Még a nagymamák is megállítják

Jövő keddtől ifjúsági úszó-világbajnokság tölti meg ismét nézőkkel a Duna Arénát, de a média és a rajongók érdeklődésének, mi több, imádatának fókuszában változatlanul a kvangdzsui felnőtt-vb aranyérmese és világrekordere, Milák Kristóf áll. A 200 méter pillangó egyeduralkodója, a legendás Michael Phelps trónfosztója a tegnapi sajtónyilvános edzésen is ellopta a show-t a Duna Arénában.

Ch. Gáll András
2019. 08. 17. 17:39
null
Szingapúri és mexikói rajongók körében Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden kezdődik a Duna Arénában az ifjúsági úszó-világbajnokság, amelyen ezúttal nem várható olyan magyar aranyeső, mint két éve Indianapolisban, ahol és Késely Ajna jóvoltából 5 arany-, 8 ezüst- és 3 bronzérem volt a fantasztikus magyar termés. Most talán Berecz Blankától (Kőbánya SE) remélhető győzelem, ő a tavalyi Buenos Aires-i ifjúsági olimpián és idén a junior Eb-n sem talált legyőzőre 200 méter pillangón. A férfiaknál Zombori Gábor (Budafóka) és az alig 16 éves (UTE) okozhat kellemes meglepetést.

Aki nagyon fog hiányozni a mezőnyből, az a 200 méter pillangó felnőtt világbajnoka és világcsúcstartója, Milák Kristóf, aki 19 évesen már kinőtte ezt a korosztályt – évei számával és eredményeivel is. A tegnapi sajtónyilvános edzésen azonban ő is megjelent, s legalább fél órán át derekasan állta a szelfizni óhajtó szingapúri, mexikói úszók rohamát és az újságírók kérdéseit.

– Ha most így, ahogy vagyok, vízbe kellene ugranom és leúsznom 200 méter pillangót, hát nagyon fájna, és nagyon rosszul úsznék – mondta lapunknak a Bp. Honvéd csillaga. – Július 24-én úsztam Kvangdzsuban az 1:50.73 perces világcsúcsomat, utána még a 100 pillangón indultam, de azóta nem voltam vízben, a fürdőkádat leszámítva. Nem is hiányzott. Jövő szerdán kezdjük az edzéseket mesteremmel, Selmeci Attilával a Komjádiban – mivel a Duna Aréna a világbajnokság miatt foglalt –, de nem lesz komoly hajtás, az első tíz nap csak amolyan visszavezetés lesz, napi egy óra, technikai jellegű úszással, fordulókkal és némi gimnasztikával.

Milák első versenye október 4–6. között a budapesti FINA-világkupa lesz a Duna Arénában, majd további futamokkal folytatódik a verkli, egy hétre rá Dallasban, újabb egy hét múlva Budapesten a FINA-val riválizáló ISL versenye csapatában. A FINA amúgy bekeményített: akikkel szerződést kötött a vk-viadalokra – így Milákkal is –, azoknak 15 000 dollár kötbért kell fizetniük, ha esetleg nem indulnának.

Szingapúri és mexikói rajongók körében
Fotó: Mirkó István

De vissza a világcsúcstartóhoz, akinek nyilván nem egyszerű feldolgozni a hirtelen jött népszerűséget. – Nincs ezzel gond – magyarázza. – Aranyosak az emberek, a múltkor megyek át a zebrán, jön szembe egy nagymama az unokájával, felismernek, és utánam kiabálnak, hogy „Gratulálunk!”. Ilyenkor hatalmas melegség szakad rám, ezt még szoknom kell. Amúgy különféle technikákat fejlesztettem ki, ki tudom cselezni a rajongókat, meg aztán többnyire autóval közlekedem.

Milák még arról is beszél, hogy kíváncsi lesz az ifjúsági vb-n az amerikai Luca Orlandóra, aki idén 1:53.84-et úszott, de a kvangdzsui világbajnokságon nem indították. – Olyan nagyon nem izgat, most még ki akarom használni ezt a pár napot, mielőtt szerdán újra beleugrom a medencébe – mondja a világcsúcstartó, majd beszáll a kocsijába, és elszáguld.

Tusup újratöltve

Az SzPress Hírszolgálat szenzációs informá­cióval rukkolt ki: Shane Tusup, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka korábbi férje és edzője visszatér a medence partjára, és a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon mindkét vegyes számban ezüstérmes olasz Ilaria Cusinato szakmai munkáját irányítja. (A húszéves olasz úszónő a minapi kvangdzsui vb-n leszerepelt, 200 vegyesen, 2:12 perces idővel nem került döntőbe.) Mi több, magyar tanítványa is lesz Itáliában az amerikai szakembernek, méghozzá az a 15 éves Bujdosó Zsombor, aki a házaspár válásáig az Iron Aquatics egyesületben Tusup keze alatt edzett, az utóbbi évben pedig Lőrinczi György edzővel dolgozott a Dunaharaszti MTK színeiben. Lőrinczi lapunknak elmondta, hogy sajnálja tehetséges versenyzője távozását, aki azonban hivatalosan továbbra is a DMTK igazolt sportolója marad.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.