Klamár Ákos belül a tizenöt perces határon

Kalmár Ákos 14:52,00 perces idővel nyerte a Négy Nemzet úszóversenyén az 1500 méter gyorsot, amivel egyfelől bőven belül úszott (volna) az olimpiai A szinten, másfelől ez lett az egész viadal relatíve legjobb ideje. Azért a feltételes mód, mert ezen az erőpróbán nem lehetett szintet úszni, de a veszprémi úszó így is nyolc másodpercet javított eddigi legjobbján, a tavaly Kvangdzsuban, a vb-n elért 15:00,99-nél. Az utóbbi fél év nagy kalandjáról beszélt a Magyar Nemzetnek a húszéves sportoló.

Ch. Gáll András
2020. 07. 28. 7:18
null
Kalmár Ákos az olimpiai bajnok Risztov Évától vette át a legjobb eredményért járó trófeát Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki látta már a vállig érő hajával, erőteljes termetével és fizimiskájával valóban Kipling regényhősét idéző fiatalembert, az nem csodálkozik a becenevén. Amit egyébként Szokolai Lászlótól tudtunk meg, aki január óta Kalmár edzője Veszprémben, a Balaton Úszóklubnál.

– Ákos január óta úszik nálam, és meg kell mondanom, lelkiismeret-furdalást okozott a klubváltása, hiszen bajai edzőjével, Pass Ferenccel kiváló a viszonyom. Fel is hívtam, amikor Ákos megkeresett, és elmondtam Ferinek, hogy mi van, és azt is, hogy nekem semmi közöm az ügyhöz – idézte fel a januári történéseket Szokolai, akinek akkor ismerte meg a nevét az ország, amikor tanítványát, ­Rasovszky Kristófot világ- és Európa-bajnoki címekre vezette a nyílt vízen.

– Persze már korábban is dolgoztunk együtt a különböző edzőtáborokban, évente legalább kétszer, úgyhogy Ákos tudta, hogy mire számíthat tőlem. Ő lassan érő típus, nehezen hozta meg ezt a döntést. Miután átjött, Ákos keményen odatette magát, nem az égből pottyant le ez a mostani 14:52,00-s időeredmény. Nem azért jött át, hogy lazsáljon. Rengeteget technikáztunk, volt egy hullámzás a mozgásában, amit ki kellett venni onnan. Hasonló nyomvonalon haladunk, mint annak idején Farkas András kollégám Ajkán Kis Gergővel, és ez a módszer nálunk is beválik, Kristófnak és Ákosnak is fekszik. Volt egy döccenés a technikájában, de vasárnap úgy úszott, mint akit zsinóron húztak. Egyébként amikor március 15-én hazajöttünk Thaiföldről, egy hónapig nem is tudott úszni Ákos, csak futás, biciklizés volt, ami azért nem ugyanaz. Három hónapja úszunk rendesen, ez pont egy makrociklus. Mivel idén nincs világverseny, legfeljebb nyolcvanszázalékos volt a terhelés és az intenzitás. És így is sikerült bemennie 15 perc alá.

Kalmár Ákos az olimpiai bajnok Risztov Évától vette át a legjobb eredményért járó trófeát
Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Kalmárt részben a kényszerűség vitte Bajáról a Balaton partjára.

– A régi klubomban nem nagyon volt kivel úsznom az edzéseken, mert csupa utánpótláskorú sráccal voltam együtt, Veszprémben viszont Rasóval tudjuk húzni egymást, és ennek már fél év után meglátszott az eredménye – vette át a szót Kalmár. – Már érett egy ilyen teljesítmény, sokak szerint már régóta bennem volt, és szerencsére most ki is jött. Örülök, hogy sikerült. Engem a tét nem nyomaszt, igaz, ez a mostani nem volt egy olimpia szintű verseny. Tudok teljesíteni nagy nyomás alatt is.

Erre lesz is lehetősége Kalmárnak egy év múlva Tokióban, bár ilyenkor mindig hozzá kell tenni, ha lesz olimpia.

– Tokióban a döntőbe jutás lesz a célom, éremre odaérni nem reális, az a három úszó, aki tavaly a világbajnokságon a dobogóra állt – a győztes német Welbrock, az ukrán Romancsuk és az olasz Paltrinieri – fognak az olimpián is csatázni az érmekért. Addig persze szeretnék még fejlődni, a legközelebbi célom Kis Gergő 14:45,66 perces, kilencéves országos csúcsának a megjavítása, most már látótávolságon belül van ez az idő. Szeretnék minél előbb 14:50 alá menni, és onnan már elérhető a csúcs.

Szombaton lesz a 38. Lidl Balaton-átúszás, amely ennek a nyárnak az utolsó – nem is akármilyen – erőpróbája Kalmárnak.

– Rasóval együtt nekivágunk, azért indulunk el, hogy megjavítsuk az 58:30 perces rekordot, amelyet 2016 óta Papp Márk tart. Nekem még nincs rutinom nyílt vízi úszásban, tudom, ez egy más műfaj, és könnyen félre is mehet az ember, ha sokáig nem emeli ki a fejét a vízből. Aztán utána viszonylagos pihenő jön, de napi egy kisebb edzés utána is benne lesz a programban, hiszen teljesen nem szabad leállni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.