Másfél szemük a lengyeleken volt

Igencsak megviselte az érintettek idegrendszerét a női tőrözők olimpiai kvalifikációs selejtezőjét záró vasárnapi kazanyi világkupa, de a Volga-parti végjáték számunkra a legjobban alakult.

2020. 02. 25. 7:18
null
Tudnak egymásért küzdeni női tőrözőink Forrás: hunfencing.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak megviselte az érintettek idegrendszerét a női tőrözők olimpiai kvalifikációs selejtezőjét záró vasárnapi kazanyi világkupa, de a Volga-parti végjáték számunkra a legjobban alakult. A Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra összetételű négyesünk a nyolc közé jutásért megverte a kínaiakat, a negyeddöntőben alulmaradt az olaszokkal szemben, majd legyőzte a németeket, és utána annak már nem volt jelentősége, hogy az oroszoktól kikapott; a hatodik helyen zárt, de az ötödikkel sem jutott volna előrébb. Azt viszont ki kellett szurkolnunk, hogy az utolsóként kiadó tokiói kvótára velünk együtt hajtó lengyelek az elődöntőt, majd a bronzmeccset is elveszítsék. S bizony örök hálával tartozunk Pauline Ranvier kisasszonynak, hogy a harmadik helyért zajló összecsapás végén 37-40-es hátrányból 45-41-re fordított a nagy riválisunk ellen.

– Életem eddigi legnehezebb napja volt… – nyilatkozta utóbb a Magyar Vívószövetség honlapján Kreiss Fanni. – Nem lehet szavakkal leírni, mi játszódott le bennünk. Sose szurkolok azért, hogy valaki kikapjon, most mégis ezt kellett tennünk. A két elvesztett meccsünkre igazából nem is tudtam koncentrálni, miközben mi a szomszéd páston vívtunk az oroszokkal az ötödik helyért, másfél szemmel a lengyelek bronzmeccsét figyeltük. Nem tudom még felfogni, mi történt velünk, mindannyian nagyon akartuk ezt az olimpiát!

Feczer Viktor vezetőedző a következőképpen értékelt: – Egészen felfoghatatlan, ami történt. Igazából arra is büszkék lehetünk, hogy ilyen zaklatott körülmények között két nagyon fontos győzelmet arattunk. Kína ellen minden a terveink szerint alakult, taktikusan, jól vívtak a lányok. A németeket pedig hosszú idő után először győztük le. És mindkét siker kellett végül ahhoz, hogy eljussunk az olimpiá­ra. A szezon kezdete óta nagyon keményen dolgoztunk ezért az eredményért, a négy lány összetartó, remek közösséget alkotott, ez is kellett ahhoz, hogy célba érjünk.

Nagyot fordult a világ azóta, hogy a tavalyi budapesti vb-n, az olimpiai kvalifikációs sorozat legtöbb pontot adó versenyén együttesünk Kreiss, Kondricz, Lupkovics, Mohamed Aida összeállításban csak tizedik lett, és akkor Feczer Viktor is úgy látta, hogy csupán matematikai esélyünk maradt a kvótára. A szakvezető a vb-n gyengén vívó Mohamed helyére a további világkupaversenyekre Pásztor Flórát tette be, ami jó húzásnak bizonyult, mert a csapat Kreiss és éppen Pásztor kimagasló vívásának köszönhetően szerezte meg a kvótát.

Tudnak egymásért küzdeni női tőrözőink
Fotó: hunfencing.hu

Ám időközben Mohamed Aida összekapta magát, a kazanyi egyéni világkupán hatodik lett, a világranglista és a hazai válogatási rangsor alapján 43 évesen is egyértelműen a második számú magyar versenyző Kreiss mögött. Ha visszakerülne a csapatba, akkor a hetedik olimpiáján vehetne részt, ami még egyetlen magyar sportolónak sem adatott meg. Feczer Viktor vezetőedző vasárnapi nyilatkozatából az sejlik ki, hogy ő nem változtatna a kvalifikációs hadakozásban győztes csapaton, és a négyes fogat is „összezárt”.

Az ügyben tegnap megkérdeztük a szakvezető főnökét, Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitányt.

– A vezetőedzők szabad kezet kaptak arra vonatkozóan, hogy a világkupákra milyen összeállításban küldjék pástra a csapatokat, és az élet igazolta Feczer Viktor döntését, hiszen a lányok megszerezték a kvótát. Azt, hogy az olimpián kik indulhatnak, egyelőre azért sem lehet megmondani, mert a lányok számára még nem értek véget a válogatóversenyek. Lesz itthon is, valamint a tauberbischofsheimi világkupa is válogató. Csak az biztos, hogy aki a hazai válogatási rangsorban az első helyen végez, azt nem lehet kihagyni az olimpiai csapatból – szögezte le a kapitány.

No persze az is biztos, hogy ha Mohamed Aida a következő hetekben tartja a formáját, Tauberben pedig megismétli a kazanyi eredményét, akkor a jelenleginél is pikánsabb helyzet áll elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.