Még adós a jó eredményekkel a DAC

Hélder Cristóvão egyelőre mérsékelten váltja be a kinevezéséhez fűzött reményeket Dunaszerdahelyen. A DAC labdarúgócsapata már lemondhat a bajnoki címről, de legalább a Szlovák Kupában talpon maradt, szerdán a negyeddöntőben az FK Poprádot verte. A szurkolók ennél lényegesen többet akarnak.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 03. 06. 12:42
null
Kalmár Zsolt alapember a DAC-ban Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csallóközi klub vezetősége nemcsak a javuló eredmények reményében szánta rá magát az edzőváltásra – a portugál Cristóvão a német Peter Hyballa helyét vette át –, hanem az akadémián pallérozódó fiatalok beépítését is elvárta az új trénertől. Ehhez képest a múlt hét végén, a Zsolna elleni 2-2 után a szurkolók már arról pusmogtak, közeleg az újabb edzőváltás.

A gondok már a felkészülési meccseken megmutatkoztak. A télen távozó néhány fontosabb játékos hiánya sem magyarázza a cseh második ligás brünni csapattól elszenvedett 5-0-s vereséget, de a többi meccsen sem látszott, mihez is akarna kezdeni a portugál mester. A bajnokság sem hozott változást. A DAC első három tavaszi mérkőzése egyaránt döntetlenre végződött, ráadásul az első kettő kifejezetten gyenge játékkal, amivel gyakorlatilag el is úszott az aranyérem, mert jelenleg már 14 pont a Slovan előnye a harmadik DAC előtt. Vasárnap, a második helyezett Zsolna elleni rangadón helyenként már volt formája a játéknak, a csapat el is húzott két góllal az első félidőben, de a másodikban mintha szétesett volna a Hélder által felépített rendszer, így a zsolnaiak ellen is csak döntetlenre futotta. Pedig ez a két pont még nagyon hiányozhat a második helyért zajló versenyben.

Ahogy bizonyára hiányozni fog a csapatból a múlt héten Lengyelországba szerződött Vida Kristopher is. A közönségkedvenc magyar támadó az őszi szezon házi gólkirályaként köszönt el a csapattól, minden bizonnyal nehezen pótolható űrt hagyva maga után. Vida a tavalyi lengyel bajnok Piast Gliwicéhez szerződött – nyilvánosságra nem hozott összegért cserébe. A csatár az ilyenkor szokásos, már csak műfaja miatt is semmitmondó nyilatkozattal búcsúzott Dunaszerdahelytől, megköszönve a szurkolóknak a három és fél évnyi támogatást. A távozásakor készített egyik interjúban arra is kitért, bízik benne, hogy a lengyel első ligából könnyebb lesz beverekednie magát a magyar válogatottba. Ez dunaszerdahelyi évei alatt egyszer sem sikerült neki, holott a szintén Dunaszerdahelyen játszó Kalmár Zsolt és Vida Máté az utóbbi időben rendszeresen kapott meghívót.

Kalmár Zsolt alapember a DAC-ban
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

Vida Kristopher helyére gyakorlatilag pár nap alatt sikerült igazolni egy új játékost, a válogatott Németh Krisztiánt. Lévén, hogy nem volt csapata – tavaly az év végén elköszönt a Sporting Kansastől –, Németh ingyen érkezett a klubhoz, az azonban több szurkolót is meglepett, hogy a DAC egy karrierje vége felé járó, 31 éves játékost igazolt. Németh egyébként szinte hazajött a sárga-kékekhez, hiszen dunaszerdahelyi menyasszonya miatt gyakran megfordult a városban korábban is. A szerdai kupameccsen csereként be is mutatkozott.

Jó hír, hogy Kalmár Zsolt a Puskás Aréna avatóján szerzett sérüléséből felépülve újra meghatározó tagja a csapatnak. Ezért is beszédtéma a város sportkocsmáiban, hogy valószínűleg ő is távozik a szezon végén. A legtöbben a „testvércsapattal”, a szintén a Mol szponzorálta Fehérvárral boronálják össze a válogatott középpályást, de az szinte biztos, ha a DAC gyenge szezont fut a tavasszal, netán az európai kupaindulásról is lemarad, Kalmár távozik Dunaszerdahelyről. Ugyanez érvényes másik válogatott játékosunkra, Vida Mátéra is. A cseh sportsajtó már arról ír, Vida a cseh bajnoki címvédő Slaviához szerződhet a nyáron.

A második ligás FK Poprád elleni szerdai kötelező győzelmet nincs értelme túllihegni, de – ha már elszállt az aranyesély – a vezetők a Szlovák Kupa elnyerésével szeretnék sikeressé tenni az idényt. Nehéz hetek előtt áll a DAC, a hét végén mindjárt az egyik ősi rivális, a nagyszombati Spartak jön látogatóba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.