Meccslabdái voltak, mégis lecsúszott a BL-döntőről a Veszprém

Gyenge első félidő után feltámadt a Telekom Veszprém, nagyon közel volt ahhoz, hogy legyőzze a Kielt a férfikézilabda BL elődöntőjében, de a hosszabbítás második öt percében kétgólos előnyt adott le, és ez nem fért bele a év egyik legfontosabb meccsén, amelyet a Kiel nyert meg 36-35-re. Holnap a Paris SG ellen játszik a magyar csapat a harmadik helyért, a döntőben a Barcelona lesz a Kiel ellenfele.

Magyar Nemzet
2020. 12. 28. 22:31
Borozan, Vuko
Vuko Borozan is a második félidőben játszott jobban Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona Paris SG elleni erődemonstrációja után Telekom Veszprém–Kiel elődöntőt rendeztek a férfikézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A két csapat kétszer találkozott az utóbbi fél évben, Kielben 31-31-es döntetlen született, hazai pályán a Veszprém nagyon magabiztosan nyert hazai pályán a német bajnok ellen.

Önbizalomtól duzzadva várta a magyar csapat a BL elődöntőjét. Nem kezdett jól David Davis együttese: 5 perc 20 másodperc után Vuko Borozan, a montenegrói átlövő szerezte az első gólt, s hiába védett jól Rodrigo Corrales kapuban, a Kiel ellépett 3-1-re. Petar Nenadić is beragadt a rajnál, két rossz lövés és labdaeladás sem szegte a kedvét, utána megvillant. A nagyobb baj az volt, hogy sehogy sem állt össze a védekezés, Blagotinsek olykor egyedül hagyta a hármas poszton Nilssont, a mackó alkatú svéd nem bírt az egy az egyben ellene támadó németekkel. Két perces kiállítással bünhödött, a Veszprém helyzete is elég aggasztónak tűnt: gyors lerohanás gólokat kapott. Szűk negyedóra után 13-10-es kieli vezetésnél kért időt David Davis. Összeszedettebbnek, tudatosabbnak tűnt a németek csapatjátéka. Középen nagyon fegyelmezetten tömörültek védekezésben, nem nagytak teret a magyar beállóknak.

Blagotinsek nehezen tudta tartani Weinholdot
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Nenadićot váltotta az irányító poszton, és a csapatkapitány mesterien okos gólpasszal kezdett, majd Gašper Marguč is szűkítette a távolságot. A németek a gyors középkezdés után átrohantak a veszprémi falon. A védelem oszlopa, Blagotinsek rögtön a padon találta magát, nem volt vele elégedett Davis, őt Moraes váltotta. A hatos fal úgy ahogy elkezdett működni, és Corrales fogott egy-két labdát. Ám Sander Sagosent nem tudták tartani a veszprémiek, és a folyamatosan variált kieli védekezés ellen sem találta az ellenszert a magyar csapat. 21 perc után Davis újra időt kért, ötgólos hátránynál erre minden oka meg is volt. Más kérdés, hogy az utolsó előtti ilyen lehetőséget ezzel elhasználta a meccs egyharmadánál.

Vuko Borozan sokszor próbálkozott középről é a balátlövő posztról
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Indiszponáltan játszott a Veszprém, emberelőnyben adta el a labdát, egymás után kétszer. Tíz percig volt gólképtelen a magyar csapat. 18-13-as kieli vezetéssel ért véget az első félidő. Kettős emberelőnnyel kezdte a második játékrészt a Veszprém, de nem sikerült jelentősen faragnia a hátrányából. Sőt, maradt az ötgólos hátrány. Jobbátlövő posztról egyetlen lövést sem eresztett meg a magyar bajnok, a szélen viszont jó helyen volt a labda. Marguč és a Mahét váltó Manaszkov sem hibázott. Lékai maradt a pályán, Davis pihentette Nenadićot. Omar Jahja félénken kezdett, de nagy góllal jelentkezett, 22-18-ra zárkózott a Veszprém. Jött a 19. veszprémi találat, és megint az egyiptomi Omar bombázott nagyot. Majd Lékai talpról eleresztett lövése és gólja után Filip Jicha, a kieli mester kért időt 22-20-nál.

Negyedórával a vége előtt az egyenlítésért támadott a Veszprém, és Vuko Borozan nem ismert tréfát, a montenegrói átlövő szétbombázta a kaput, 24-nél érte utol a magyar csapat a németet. Corrales mindent védett, Gašper Marguč pedig megszerezte a vezetést. Elképesztő fordulat, 17-10 volt a Kielnek, és innen állt fel a Telekom Veszprém. Eksztázisban küzdött, harcolt David Davis együttese. Tíz perccel a vége előtt már néggyel ment a Veszprém, Jicha második időkérésével próbált életet lehelni a Kielbe. De szerettük volna azt hinni, hogy ez már nem sikerülhet. Később kiderült, lesznek még újabb fordulatok.

Nyolc perc után faragott a hátrányából a Kiel, emberelőnybe került a német csapat, és két labdaeladás után máris visszajött a meccsbe. Újabb fordulat: 28-24-ről kapaszkodott vissza 28-28-ra a Kiel. 5-0-s rohamot vágott ki az elenfél, Sagosen elkezdte lövöldözni a gólokat, visszavette a vezetést a Kiel.

A végtelennek tűnő hét perces veszprémi gólcsendet Omar Jahja zárta le, és egyenlített. Majd ő adta el a labdát, amikor a Veszprém a győzelemért támadhatott. A végén valahogy kivédekezte az utolsó kieli támadást Davis csapata. 29-29-re végződött a meccs a rendes játékidőben. Következett a hosszabbítás.

Omar gólját Weinholdt egyenlítette ki egy okos, pattintott lövéssel. Majd 2 gól itt, 2 gól ott, sőt, egy magyar emberelőny, német piros lap. Magyar hetes és magyar gól, és a hosszabbítás első félidejének slusszpoénja: Nenadić, a sokáig pihentetett szerb irányító szerzett nagy gólt. 34-32 volt az állás a hosszabbítás második félidejének kezdete előtt. Minden adott volt a győzelemhez, a záró öt perc elején emberelőnyben játszhatott a Veszprém, de sajnos ez sem volt elég.

Pillanatok alatt kiegyenlített a Kiel, és támadhatott a vezetésért, és Ekberg gólt is lőtt. 3-0-s sorozatban volt a német bajnok. Mahé héméteresből kiegyenlített másfél perccel a vége előtt. Blagotinseket – jogosan – kiküldték két percre. Ekberg újabb gólt lőtt, a Veszprém az egyenlítésért támadhatott, de ez nem sikerült.

Fordulatos meccsen több meccslabdája volt a Veszprémnek, de nem tudta kiharcolni a győzelmet.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája elődöntő: Telekom Veszprém–Kiel 35-36 (hosszabbítás után).

Korábban: Barcelona–Paris SG 37-32.

A Bajnokok Ligája holnapi döntőjében Barcelona–Kiel mérkőzést rendeznek. A Veszprém a harmadik helyért játszhat holnap a PSG ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.