségünk néhány héttel ezelőtt ezt a lehetőséget találta a legészszerűbbnek, bízom benne, hogy a szeptemberi közgyűlésen a tagság is egyetért majd vele, és 2021. december 12-ig meghosszabbítják a megbízatásunkat. Hogy mi miért szeptemberre hívjuk össze a közgyűlést? Mert a veszélyhelyzeti jogszabályalkotás során a kormány úgy rendelkezett, hogy a veszélyhelyzet elmúlását követő kilencven napon belül kell ezt megtenni, és mi a nyáron ennek nem láttuk volna értelmét.”

Szabó László tisztában van vele, nem biztos, hogy a tagság támogatja majd a javaslatukat, bár véleménye szerint jelen helyzetben ez tűnik a legjobb döntésnek.

„Mert így az elnökség két paralimpiáért, a 2018-as pjongcsangiért és a 2021-es tokióiért tud felelősséget vállalni, egy meghosszabbított ciklus végén két játékokról tudja benyújtani a beszámolóját. Teszem hozzá, meglehetősen furcsa és sűrű lesz a 2021-es év, amelyben nemcsak a tokiói nyári paralimpia lesz fókuszban, de már a 2022-es pekingi téli paralimpia előkészületeiről is gondoskodni kell, korábban sosem volt még olyan, hogy ennyire összecsúsztak volna a nagy események.”

Szabó Lászlót megkérdeztük arról is, számít-e meglepetésre a Magyar Olimpiai Bizottság június 20-i közgyűlésén, várható-e személyi változás a MOB élén?

„Mivel az MPB elnökeként én is tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, így természetesen ott leszek az eseményen, de nem érzem tisztemnek, hogy ezzel kapcsolatban esélyt latolgassak, személyi javaslatot sem teszek sem az elnöki, sem az elnökségi pozíciókra.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.