Másként selejtezne az ősszel az Európai Labdarúgó-szövetség

A mostani kiírás végletes elhúzódása esetén nem kizárt, hogy egyáltalán nem rendeznek selejtezőket.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 10:43
La Liga Santander - Real Madrid v Barcelona
Sergio Ramosnak így is marad évi tízmillió euró Fotó: REUTERS/Juan Medina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból is fontos értesülést hozott nyilvánosságra az angol The ­Times tekintélyes napilap. Úgy tudja, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a jövő héten a Bajnokok Ligája és az Európa-liga folytatásáról, illetve a két sorozat következő idényének a beindításáról is tárgyal. A jelenlegi tervek szerint mindkettőnek a hátralevő mérkőzéseit, így a döntőket is ­augusztusban játszhatják le, ami azt jelenti, hogy a következő kiírás csak októberben kezdődhetne el, és az előselejtezővel együtt ötlépcsős selejtezőkre nem jutna annyi idő, mint rendes körülmények között. A Times úgy tudja, az európai szövetség tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy a selejtezők párharcai ne két mérkőzésen, hanem semleges pályán, egyetlen találkozón dőljenek el. A mostani kiírás végletes elhúzódása esetén nem kizárt, hogy egyáltalán nem rendeznek selejtezőket. Mindez számunkra azért fontos kérdés, mert a magyar csapatoknak már a selejtezők első köré­ben pályára kell lépniük.

A spanyol labdarúgóliga elnöke, ­Javier Tebas azt mondta, reményei szerint június 12-én folytatódhatnak a küzdelmek, amelyek március elején szakadtak félbe a koronavírus-járvány miatt. Az első és másodosztályú klubok a múlt héten kezdték el játékosaik tesztelését, több csapatnál pedig az egyéni edzések is újrakezdődtek. A Real Madridnál hétfőn rajtolt a tréning. Az elnök megerősítette: a mérkőzéseket nézők nélkül fogják megrendezni, bár dolgoznak azon, hogy megfelelő atmoszférát teremtsenek, részleteket ugyanakkor erről nem árult el. Azt is mondta, hogy a tervek szerint széthúzzák a programot, hogy minden nap legyen meccs.

Sergio Ramosnak így is marad évi tízmillió euró
Fotó: REUTERS/Juan Medina

A spanyol liga vasárnap jelentette be, hogy öt játékos tesztje bizonyult pozitívnak, ők karanténba vonultak. Tebas hozzátette, hogy három stábtag is elkapta a vírust, de szerinte az esetek száma így is jóval alacsonyabb a vártnál.

– Huszonöt-harminc esetre számítottunk, a 2500 teszteltből azonban mindössze nyolcan bizonyultak pozitívnak, ez jó hír – mondta.

Ugyancsak spanyol vonatkozású a hír, hogy a katalán AS nevű lap szerint a Real Madridnál várhatóan harminc százalékkal csökken a labdarúgók és a szakmai stáb tagjainak a fizetése a következő szezonban, aminek köszönhetően a fővárosi klub százmillió eurót (35 milliárd forintot) takaríthat meg. A lépés nyomán a Real jelenleg legjobban fizetett két játékosának, a spanyol Sergio Ramosnak és az amúgy eladni szánt walesi Gareth Bale-nek az éves bére az AS számításai szerint 14,5 millióról tízmillió ­euróra apad.

És, ha már pénz: a német Bundesliga első és másodosztályában szereplő 36 klub összesen több mint 91 millió ­eurót veszít azon, hogy a hátralévő mérkőzéseket a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött kell lejátszani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.