Máthé Dominik a világbajnoki elődöntőről álmodik

A felfelé ívelő sportpályafutás egyik megtestesítője Máthé Dominik, akit két éve, a dán–német rendezésű kézilabda-világbajnokságon Csoknyai István vezetőedző a tartaléksorból előreléptetve jó érzékkel küldött a csatába. Az akkor 19 esztendős újonc a magyar válogatott amolyan „titkos fegyvere”, gyors egymásutánban hatszor bombázott a svédek kapujába, akiket váratlanul ért a magyar fiú bevetése, a mérkőzést viszont így is az ellenfél nyerte. Máthé azóta a tavalyi Eb-n és a norvég klubcsapatában is bizonyított, és már alig várja a januárban kezdődő vb-t.

SzPress Sporthírszolgálat
2021. 01. 06. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportága mesterségét Nyíregyházán kitanuló „mesterlövész” hatévi szolgálat után, tavaly köszönt el Balatonfüredtől, és lett a Bajnokok Ligájában csatározó norvég Elverum vendégjátékosa. Dominik kifejezetten élvezi a légiósok életét, és most arra készül, hogy a jövő héten kezdődő egyiptomi világbajnokságon a norvégiai tapasztalatait is kamatoztatva gólokkal és jó csapatjátékkal segítse elő a magyar válogatott céljainak megvalósulását. Amely 2019-ben a tizedik helyen végzett.

gólöröme
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

– Tapasztaltabbnak és harcosabbnak érzem magam, mint amilyen 2019-ben voltam, noha már akkor is úgy emlegettek, mint aki akkor se rezzen össze, ha az ördöggel találja szemben magát. Nyíregyházán tapasztaltam először, hogy az ellenfél játékosai a kemény meccseken eszközökben nemigen válogatva igyekeznek már a lövés előtt levadászni, és ez a helyzet azután se változott, hogy a Balatonfüred kézilabdázója lettem. Megtanultam, miként lehet a védők eszén túljárni, és zokszó nélkül elviselni, hogy ütnek-vágnak a pályán. A 14 csapatos norvég bajnokságban sem Hamupipőkék futnak ki a pályára, a küzdelmek soha nem lefutottak. Volt úgy, hogy az utolsó előttit is csak egy góllal tudtuk legyőzni, szóval a lendületből soha nem szabad visszavenni – – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Máthé Dominik, aki az idei világbajnokságon már a magyar válogatott egyik húzóembere lehet.

Az átlövő büszke arra, hogy teljes mértékben élvezi a bátor és eredményes játékát nagyra értékelő Börge Lund bizalmát, aki tavaly vette át az Elverum irányítását, miközben 2016 óta ő a norvég férfiválogatott másodedzője is. – Ha valamiből erőt tudok meríteni, azt két dolognak köszönhetem. Még mindig él bennem és erős motivációt jelent, hogy 19 esztendősen világbajnoki szereplő lehettem, és ott olyan teljesítményt nyújtottam, amelynek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a kedvelőim száma. Kevés csapatjátékosnak adatik meg, hogy húszéves kora előtt már a „nagyok” között küzdhessen, hát még akkor, ha egy csapatban játszhat Nagy Lászlóval, a sportág nagyságával. Ez önmagában is egy álom beteljesülése volt. A másik hajtóerő az a bizalom, amit Elverumban, ebben a Balatonfüred méretű kisvárosban tapasztalok. Lund nagy feladatokat bíz rám, többféle szituációban kell bizonyítanom, legyen az BL-mérkőzés vagy norvég bajnoki összecsapás – folytatta Máthé, aki jó magyar szereplést vár az egyiptomi világbajnokságtól. – Ha minden jól megy, csoportelsőként mehetünk tovább, amihez persze a németeket is le kell győzni, további magabiztos meneteléssel pedig talán az elődöntő is elérhetővé válhat – mondta Dominik, aki örömmel újságolta, hogy Norvégiában jelenleg megengedőbbek a Covid–19-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, de ennek ellenére senki sem könnyelműsködik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.